Artikel top billede

Microsoft: Denne nye energikilde kan gøre datacentre meget billigere

Der er meget store muligheder i at drive datacentre med denne nye energikilde, der næsten intet fylder, mener Microsoft.

Det vil kunne nedbringe omkostningerne og hæve driftsikkerheden betydeligt, hvis datacentre blev drevet af lokale brændselsceller og ikke var afhængig af offentlige strøm-leverancer.

Sådan lyder det fra Microsoft i et research papir (pdf).

Ifølge Microsoft vil anvendelsen af lokale brændselsceller gøre det muligt at bygge datacentre i regioner med dårlig strømforsyning, men tilstedeværelsen af gas.

Microsoft peger på, at anvendelsen af mange små brændselsceller - som dem der mange steder i USA anvendes i propan-drevne skolebusser - vil gøre det muligt at fjerne meget store dele af det kabelnet, der sammenbinder de traditionelle datacentre.

Det skyldes, at man kan placere de små celler helt tæt på de af datacenterets servere, som de skal drive.

Hertil kommer, at kun få servere vil blive ramt, hvis en brændselscelle skulle stoppe med at virke, ligesom cellerne forurener væsentligt mindre, end hvis strømmen kommer fra offentlige kraftværker, hedder det.

Ifølge Microsoft optager et datacenters strøm-system - strømkabler, transformere og lignende - så meget plads, at det sænker behovet for kvadratmeter med 30 procent, hvis man i stedet satser på lokale brændselsceller.

Kan ikke skalere

Der er imidlertid også ulemper ved at anvende brændselsceller i driften af datacentre.

Cellerne producerer nemlig bedst elektricitet i en konstant strøm og under konstant load og har det med at reagere med sekunders forsinkelse, hvis behovet pludselig stiger.

Det er en udfordring i et datacenter, hvor elektricitets-behovet hele tiden varierer op eller ned.

Microsoft forestiller sig, at de mindre variationer kan dækkes ind ved hjælp af interne kondensatorer, mens de større ændringer kan fanges ved hjælp af batterier eller ved at indbygge en buffer, der kan fange og lagre store loads i de sekunder, som det vil tage brændselscellen at hidse sig op.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere