Artikel top billede

Foto: Philippe Ramakers

Total overvågning på nettet: Denne teknologi holder snushanerne effektivt fra døren

Amerikanske NSA snuser i dine data. Men der er én sikkerheds-model, der virker og som er stort set ubrydelig, mener sikkerheds-eksperter. Se den her.

Den amerikanske sikkerhedsorganisation NSA snuser overalt og investerer milliarder af dollar i avancerede overvågnings-teknologier, der kan snuse overalt på nettet.

Skal du holde dine data i skjul for snushaner og nysgerrige organisationer, så er der kun én vej, mener sikkerheds-eksperter. Nemlig kryptering.

Er en avanceret krypterings-løsning ordentligt implementeret, er den nemlig fortsat den mest sikre måde at sikre sig privacy på nettet.

Meldingen kommer, efter at den britiske avis The Guardian tidligere kunne afsløre, at NSA i interne dokumenter beskriver, hvordan man kan omgå krypterings-teknologier ved hjælp af forskellige metoder.

De tæller udnyttelse af bagdøre, voldsomme angreb, juridiske 'angreb' ved hjælp af dommerkendelser samt indgåelse af partnerskaber med teknologi-leverandører.

Angiveligt har NSA været i stand til at trænge igennem adskillige krypterings-algoritmer.

Alligevel gør de matematiske principper bag kryptografi, at de kryptografiske sikkerhedsløsninger fortsat er særdeles vanskelige at knække.

Indbygget bagdør

Den amerikanske sikkerhedsekspert og ph.d. i kryptografik Steve Weiss siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at det er sandsynligt, at NSA kun er lykkedes med at trænge igennem usikre, uddaterede og forældede implementeringer af visse krypterings-teknologier.

Han peger på, at lækkede dokumenter fra NSA antyder, at NSA byggede en bagdør i en NIST-godkendt krypterings-standard med navnet Dual EC DRBG, der anvendes til at generere rækker af tilfældige tal.

"Det vil tage helt usandsynligt kraftige supercomputere millioner af år at knække denne kryptering"

Dual EC DRBG har været tilgængelig i seks år. Brugen er ifølge Steve Weiss faldet drastisk, siden NSA-bagdøren blev opdaget af to Microsoft-ingeniører.

Steve Weiss siger, at det fortsat er uklart, om NSA er i stand til at knække mere robuste krypterings-teknologier.

"Indtil videre er det intet, der tyder på, at en algoritme som AES (Advanced Encryption Standard) er blevet knækket," siger han.

Her er det sårbare punkt i en krypteringsløsning

Andre sikkerhedseksperter peger på, at nutidens avancerede krypterings-løsninger er stort set ubrydelige, hvis de implementeres ordentligt.

"Det vil tage helt usandsynligt kraftige supercomputere millioner af år at knække denne kryptering," siger sikkerhedsmanden Dave Andersson til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Ifølge ham kan sikkerhedsniveauet i en AES-kryptering imidlertid hurtigt blive reduceret til noget, som en hacker kan knække med en billig pc på et par timer, hvis teknologien ikke implementeres ordentligt.

Her er det sårbare punkt

Dave Andersson siger, at NSA muligvis har været i stand til at udnytte sårbarheder i nogle af de processer, der understøtter krypteringen, fremfor at knække selve krypteringen.

Det kan eksempelvis være i udstedelsen af nøgler, der på mange måder er det mest sårbare område i en krypterings-løsning.

Det skyldes, at det er meget mere effektivt at forsøge at knække eller på anden måde trænge ind i nøgle-udstedelses-systemerne eller på anden vis stjæle nøgler end at forsøge at knække selve krypterings-algoritmerne.

Men også dette er yderst vanskeligt, hvis systemerne er implementeret efter alle forskrifterne, hedder det.

Open source er langt bedre

Sikkerhedsmanden Peter Weiss siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at virksomheder bør overveje at anvende open source-teknologier som Open SSL fremfor kommercielle løsninger.

Det skyldes, at de kommercielle løsninger ifølge ham er mere sårbare over for NSA-bagdøre end open source-løsningerne, hvor koden jo altid er åben og synlig for alle.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere