Artikel top billede

(Foto: /)

Test: Sony-mobil er en vandtæt gigant med lidt magi

Xperia Z1 er uden tvivl Sonys hidtil bedste telefon, men den er ikke billig. Til gengæld er den vandtæt, og Sony har givet Android-softwaren et skud hormoner. Vi er klar med vores dom over mobilen.

Anmeldelse: Sony Xperia Z1 er den nyeste topmodel fra den japanske elektronikgiganten, og telefonen blev officielt lanceret på IFA-messen i Berlin i begyndelsen af september

Som navnet antyder, er det en videreudvikling af Xperia Z, som vi tidligere har anmeldt.

De to telefoner minder om hinanden, men der er ingen tvivl om, at Sony har foretaget en hel del forbedringer.

Mens Z'eren var 'vandafvisende', er Z1'eren vandtæt.

Det betyder, at den rent faktisk kan tåle en tur i swimmingpoolen, uden at elektronikken drukner.

Det var der ingen garanti for med Z'eren.

Mens klorvand ikke er noget problem, skal du ikke tage den med ud til havet og hoppe i bølgen blå.

Saltvand er nemlig stadig ikke noget, som Sonys telefoner på papiret kan tåle.

Da mobilen er vandtæt, er der naturligvis lukket af for en række porte på telefonen.

Det betyder ligesom på tidligere Xperia-modeller, at der sidder en plastik-låge, som kan åbnes, når mobilen skal have strøm.

En kedelig manøvre at skulle foretage hver aften, når telefonen lægges til at sove i symbiose med en strømforsyning.

Det er dog blevet lidt nemmere end på tidligere Xperia-modeller, hvor der nogle gange skulle bruges moderat fysisk pres for at få åbnet lågerne.

Sony har dog produceret ekstraudstyr som en magnetisk opladningsdock, hvor mobilen kan placeres i og få et skud strøm, uden at man skal fifle med de små plastiklåger.

Men i forhold til Xperia Z følger der ikke en opladerstand med Z1, så det er en udgift, der kommer oven i de cirka 5.000 kroner, telefonen i øjeblikket koster.

Vækker dinosaur til live

Der er ikke adgang til batteriet på telefonen, men plastiklågerne lader dig fodre mobilen med simkort og MicroSD-kort.

Det betyder, at du manuelt kan udvide lagerkapaciteten på telefonen, som er født med 16 gigabyte. 

Men da styresystemet og Sony-software har indtaget en del allerede, er der kun cirka 11 gigabyte tilbage, hvilket ikke er en imponerende størrelse.

Hvis du ikke benytter hukommelseskort, tilbyder Sony onlinelagerplads på virksomhedens egen cloudtjeneste PlayMemories.

Her kan ens billeder eksempelvis gemmes.

Sony er stor i slaget og garanterer, at der er ubegrænset plads. Men når der kigges nærmere på detaljerne, gælder det kun fotos i en opløsning på maksimalt 1920 pixel i bredden.

Det er altså ikke nødvendigvis mobilens originalbilleder, men derimod krympede versioner, som flyttes online.

20 megapixel kamera imponerer ikke

Kameraet tager fotos i en opløsning på 20,7 megapixel, men er som udgangspunkt indstillet til otte megapixel.  

Desværre er kvaliteten langt fra i top, men det er også lidt svært at blive vanvittig imponeret, når forrige telefon i test-rækken var kameramonsteret Nokia Lumia 1020.

Her kan Sonys model på ingen måde følge med, og i testperioden endte ret mange fotos fra Xperia Z1 med at være voldsomt grynede og fyldt med støj. 

På en telefon til cirka 5.000 kroner er sådan en billedkvalitet ikke i orden. 

Kameraet har i øvrigt også fået en række softwaretilføjelser som Timeshift burst, der tager en masse fotos i træk, og man kan så vælge det bedste.

Samtidig har Xperia Z1 en AR-effekt, som kan lægges oven på et billede.

Det betyder, at grafiske elementer tilføjes, og her på redaktionen blev et foto af et kedeligt skrivebord pludselig lidt mere interessant, da en dinosaur pludselig trampede løs på keyboardet ved siden af en virtuel minivulkan.

Sjovt? Måske. Brugbart? Tja. 

Sony skal dog have ros for, at mobilen er i stand til tage billeder eller filme under vand.

Under sådanne forhold er det naturligvis ikke særlig praktisk, hvis kameradelen skal betjenes via touchskærmen.

Derfor er det godt tænkt af Sony at have tilføjet en fysisk fotoknap, der er placeret i siden på mobilen.

Når telefonen holdes horisontalt, ligger den fint til pegefingeren. 

Skærmen kan naturligvis også bruges til at tage billeder, hvis man ikke gider bruge den fysiske knap. 

En stor dreng med mat skærm

Det er ikke nogen hemmelighed, at Sony Xperia Z1 er en stor telefon. Vægten er 169 gram, skærmen er fem tommer ligesom forgængeren, og opløsningen er fuld HD, 1.920 gange 1.080 pixel. 

Skærmen er ikke decideret dårlig, men betragtningsvinklerne er langt fra i top, og hvis displayet sammenlignes med eksempelvis HTC One, kan farverne virke lidt falmede og triste. 

På telefonens front er der ingen fysiske knapper.

I stedet foregår betjeningen af styresystemet via virtuelle knapper i bunden af skærmen, der dukker op, når telefonen er tændt.

Det benytter flere konkurrenter også, eksempelvis LG. 

En ulempe ved Xperia Z1 er, at telefonen meget nemt kommer til at virke fedtet, som om den har rullet sig i en pakke leverpostej.

Overfladen suger fedtfingre til sig, og du skal - ligesom på de tidligere Xperia-modeller - være flittig med pudsekluden. 

Det kommer hurtigt til at virke ret kluntet, når der tænkes på, at andre telefoner - som eksempelvis iPhone og HTC One - aldrig ser morgengrimme ud.

Nyttig software eller crapware?

Xperia Z1 kører Android 4.2, og telefonen er udstyret med en quadcore Snapdragon processor, og det er samme model, som LG, Nokia og Samsung også har valgt at bruge i deres bedste telefoner dette efterår. 

Der er ikke noget at klage over, når det gælder hastighed.

Navigationen foregår som ventet fuldkommen glidende. 

Sony har tilføjet en mængde software til Android, hvor der naturligvis er blevet plads til en Walkman-afspiller og en mængde apps.

Nogle er mere praktiske end andre, men der er ingen tvivl om, at Sony forsøger at gøre alt for, at telefonen virker mere som en Sony-mobil end en Android-telefon. 

Det er en smagssag, om man sætter pris på tilføjelserne og Sonys forsøg på at give mobilen et magisk touch, eller man hellere vil have en mere rendyrket Android-oplevelse.

Nogle vil formentlig mene, at japanerne har fyldt lige lovlig meget crapware på telefonen, mens andre modsat vil have glæde af programmerne. 

Personligt kan jeg godt lide nogle af tiltagene som Smart Connect (der gør det muligt at 'programmere' mobilen til at udføre en række opgaver), mens der også er en del som eksempelvis Sony Select (udvalgte apps), jeg formentlig aldrig ville komme til at bruge på længere sigt.

Skal du købe?

Sony har med Xperia Z1 taget sig alvorligt sammen, og det er en markant forbedring i forhold til Xperia Z, som var på testbænken i foråret.

Den nye Z1'er er uden tvivl Sonys bedste Android-telefon, så skal det være Sony, skal det være denne model. 

Robust design, vandtætte egenskaber og en fysisk fotoknap tæller på plussiden. 

Til gengæld tager den ikke fotos i prangende kvalitet, og så sidder fedtfingeraftryk lidt for nemt fast på både front og bagside. 

Sony Xperia Z1 er samtidig en forholdsvis dyr telefon, når der sammenlignes med konkurrerende Android-mobiler.

Prisen er cirka 5.000 kroner, mens Samsung S4 og HTC One - der naturligvis har været i handlen længe - er omkring 1.500 og 1.000 kroner billigere. 

Selv den nye og toptrimmede LG G2 er prismæssigt 1.000 kroner billigere end Sonys model.

Alt i alt er Xperia Z1 ikke den bedste Android-mobil, som er skruet sammen. 

Den har dog enkelte charmerende sider. 

Men du skal formentlig være Sony-entusiast for at kaste pengene efter denne model, eller også skal du gå efter telefonen for at få en vandtæt og lidt anderledes mobil. 

Sony Xperia Z1 ender på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere