Artikel top billede

Derfor er folkeafstemning skæbnesvanger for it-Danmark

En tilsyneladende fjern afstemning om EU-patentdomstolen kan få store konsekvenser for danske it-firmaer. Læs her forklaringen på, hvordan din it-virksomhed kan blive ramt.

Danmarks tilslutning til EU-patentdomstolen står og falder i første omgang med, at de EU-fjendtlige partier, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, ombestemmer sig og bakker op om tilslutningen.

Ellers ryger Danmarks tilslutning til EU-patentdomstolen til folkeafstemning søndag den 25. maj, fortalte statsminister Helle Thornings-Schmidt (S) i dag i sin tale ved Folketingets åbning.

Årsagen til folkeafstemningen er, at når Danmark afgiver suverænitet til en overnational myndighed som Den Europæiske Patentdomstol, skal der være opbakning fra fem sjettedele af Folketinget, og der er der ikke i denne sag.

Prisforskellen på, om man skal søge ét sted eller 28 steder, kan løbe op i en kvart million kroner.

Men der er også en lang række andre ting, som kan blive afgørende for, om Danmark bør tilslutte sig EU-patentdomstolen eller ej.

30 års patent-kamp

Direktør i it-brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, der i øvrigt også er vicepræsident i den europæiske it-organisation Digital Europe, anbefaler på det kraftigste danskerne at stemme 'ja' til EU-patentdomstolen, hvis det kommer så vidt, at tilslutningen kommer til en folkeafstemning.

"Vi har haft tre årtiers kamp for at gøre det nemmere at søge patent i Europa, og det vil det helt sikkert blive med EU-patentdomstolen," forklarer han til Computerworld.

At det bliver nemmere skyldes, at en samlet EU-patentdomstol vil kunne give eksempelvis en dansk virksomhed patenter i alle 28 EU-lande på én gang, frem for at virksomheden som i dag skal søge patent 28 forskellige steder.

Undgå bøvl og bureaukrati

"På den måde kan den innovative virksomhed koncentrere sig om at bruge kræfterne på at udvikle og forfine produkter frem for at skulle bruge krudtet på bøvl og bureaukrati," forklarer Morten Bangsgaard.

Derfor skal vi stemme nej til EU-patentdomstolen

Han fortæller, at danske virksomheder ud over bekvemmeligheden også vil spare en masse penge på den fælles patentmyndighed, som med et slag kan gøre danske virksomheder lukrative på det helt store verdensmarked.

Det vil sige, at med et EU-patent i hånden vil det givetvis også være nemmere at slå igennem på det asiatiske og amerikanske marked i Morten Bangsgaards optik.

"Derfor opfordrer jeg alle danskere, der går op i vækst og danske arbejdspladser, til at stemme 'ja' den 25. maj. Et 'nej' vil være et stort skridt i den forkerte retning," forklarer IT-Branchen-direktøren med fingeren på den europæiske puls.

En folkeafstemning om tilslutning til Den Europæiske Patentdomstol kan dog afværges, hvis Dansk Folkeparti og/eller Enhedslisten ombestemmer sig.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, har ifølge Berlingske Tidende gjort det klart, at han er parat til at forhandle om støtte til patentdomstolen, hvis regeringen med Helle Thorning-Schmidt i stedet vil give partiet indflydelse på andre EU-områder som eksempelvis bankunionen.

Et 'nej' er ingen katastrofe

Hos Enhedslisten er man derimod ikke villig til at sætte sig til forhandlingsbordet.

"Først og fremmest vil jeg gerne lige fremhæve, at patenter ikke kun er til for at undgå tyveri. Patenter bliver også oprettet af firmaer, der kan blokere markedet for, at konkurrenter kommer ind," forklarer Per Clausen, medlem af Europaudvalget for Enhedslisten, til Computerworld.

Han fortæller, at hvis det skulle blive et 'nej' til EU-patentdomstolen, så vil det næppe være en katastrofe for danske virksomheder ifølge Per Clausen, fordi de efterfølgende bare kan tilslutte sig Den Europæiske Patentdomstol.

"Så vidt, jeg forstår, så er patentdomstolen åben for alle," lyder det fra Per Clausen, som nævner, at forskellen på at tilmelde sig eller ej består i, om patentsager skal afprøves på EU-niveau med eksempelvis rumænsk domspraksis eller ved danske domstole.

"Jeg mener desuden grundlæggende, at vi får en bedre og sundere udvikling, hvis vi baserer vores produktudvikling på en så høj grad af vidensdeling som muligt frem for, at man fokuserer meget på patenter på eksempelvis it-området," runder han af.

Læs også:
Softwarepatenter i centrum af dansk regeringsopgør




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere