Artikel top billede

Ny afsløring: Obama kan læse dine krypterede mails

Nye dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden viser, at amerikanske og britiske efterretningstjenester kan omgå net-kryptering. Store udbydere har indbygget bagdøre i deres krypteringsteknologier, som gør det lettere for spionerne at bryde ind i kundernes data.

Amerikanske og britiske efterretningstjenester har ifølge den britiske avis The Guardian knækket en stor del af de krypteringsteknologier, som ellers skulle beskytte millioner af internet-brugeres privatliv, personlige data og e-mails.

Det viser en stribe nye tophemmelige dokumenter fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden.

Dokumenterne viser, at det er lykkedes det amerikanske NSA (National Security Agency) sammen med det britiske GCHQ (Government Communications Head Quarters) at undergrave de garantier om beskyttelse mod kriminalitet og overvågning, som internet-firmaer giver deres kunder, når det gælder online-kommunikation, banktransaktioner på nettet og sundhedsjournaler.

De to efterretningstjenester har ifølge dokumenterne fra Snowden benyttet en bred vifte af metoder til at komme uden om den "omfattende brug af kryptering", som det hedder i dokumenterne.

En af de mere opsigtsvækkende punkter i de nye dokumenter er, at de amerikanske og britiske spiontjenester har samarbejdet med en stribe navngivne net-udbydere om at indbygge hemmelige svagheder - såkaldte bagdøre - i den krypteringsteknologi, som beskytter kundernes data.

Ifølge dokumenterne er arbejdet med at bryde gennem net-kryptering en del af et ti års-program gennemført af NSA. Programmet fik angiveligt et gennembrud i 2010, som ifølge dokumenterne gjode store mængder af data tilgængelige for "udnyttelse".

Koster milliarder af kroner

Arbejdet med at bryde internet-krypteringen har haft et årligt budget på næsten halvanden milliard kroner (250 millioner dollar), som blandt andet er brugt på at tilrette internet-udbyderes design af produkter og krypteringsværktøjer. De samlede udgifter løber ifølge dokumenterne op i 4,5 milliarder kroner (800 millioner dollar).

Som en del af programmet har det britiske GCHQ arbejdet på at udvikle måder at få adgang til krypteret net-trafik hos de fire udbydere Hotmail (Microsoft), Google, Yahoo og Facebook.

Efterretningstjenesterne anser ifølge dokumenterne evnen til at bryde kryptering som vital for deres opgave med at forebygge terrorisme og fremmede magters indsamling af data og informationer.

Læs også:

NSA fyrer næsten alle system-folk for at undgå ny Snowden

Overvågning: It-giganter slæber Obama i retten




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere