Artikel top billede

Så nemt kan kommune etablere gratis Wi-Fi

Albertslund har alle planer og tekniske løsninger klar til at etablere gratis Wi-Fi for borgerne og turisterne. Det eneste, der holder kommunen tilbage, er nu et ja fra statsforvaltningen.

Et allerede veludbygget fibernet og et kommende intelligent lysnet bliver de to bærende søjler i Albertslund Kommunes gratis Wi-Fi-platform.

"Vi kobler vores nye lysnet med kommunens fiberring, men vi har faktisk også muligheden for, at almindelige brugere kan kolbe sig på, og det vil være meget simpelt og billigt for os at etablere," udtaler Niels Carsten Bluhme, der er direktør for miljø- og teknikforvaltningen i Albertslund Kommune.

Kommunens fiberring forbinder i dag 110 institutioner, og det kommende lysnet vil blive etableret og vedligeholdt af Wi-Fi-teknologi, der også vil kunne indeholde gratis Wi-Fi, som kommunen ønsker at etablere.

Men selvom det vil være nemt og enkelt for kommunen at etablere gratis Wi-Fi til borgerne og turister, må planerne indtil videre forblive på idéplanet, indtil Statsforvaltning Hovedstaden har vurderet, om det overhovedet er lovligt.

Infrastrukturen er på plads

Albertslunds fungerende fiberring forbinder i dag alle kommunens institutioner og fungerer lige nu som et internt netværk.

"Vi afviklede alle vores PSTN-forbindelser, der kørte ældre alarm- og telefonanlæg. Nu kører vi alt det over tcp/ip-netværk," siger Niels Carsten Bluhme og fortsætter:

"Fibernettet driftes og administreres af vores egen it-afdeling, hvor al telefoni, vagt, overvågning, skole, foto, administrations-net og alt andet er koblet ind."

Selv om kommunens fiberring nu servicerer alle kommunens institutioner, er der stadig masser af plads til borgerne på gratis Wi-Fi-forbindelser.

"I realiteten bruger vi kun to procent af ringen selv, så der er rigeligt overskudskapacitet i netværket," fortæller Niels Carsten Bluhme.

"Borgerne har i forvejen betalt over skatten, så er det fandeme ikke urimeligt, at de får yderligere fordele end blot lys"

Gratis Wi-Fi gennem lygtepælen
Et fremtidigt gratis Wi-Fi-netværk til borgere bliver muligt, fordi kommunen nu bruger 80 millioner kroner på etablering af et intelligent lys-net.

"Vi kommer til at køre vores belysning digitalt, det bliver med led-lys, og dem kan vi styre trådløst, så vi kan samtidig gøre vores lygtepæle intelligente og lade dem kommunikere trådløst med hinanden," fortæller Niels Carsten Bluhme.

På den måde vil kommunen etablere et kæmpemæssigt netværk af Wi-Fi-punkter, der potentielt kan bruges til udrulningen af gratis Wi-Fi.

"Alle vores 8.000-10.000 lyspunkter bliver små ip-adresser, der kan tale med hinanden, og dem kan vi koble på vores fiberring," siger Niels Carsten Bluhme.

Ifølge Niels Carsten Bluhme sker etableringen af det nye lys-net som et element, der kan sikre mere effektiviserede arbejdsgange og på sigt økonomiske besparelser.

"Levetiden på lamperne går fra 1,5 til 15-20 år eller længere. I gamle dage kørte vi rundt på cykel i alle gader og stræder og talte, hvor mange lamper der var gået ud. Det kommer vi nu til at overvåge elektronisk," fortæller direktøren.

Men hvordan passer effektivisering og grønne planer ind i, at I vil tilbyde gratis Wi-Fi til borgerne?

"Når kommunen nu i forvejen bruger 80 millioner kroner på at rulle ny belysning ud, får vi overskudskapacitet, og den kan bruges til at give borgerne gratis Wi-Fi for meget små penge. Borgerne har i forvejen betalt over skatten, så er det fandeme ikke urimeligt, at de får yderligere fordele end blot lys."

Læs også:
Gratis Wi-Fi fra kommunen myldrer frem

Dansk Industri: Derfor er gratis Wi-Fi en rigtig dårlig idé




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere