Artikel top billede

Så meget tjener Facebook-spammerne på at snyde dig

Svindel på Facebook er en milliard-forretning.

Hver år tjener svindlere over en milliard kroner på at sprede links til svindel-sider på Facebook.

Det skriver den engelske avis The Guardian

Svindlen foregår typisk ved, at spammerne opretter en falsk fanside på Facebook, som de bruger til at poste links til diverse websider. Ofte er det links til svindelsider, der lover, at brugeren kan få en gratis iPhone eller lignende.

The Guardian har talt med et hold italienske forskere i it-sikkerhed, der har undersøgt hundreder af tusinder af Facebook-posts. Forskerne anslår, at denne type svindel årligt beløber sig til cirka 200 millioner dollar - altså mere end en milliard kroner. 

Sådan gør svindlerne

Som regel starter svindlerne med at oprette en fanside, hvor de opbygger en stor fanskare.

De Facebooksider, som spammerne opretter, vil ofte virke ganske velmenende ved første øjekast. De italienske forskere fortæller, at de eksempelvis er stødt på sider af denne art, der er forklædt som en Facebook-side til fordel for ofrene for terrorbomberne i Boston. 

Og når spammerne har fået opbygget en Facebookside med tilstrækkeligt mange "fans", bruger de siden til at poste svindel-links til websider, der er ejet af en tredjepart.

Får 325 kroner per link

Tredjeparten betaler herefter spammerne et beløb per link, som de poster på deres Facebook-sider. 

"Spammerne bliver i gennemsnit betalt 13 dollar (cirka 72 kroner) per link, når det drejer sig om Facebooksider med omkring 30.000 fans. Mens de i gennemsnit tjener 58 dollar (cirka 325 kroner), når det drejer om Facebooksider med mere end 100.000 fans," siger Carlo De Micheli, der er den af de to italienske forskere bag undersøgelsen.  

Han påpeger desuden, at for at svindel-modellen kan løbe rundt, kræver det, at ejerne af de websider, som der bliver linket til, kan tjene endnu større beløb på modellen. 

Det vil sige, at hvis man indregner tredjepartens fortjeneste, må det formodes, at den samlede årlige indtægt på svindeltricket overstiger de 200 millioner dollar, som forskeren har regnet sig frem til. 

Spammerne bruger som regel en url-forkorter-tjeneste som eksempelvis Bit.ly til at sløre linksene, så Facebook-brugerne ikke umiddelbart kan afkode, hvor svindel-linket fører dem hen.

"Hvis man indregner tredjepartens fortjeneste, må det formodes, at den samlede årlige indtægt på svindeltricket overstiger de 200 millioner dollar"

I strid med Facebooks regler
Denne form for svindel er i sagens natur i strid med Facebooks regler, der forbyder, at folk via fansider reklamerer for en tredjepart. Facebook skrider derfor også ind over for spamsiderne, når de bliver anmeldt af brugerne, men omfanget af svindlen er så stort, at Facebook ikke nødvendigvis er i stand til at identificere og bremse alle svindelsider. 

En talsperson fra Facebook oplyser dog til The Guardian, at det sociale netværk har udviklet en række automatiske systemer, der er i stand til at identificere skadelige links og bremse spredningen af dem.

Læs også: 

Virksomheder risikerer bødestraf for irriterende Facebook-konkurrencer
 

Tilbud til firmaer: Køb Facebooksider som du køber mælk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere