Artikel top billede

Nu kan du købe hotdogs, kaffe og taxature med MobilePay

I en række danske forretninger kan du nu betale med Danske Banks populære MobilePay-app.

Nu kan du betale for din hotdog, cafe latte eller din taxatur med Danske Banks populære app MobilePay

Det er muligt fra i morgen, onsdag, når Danske Bank starter et pilotprojekt, hvor en række udvalgte forretninger begynder at tage imod betalinger med appen.  

Danske Bank satser i starten på at rulle løsningen ud til butikker, hvor der er mange kontantbetalinger på relativt små beløb.

Derfor er det i første omgang en række pølsevogne, mobile kaffebarer samt taxaer, der deltager i projektet.

Det skyldes, at danskerne indtil videre foretrækker at bruge app'en i forbindelse med betaling af mindre beløb. Ifølge Dansk Bank er den gennemsnitlige MobilePay-transaktion på 152 kroner. 

"Men vi regner med at have en fuld erhvervsløsning klar sidst på året, som vi naturligvis også forventer, at større butikker vil gøre brug af. Men som vi ser det, gør MobilePay størst gavn for butikker, der har mange små betalinger samt en relativt stor omsætning af kontanter," siger Jesper Nielsen, der er chef for forretningsudvikling i Danske Bank.

Hentet af 600.000 danskere

Kundegrundlaget for den nye løsning er stort. Danske Bank oplyser, at der allerede nu er flere end 600.000 danskere, der har downloadet MobilePay til deres smartphones. 

Betalingen i butikkerne kommer ikke til at adskille sig væsentligt fra den måde, som MobilePay fungerer på, når vi skal lave betalinger med hinanden som privatpersoner.

Forbrugerne foretager betalingen med den MobilePay-app, som de allerede har installeret på deres telefoner, og hver enkelt butik er udstyret med et særligt MobilePay-nummer, som skal indtastes, når betalingen skal foretages.

Nummeret er tydeligt markeret på et klistermærke, der er synligt for kunderne.

Mobilbetaling kræver fortrolighed

Når Danske Bank indtil videre holder fast ved, at kunden skal indtaste et mobilnummer, når betalingen skal gennemføres, skyldes det ifølge Jesper Nielsen, at banken ikke har ønsket at ændre ved den betalingsmetode, som mange smartphone-brugere allerede er blevet fortrolige med.

"Vi mener, at det er vigtigt, at brugerne oplever en genkendelighed, når de bruger løsningen i butikken. Derfor har vi valgt at bibeholde den samme teknologi og metode, som kunderne allerede kender," siger han.

Danske Bank overvejer stadigvæk QR-koder og NFC

I udlandet findes der mobilbetalingsløsninger, som benytter sig af metoder, hvor kunderne indscanner en QR-kode eller bruger en NFC-chip, når betalingen skal gennemføres. 

Det er også løsninger, som Danske Bank i fremtiden overvejer at anvende som supplement til brugen af et telefonnummer.

"Både NFC og QR-koder er teknologier, som vi kender og arbejder med i forvejen. Derfor indgår de naturligvis også i vores overvejelser. I denne sammenhæng har vi især stor fidus til QR-koder," siger Jesper Nielsen. 

Transaktionen sker øjeblikkeligt

I butikken er ekspedienten udstyret med en smartphone, der har MobilePay installeret.

Butikkernes udgave af MobilePay-appen er dog begrænset, således at den kun kan modtage betalinger og ikke foretage udbetalinger. 

Ifølge Jesper Nielsen vil kundens betaling blive registreret øjeblikkeligt på ekspedientens telefon. Han understreger dog, at det naturligvis kræver, at der er mobildækning, det sted hvor transaktionen bliver foretaget.

Danske Bank mener, at brugen af mobilbetalinger gør livet lettere for de forretningsdrivende, der skal håndtere færre kontantbetalinger. Banken mener også, at det i detailhandlen kan være med til at sikre en mere fleksibel kundebetjening, hvor ekspedienten ikke længere skal være låst fast bag en kasseterminal.

"Når man kigger på, hvordan man ude i butikkerne gerne vil interagere i fremtiden, tror jeg, at det i mindre grad bliver bag en kasse og mere ude i butikken, hvor ekspedienten kan stå "person to person" med kunden og modtage betaling. Lidt som vi kender det fra Apple Stores i udlandet," siger Jesper Nielsen.

"Man kan måske sige, at det mest lyder som en fordel for forretningen. Men hvilken fordel giver mobilbetalinger for kunden sammenlignet med at bruge et betalingskort?"

"Det giver dig som forbruger mulighed for at komme væk fra kasseområdet, men det ene er ikke nødvendigvis nemmere end det andet. Jeg tror, at mobilbetalinger og betalinger med eksempelvis Dankort vil fungere side om side i mange år, og hvad der foretrækkes, vil være forskelligt fra forbruger til forbruger," siger Jesper Nielsen.

Med introduktionen af MobilePay-betalinger i butikker ser Danske Bank dermed ud til at have overhalet både Nets og de danske teleselskaber i kampen om at komme først med en mobilbetalingsløsning.

Nets håber på at være klar med en såkaldt "digital tegnebog"  i begyndelsen af næste år, mens de danske teleselskaber har stiftet mobilbetalingsfirmaet, 4T, der også forventer at være klar med en betalingsløsning i løbet af 2014.

Læs også:

Rygterne svirrer om ny mobilbetalings-app: Skal overføre penge med lyd

Her er de mobile betalings-løsninger, der skal erstatte din pung 

Dårligt nyt for Apple-brugere: Danske mobilbetalinger kommer ikke til iPhone