Artikel top billede

Derfor bliver din digitale post forsinket i flere timer

Når digital post bliver indført om ganske kort tid, vil du ikke modtage alle digitale forsendelser med det samme. Læs her, hvorfor der kan gå flere timer, før mailen fra kommunen er i din digital post-indbakke.

Inden for ganske få uger er der danmarkspremiere på et af landets største digitaliseringsprojekter nogensinde - digital post fra det offentlige som afløser for papirbrevet med frimærke.

Med indførelsen af digital post skal du dog ikke forvente et nyt e-mailsystem, for digital post er radikalt anderledes end mails på flere punkter.

Dels benytter digital post identificering med NemID og krypterede meddelelser, dels er hele infrastrukturen hos leverandøren e-Boks anderledes, end du eksempelvis kender det fra Hotmail eller Gmail.

"Vores løsning er baseret på integration mellem forskellige systemer frem for det traditionelle mailsystem. Vi leverer med sikkerhed for, at meddelelserne kommer frem, og at de ikke er blevet kompromitteret undervejs," forklarer e-Boks' nordiske produktdirektør Erik Knudsen til Computerworld.

Derfor kommer post senere frem

Når myndigheder som kommuner og styrelser sender digital post til først de godt 650.000 virksomheder 1. november og til omkring fire millioner borgere 1. november i 2014, kan posten godt opleves som forsinket i nogle tilfælde.

Det skyldes, at myndighederne enten kan sende enkeltforsendelser eller såkaldte masseforsendelser, som bliver behandlet meget forskelligt i e-Boks' infrastruktur.

Enkeltforsendelser, eksempelvis svar på spørgsmål fra en kommune, vil typisk blive sendt fra sagsbehandlingssystemer og havne i din digital post-indbakke med det samme.

Masseforsendelserne til mange borgere eller virksomheder vil derimod typisk blive genereret fra andre typer systemer som eksempelvis BBR (Bygnings- og Boligregistret) og først blive udsendt om natten, når masseforsendelsernes batches bliver afviklet.

Så når kommunen trykker på 'send-knappen' om formiddagen til en masseforsendelse med mange modtagere, vil den digitale post til den enkelte virksomhed eller borger først dukke op ud på natten.

"Det fungerer altså ikke ligesom en e-mail. Vi kan godt sætte systemet op til at afsende hurtigere, men det har der indtil videre ikke været nogen efterspørgsel efter," fortæller Erik Knudsen fra e-Boks.

Han forklarer, at adviseringer om digital post i din indbakke vil blive tilsendt til din normale mailadresse - typisk nogle timer senere, fordi den slags adviseringskørsler bliver foretaget fem gange i døgnet.

E-Boks har i dag 3,9 millioner danskere, der modtager post i deres e-Boks-postkasse, mens selskabet på europæisk plan håndterede et stykke over 200 millioner forsendelser sidste år.

Læs også: 
Vupti: Helt simpelt it-trick kan redde digital post fra kaos

Derfor truer kaos før indførelsen af digital post




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere