Artikel top billede

Open source-pakke sparer storby for 10 millioner om året

I løbet af et halvt år har en europæisk storby sparet 10 millioner på licenser ved at skifte til en ny kontorpakke. Og der er flere penge på vej.

I den spanske storby Valencia har it-folk netop lagt den sidste hånd på et projekt, der placerer en ny kontorpakke på regionens offentlige pc'er.

Sidste fredag blev man nemlig færdig med at installere LibreOffice på 120.000 desktop-maskiner i administrationen og på regionens skoler.

LibreOffice er en open source-kontorpakke i stil med Microsofts Office-pakke, men uden licens-omkostninger.

Valencia påbegyndte migreringen i den sidste halvdel af 2012, og det vurderes, at fraværet af licenser allerede har sparet de spanske skatteborgere for små 10 millioner kroner i forhold til den tidligere kontorpakke med lukket kildekode.

Besparelsen på de 10 millioner licens-kroner vil fortsætte hvert eneste år, forventer spanierne.

Det kan man læse på websiden Joinup, der drives af EU-kommissionen.

Giver også frihed

Ud over sparede skattekroner begrundes initiativet med, at den åbne kode giver større frihed.

"Open source giver flere fordele. Vi kan blandt andet tilbyde løsningen på det lokale sprog i regionen, såvel som på spansk. Desuden har vi fået frihed til at ændre eller tilføje i vores software, så den passer bedre til vores behov," fortæller Sofia Bellés, der er embedsmand i regionen.

Kontorpakke-skiftet er en del af et projekt, der skal sænke omkostningerne til software-licenser.

Tilbage i 2005 valgte Valencia-regionen at udskifte Microsoft-styresystemet og installere Linux-distributionen Lliurex på alle skolernes computere.

Det har sparet borgerne over 200 millioner kroner i licenser frem til i dag.

"Installationen af den nye kontorpakke er en del af en regional strategi om at bruge gratis software. Det gør vi for at spare penge, for at booste den lokale it-sektor og for at skabe sikkerhed i administrationens it-systemer," siger Sofia Bellés til Joinup.

Da åben source-produkter ikke kræver betaling for licenser, vil der naturligvis altid være en besparelse på den konto. Omkostningerne til drift og vedligeholdelse kan dog æde dele af disse.

Spanierne er ret begejstrede for open source-software, hvilket du kan læse mere om her.

I Tyskland har man dog fået nok af de åbne kontorpakker: Tysk storby vil tilbage til Microsoft: OpenOffice er for ringe

Læs også:

Region ruller 40.000 nye Linux-maskiner ud

Dansk top-chef: Derfor er open source godt til big data




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere