Artikel top billede

Tusindvis af danske telekunder ramt af dagelangt nedbrud

Dårlige jordforhold forsinker hurtig reparation af et flænset fiberkabel, fortæller YouSee, der i øjeblikket har tusindvis af kunder, der står uden internet, tv og telefoni.

Et overgravet fiber-kabel ved Nivå i Nordsjælland er i øjeblikket skyld i, at godt 8.000 YouSee kunder nu på anden dag er uden internet, tv og telefon forbindelse.

"Vi har et TDC fiberkabel, der blev revet i stumper og stykker sent onsdag eftermiddag. Det skete i forbindelse med nedgravningen af et el-forsyningskabel. Her er vores fiber-kabel revet i stykker over en strækning på flere hundrede meter," fortæller Ib Konrad, der er pressechef ved YouSee.

Ifølge pressechefen har jordforholdene i området gjort det meget besværlig at reparere fiber-kablet, der er gravet ned i et moseområde.

Det har samtidig været svært for virksomheden at lokalisere, hvor problemet helt præcist var opstået.

Svært at reparere fiber i en mose

Forholdene i området er ifølge Ib Konrad den primære årsag til, at nedbruddet stadig fortsætter på anden dag.

"Fiberen ligget i to meters dybde, og grundvandsspejlet ligger i omkring 60 centimeters dybde. Så teknikerne har ikke kunne komme til at arbejde med kablet," siger Ib Konrad.

En anden årsag til den lange fejlretningstid skal findes i det detektivarbejde, der blev udført for overhovedet at finde frem til problemet.

"Da vi først modtog fejlmeldinger, havde vi en formodning om, at problemet eksisterede på en central i Hillerød. Så vi havde desværre problemer med at få lokaliseret problemet," fortæller pressechefen.

TDC's teknikere vil nu rette fejlen ved at etablere en midlertidig fiber-forbindelse ved at lade et fiber-kabel ligge oven på jorden.

Midlertidig forbindelse etableret ved hjælp af pølsevogn

Selvom internet og telefoni stadig ikke fungerer for kunderne, er det dog alligevel lykkedes YouSee at få skabt en midlertidig løsning til de kunder, der gerne vil se tv.

"I går [torsdag, red.] lykkedes det os at få etableret en midlertidig løsning i dele af området ved hjælp af en såkaldt pølsevogn, som er en lille trailer, vi kan trække ind i det berørte område," siger Ib Konrad og fortsætter:

"Pølsevognen har antenner og paraboler, der kan modtage omkring 12 tv-kanaler, og på den måde sende disse direkte videre ud til vores kunder, som en midlertidig løsning.

Nu kommer løsningen

Entreprenøren havde kontaktet TDC på forhånd

Ifølge pressechefen havde entreprenøren, der tilsyneladende har forsaget skaderne på fiber-kabelet, kontaktet TDC på forhånd for at forhøre sig om virksomhedens kabler i området.

Men lige nu handler det ikke om at pege fingre, mener Ib Konrad.

"Lige nu handler det om at få fejlen udbedret, så må vi bagefter finde ud af, om fiberen ikke var ordentlig dokumenteret, eller hvad der nu er tale om." siger han.

Hvornår kan kunderne forvente, at forbindelsen er etableret igen?

"Jeg fik besked klokken 11 om, at teknikerne var i gang med at reparere det sidste, så det burde være løst her til eftermiddag."

Virksomhedens kunder er berettiget til kompensation, hvis ikke virksomheden har løst problemet inden for 48 timer, oplyser pressechefen.

Læs også:

TDC: Derfor gik IP-nettet i sort i København

TDC-kunder lammet i et halvt døgn efter fiber-brud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere