Artikel top billede

Her er 7 danske it-film vi gerne ville se i biffen

Med den aktuelle biograffilm om Apple-chefen Steve Jobs står vi midt i en lille bølge af it-film. Men hvorfor skal de altid være amerikanske? Her er vores bud på en række dramatiske it-film med dansk fingeraftryk.

Her er 7 danske it-film vi gerne ville se i biffen

It er efterhånden blevet så mainstream, at Hollywood ikke længere har berøringsangst. 

Det er ikke alt for mange år siden, at vi fik The Social Network om Facebook, og i foråret dukkede filmen The Internship op, der handler om to fallerede 40-årige sælgere, som får praktikpladser hos Google.

Nu er den første film om Steve Jobs desuden klar, og den hedder slet og ret Jobs.

En anden film om Apples tidligere topchef skulle være på vej, og den vil tage udgangspunkt i Walter Isaacsons biografi.

Men hvorfor skal det hele være amerikansk?

Syv danske it-film

Der er massevis af dramatik og oplagt filmmateriale i den danske it-branche. Tag sagen om it-fuskeren Stein Bagger.

Historien er på sin egen måde bizar, fængende og helt igennem utrolig.

Men vi har langt mere filmguld gemt i det danske it-landskab, og derfor har vi fundet på syv film, vi gerne ville gnaske popcorn til.  

Som enhver god film har vi naturligvis givet manuskripterne en pæn portion fiktion for at øge dramatikken og sælge billetter.

Og vi har leget lidt med filmgenrerne, for at det hele ikke skal gå op i jækkesæt og slips samt beigefarvede computere.

Dansk lejemorder i international klasse

Filmtitel: Kodemord ved midnat

Genre:
 Gyser

Skuespillere: Programmørerne spilles af Thure Lindhardt, Nicolas Bro, Jonathan Spang med flere. Lejemorderen er Søren Malling. 

Instruktør: Wes Craven 

Fakta: IO Interactive satte Danmark på verdenskortet, når det gælder computerspil. Firmaet blev stiftet i 1998, og det fik hurtigt succes med sin serie af Hitman-spil om en kronraget dræber i jakkesæt. I dag er IO Interactive ejet af japanske Square Enix.

Plot: Et hold programmører arbejder på et onlinespil om en lejemorder, og de koder dag og nat. Men når mørket falder på, begynder der at ske besynderlige ting på kontoret. Lyset går ofte ud uden grund, og der høres gråd fra en elevator, selv om den er tom.

En aften undrer programmørerne sig over, hvorfor det tager så lang tid for det lokale pizzabud at bringe en stak Calzone og Hawaii ud til de sultne mænd. Da de går ud på gaden, finder de det døde pizzabud, som er blevet udsat for et siciliansk slips, hvor halsen skæres over, og tungen dratter ud af det åbne sår. 

Langsomt går det op for programmørerne, at det spil, som de arbejder på, er i direkte forbindelse med virkeligheden. De har altså selv skabt morderen. Derfor sætter programmørerne sig til tasterne for at stoppe lejemorderen, og det bliver en kamp mod tiden for at omprogrammere og bremse dræbermaskinen.

Hackeren og PET-chefen

Filmtitel: Hacket
Genre: Thriller

Skuespillere: Mikkel Boe Følsgaard som Per Gottfrid Svartholm Warg, Kim Bodnia som Jakob Scharf. 


Plot: En morgen vågner danskerne op til et nyt samfund efter et stort hackerangreb, hvor deres CPR-numre er forbyttede. Alt er kaos, når de skal til lægen, have udbetalt løn og beregnet skat. 

Historiens to helt centrale aktører, hackeren Anakata, og chefen hos Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, sidder i hver sin ene af sagen og prøver at hitte ud af, hvad de skal stille op med de stjålne data. En sen aftentime dumper der en chat-besked ind på hackerens smartphone fra politibetjenten, og spillet om informationer er begyndt.

It-historie forklædt som western

Filmtitel: Ramt af Guldfeber

Genre: Western

Skuespillere: Mads Mikkelsen i rollen som Lars Dalgaard. Indianerhøvding Chief Two Face spilles af Bjarne Henriksen (med en hel del makeup).

Instruktør: Clint Eastwood

Fakta: It-iværksætteren Lars Dalgaard flyttede til USA i slutningen af 1990'erne og grundlagde Successfactors. Firmaet udvikler software, der vurderer og evaluerer medarbejderindsatsen og -engagementet i virksomheder. Det blev i slutningen af 2011 solgt for 19 milliarder kroner til tyske SAP.

Plot: Lars Dalgaard vokser op under trange kår i 1800-tallets København og vælger at tage til USA og prøve lykken som guldgraver.

Men konkurrencen er barsk, da der er mange andre som ham, som forgæves forsøger at finde den hurtige genvej til rigdom.

Samtidig gør indianere med ildvand i blodet livet surt for den unge Lars, der kun med nød og næppe slipper for at miste sin skalp til indianerhøvdingen Chief Two Face.

Oplevelserne på prærien får ham til at skifte spor, og han begejstres af telegrafen, der er ved at revolutionere kommunikation på lange afstande. Han opfinder derfor et nyt system til at sortere telegrammerne og effektivisere arbejdsgangen med den nye teknologi.

Det største fupnummer

Filmtitel: Hustler på første klasse 

Genre: Action

Skuespillere: Jesper Steinmetz som Stein Bagger. Bent Mejding som Asger Jensby. Finn Nørbygaard som Finn Nørbygaard.

Instruktør: Robert Zemeckis 

Fakta: I slutningen af 2008 forsvinder IT Factory-direktør Stein Bagger fra Dubai og åbner samtidig dørene til Danmarkshistoriens største svindelnummer, hvor op mod en milliard kroner er scoret på leasingkarruseller med opdigtede kunder.

Plot: Efter i årevis at have fusket med kosttilskud i de lokale fitness-centre falder den unge Stein Bagger over fidusen til det store kup, da han overhører en samtale i Rotary-klubben om leasing-karruseller.

Inden nogen kan nå at sige 'IBM', kører karussellen for Stein Bagger, som lever det søde liv på første klasse i Dubai, New York og Los Angeles.

Mens det helt store scoop på børsen kun er få dage væk, bliver tæppet dog trukket væk under Stein Bagger, og en jagt efter de forsvundne milliarder tager sin begyndelse i den amerikanske ørken.

Nørd får succes og mister det hele igen

Filmtitel: Fra kælder til kærlighed 

Genre:
Romantisk komedie

Skuespillere: Ole Lemmeke i rollen som Erik Damgaard. Linse Kessler i rollen som Annie Fønsby. 

Instruktør: Garry Marshall kendt fra Pretty Woman

Fakta: Erik Damgaard solgte sammen med sin bror deres fælles it-firma Navision til Microsoft, og de blev milliardærer. Men siden gik det både op og ned for it-manden, som ikke mindst endte i de kulørte ugeblade takket være sin nye kæreste Anni Fønsby.

Plot: Nørden Erik Damgaard er vild med at programmere og er egentlig godt tilfreds med livet i forældrenes kælder - også selv om han har passeret 30 år. Men en dag bliver et af hans programmer en bragende succes, og pengene strømmer ind på bankkontoen. Det ændrer Eriks liv fuldkommen, og pludselig er han ombejlet, og det kan være svært at gennemskue, hvem der er hans virkelige venner.

Især da han pludselig er byens playboy nummer et og ugebladenes yndlingsoffer. Filmen byder på en masse romantiske forviklinger, hvor hans forhold til Annie Fønsby flere gange ser ud til at forlise.

Det er først, da Damgaard mister alle sine penge i en konkurs, at han finder tilbage til kælderen og ikke mindst den ægte kærlighed.

En tur i statsfængslet i Sdr. Omme

Filmtitel: Manden bag murene 

Genre:
Fængselsfilm

Skuespillere: Pilou Asbæk som Klaus Riskær. Jens Andersen som fangevogter.

Instruktør: Tobias Lindholm

Fakta: Finansmanden Klaus Riskær blev i juni 2008 idømt seks års fængsel for mandatsvig og bedrageri. I forbindelse med salget af Cybercity for 1,4 milliarder kroner havde han blandt andet kanaliseret penge over i en familiefond. 

Plot: Finans- og it-verdenens enfant terrible Klaus Riskær er havnet i statsfængslet i Sdr. Omme med limousinekvæg græssende lige uden for tremmerne.

Langsomt, men sikkert bliver den høje cigarføring udskiftet med grå fængselshverdag og tunge overvejelser om, hvorfor det var nødvendigt at fuske for millioner.

Et uventet venskab opstår imidlertidigt i de mørke fængselskorridorer, da fangevogteren Polle ikke kan hitte ud af sin mobilos.

Et teleeventyr forklædt som socialrealistisk drama

Filmtitel: Hallo, er der nogen?
Genre: Socialrealistisk drama

Skuespillere: Nikolaj Lie Kaas som Janus Friis. Nicolas Bro som Niklas Zennstrom.

Instruktør: Nikolaj Arcel

Fakta: Efter først at have bygget P2P-tjenesten Kazaa kaster danskeren Janus Friis og svenskeren Niklas Zennström sig ud i udviklingen af telefonapplikationen Skype. De to herrer sælger Skype til amerikanske eBay for 18 milliarder kroner i 2005. 

Plot: I starten af det nye årtusinde er it-boblen bristet, og internettets fremtid er truet. Midt i krisen sidder to unge mænd og roder med en fildelingstjeneste, de kalder Kazaa, som skal gøre dem rige.

Roderiet til rigdom udvikler sig dog til retssager, og de to unge mænd står midt i deres livs krise.

Alt dette er dog kun første skridt på en dannelsesrejse, der bringer dem helt til Estland, hvor de står ansigt til ansigt med muligheden for at tjene milliarder af kroner på lovlig vis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere