Artikel top billede

Det er sydafrikaneren Mark Shuttleworth, der fik ideen til at skabe styresystemet Ubuntu.

Kæmpe ændring under Ubuntus motorhjelm giver bøvl

En væsentlig komponent i Ubuntus maskinrum skiftes ud i næste version af styresystemet, og det kan give bøvl hos rigtig mange brugere.

Allerede i Ubuntu 13.10 vil Canonical, der er firmaet bag distributionen, skifte Xorg ud med den egenudviklede grafikmotor Mir. 

Den beslutning kan give masser af bøvl hos trofaste brugere.

Grafikmotoren Xorg er et levn fra Unix-tiden, som bare hænger ved, og de fleste udviklere er da også enige om, at der skal gøres noget ved fortidslevnet. Der skal være en mere moderne grafikhåndtering til de højtydende kort.

Men der er uenighed om, hvor hurtigt udskiftningen skal ske.

Mir hastet igennem

Ubuntu-folkene har valgt at udvikle en ny motor selv. 

Store dele af koden stammer dog fra den grafikmotor, der anvendes i Googles Android-system, hvilket betyder, at Mir er yderst velegnet til mobilplatformen. 

På den anden side er der desværre nogle problemer i forhold til computerdesktoppen.

Mir er et nyt projekt, hvor udviklingen lige er begyndt, og derfor er beslutningen om at gøre Mir til en del af Ubuntu 13.10, som allerede kommer i oktober, noget kontroversiel. 

Begrundelsen for at Mir allerede nu skal være med i det gode selskab er, at version 14.04, der kommer til april næste år, er en langtidsversion, der skal understøttes i fem år. 

Derfor vil Canonical gerne have fjernet børnesygdommene i Mir, før denne udgave slippes fri. 

Valget har dog givet en del turmult i distributionens community, og Kubuntu-projektet har givet udtryk for, at de ikke vil skifte grafikmotor endnu.

Det skriver Computerworlds svenske søsterside.

Skiftet til Mir kan betyde, at støtten til proprietære‎ grafikdrivere bliver problematisk. Med andre ord kan brugere af lukkede drivere til grafikkort fra eksempelvis AMD eller Nvidia risikere at få problemer med Ubuntu 13.10.

Der er altså god grund til at forsyne sig med livrem og seler, før du opgraderer til næste version af Ubuntu om cirka fire måneder.

Læs også:

Video: Sådan kommer Ubuntu-fonen til at virke

Tre Ubuntu-udgaver får kniven

Antallet af ændringer i Linux-kernen eksploderer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere