Artikel top billede

Foto: University of Southampton

Så meget data kan du gemme på et stykke glas

Glas er åbenbart et yderst anvendeligt materiale, når det kommer til at lagrer digitalt data - se hvor meget data, der er egentlig kan være på et stykke glas.

Der er ikke noget nyt i, at glas faktisk kan blive brugt til at lagre data på. Men hvor meget kan det gennemsigtige materiale egentlig indeholde? 

Forskere fra University of Southampton har ved en konference netop fremlagt de resultater, der nok må angives som værende en ny rekord for datalagring på glas. 

De hævder sålede at de har lagret ikke mindre end 360 terabyte data på et stykke glas.  
Det skriver Techworld.com. 

Holdet fra universitet i Southampton var angiveligt i stand til at gemme og hente den store mængde data med en såkaldt femotosekund-laser.

Forskerne fortæller blandt andet, at laseren udsender korte og kraftige lys-impulser, der indkoder data til tre lag af nano-strukturerede prikker i glasset, kun fem mikrometer fra hinanden. 

Men alle de fine ord og den voldsomme datamængde, som altså er det samme som 360.000 gigabyte, er ikke kun blær over for de andre professorer på det engelske universitet med rødder helt tilbage til 1862. 

"Vi er ved at udvikle en meget stabil og sikker form for flytbar hukommelse ved hjælp af glas, hvilket kan være meget nyttigt for organisationer med store arkiver," siger forskerholdets leder, professor Jingyu Zhang.

Den skriver i 5D
Forskerne er oven på. 

De hævder videre, at laseren faktisk skriver i 5D, da - hold fast - den også medtager dets egen størrelse og retning sammenlagt med de tredimensionelle positioner for nano-strukturerne. 

Udover det med 5D og de store mængder data glasset kan indeholde, er det særligt materialets holdbarhed og stabilitet, der fremhæves som de store gevinster. 

"Virksomheder bliver stadig nødt til at lave backup af deres arkiver hvert femte til tiende år, fordi harddisk-hukommelse har forholdsvist kort levetid. Museer, der ønsker at bevare oplysninger, eller steder som nationale arkiver, hvor de har et stort antal dokumenter, vil virkelig kunne få gavn af det her," siger Jingyu Zhang. 

Professor: Det er helt vildt
En andet professor fra forskeholdet er endnu mere begejstret for deres nye opdagelser. 

"Det er vildt at tænke på, at vi har skabt det første dokument, som sandsynligvis vil overleve den menneskelige race," udtalte Peter Kazansky og går endnu videre: 

"Denne teknologi kan sikre de sidste dokumentationer for vores civilisation; alt hvad vi har lært, vil ikke blive gemt." 

Holdet præsenterede deres forskningspapir, '5D Data Storage by Ultrafast Laser Nanostructuring in Glass', på en konference i San Jose om lasere og elektro-optik.

Hvis du synes det er god idé og har penge til overs, kan du jo overveje at kontakte dem, for de er ifølge Techworld.com på udgik efter folk, der kan hjælpe kommercialiseringen af teknologien. 

Læs også:

Nyt lagermedie kan holde i millioner af år

Nyt datacenter skal køre på islandsk vulkanstrøm




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere