Artikel top billede

Hey Microsoft, hvor er dine venner henne lige nu?

ComputerViews: Microsoft er i skyttegravskrig på mobilfronten, og indkøbet af Nokia skal bruges som ny ammunition. Men hvor er Microsofts allierede henne? Se hvor galt det står til her.

ComputerViews: Microsoft kæmper stadig for at holde Windows Phone inde i kampen mod Android og Apples iOS.

Det har nu stået på i tre år, men det er ikke meget, Microsoft har fået brugt boksehandskerne.

I stedet har softwaregiganten primært optrådt som boksebold for Google og Apple, og det er blevet til flere hårde mavepustere, et par knækkede tænder og et par blåt øje.

Android er uden tvivl den dominerende sværvægter i smartphoneland, og hvis der regnes med de seneste tal fra analysehuset IDC, har styresystemet på verdensplan en markedsandel på over 80 procent.

I letvægtskassen finder vi Apple, der har omkring 13 procent, mens Windows Phone roder rundt i fluevægt under fire procent.

Microsofts styresystem har dog fået en smule momentum og udbredelsen er stigende i flere europæiske lande, hvor Microsofts styresystem lokalt har en markedsandel på omkring 10 procent.

Men uanset hvordan tallene vendes og drejes, står Windows Phone generelt som den aktuelt svageste platform, når det gælder opbakning fra mobilbrugerne.

Androids forspring er nu så stort, at det for Microsoft må være ligesom at stå foran Mount Everest iført et par slidte træsko og tyve kilo mavefedt dinglende ud over bæltekanten.
Det bliver svært at nå toppen.

Nokia på ni ud af ti Windows-mobiler

Microsoft har dog ikke givet op, og det viste softwaregigantens køb af Nokias mobildivision, der ventes at falde helt på plads i begyndelsen af næste år.

Nu tager Microsoft selv kontrollen med en del af Windows Phone-hardwaren i forsøget på at overbevise brugerne om, at styresystemet er værd at satse på.

Der er naturligvis respekt for fighterviljen, men Microsoft klarer den næppe alene.

Uheldigvis må drengene fra Redmond indse, at antallet af tætte allierede er forbavsende få, når det gælder Windows Phone.
En opgørelse viste for nylig, at det er Nokia, som har taget stort set hele slæbet, når det gælder udbredelsen af Microsofts styresystem.

Ni ud af ti solgte mobiler med Windows Phone 8 står der Nokia på.

Tendensen har været stigende, da Nokia 'sad over', da Windows Phone blev introduceret i 2010. Det var først året efter, at Nokia satte sin produktion i gang.

I dag er der adskillige finske Windows Phone-modeller at vælge imellem, som er blevet lanceret det seneste år, eksempelvis flagskibsmodellen Lumia 920 og kameramobilen Lumia 1020.

Nokia har endda annonceret, at der er flere modeller på vej som Lumia 1520, som er udstyret med en skærm på seks tommer.

Men hvor er alle de andre producenter henne? Hvor er Microsofts allierede, som skal hjælpe Windows Phone i øjeblikkets meget ulige kamp mod Android og iOS?

Ville du kæmpe mod dig selv?

Det seneste år er det kun blevet til en lille håndfuld Windows Phone-modeller fra andre end Nokia, og det er lang tid siden, at der har været udmeldinger om kommende mobiler.

Samsung har det seneste år på verdensplan produceret tre modeller, og det samme har HTC.

Kinesiske Huawei står bag to modeller.

Og Nokia? 13 telefoner.

Det er altså ikke nogen hær af producenter, som sørger for opbakning til Windows Phone-platformen.

Samtidig bidrager alle Windows Phone-producenter måske heller ikke helhjertet. Tag Samsung.

Det sydkoreanske firma har enorm succes på Android-platformen, hvor der står Samsung på over halvdelen af alle solgte Google-mobiler. Hvorfor skulle sydkoreanerne bruge tid og kræfter på at kæmpe mod sig selv?

"Det er altså ikke nogen hær af producenter, som sørger for opbakning til Windows Phone-platformen"

Desuden ser Samsung ud til at være lun på styresystemet Tizen i samarbejde med blandt andre Intel, hvor sydkoreanerne formelig vil får væsentlig større indflydelse end på Windows Phone.

Barsk økonomisk nedtur

For HTC giver det måske mere mening at satse på både Android og Windows Phone. Den taiwanske mobilproducent var tidligere konge i Android-land, indtil Samsung dukkede op og overtog tronen.

Det har været en barsk oplevelse, der pressede HTC på økonomien, og i dag er konkurrencen på Android-platformen hårdere end nogensinde. Derfor kan det være en fordel både at satse på Android og Windows Phone for HTC.

Og så er der Huawei, som vi først de senere år er ved at komme på fornavn med herhjemme - og lære at udtale korrekt.

Firmaet er dominerende i Kina, men som mobilproducent er Huawei stadig forholdsvis ukendt i store dele af den vestlige verden.

Det er derfor næppe en Windows Phone-model med Huawei-logo, som er det første, der ryger ned i indkøbskurven, når turen går hen til den lokale mobilpusher.

Men det er altså Samsung, HTC og Huawei, der står sammen med Microsoft - og Nokia - i skyttegraven, mens Apple med iOS og Google med Android er ved at finde mortergranaterne frem.

Det er derfor fristende at spørge: Microsoft, hvor er alle dine venner lige nu?

Er det virkelig hele hæren, som skal vende slagets gang og løfte Windows Phone?

Nye modeller skal redde Windows Phone

Det er værd at bemærke, at store elektronikgiganter som Sony og LG er fuldkommen fraværende, når det gælder opbakningen til Windows Phone.

Især er det bemærkelsesværdigt, at LG ikke er at finde på listen over mobilproducenter med Windows Phone 8-modeller.

Den sydkoreanske producent har nemlig tidligere produceret blandt andre Optimus 7 med Windows Phone 7.5, men interessen for at være en del af Microsofts mobile styresystem forsvandt i 2012, og i stedet blev alle LG's kræfter og energi lagt på Android-platformen.

Og så hjælper det måske også lidt på loyaliteten, at LG for andet år i træk er udvalgt af Google til at producere årets Nexus-model.

"Især er det bemærkelsesværdigt, at LG ikke er at finde på listen"

Det er Googles flagskibsmodel, der altid er den første telefon, som får den nyeste version af Android om bord.

Sony bruger ligesom LG også en masse kræfter på at slå sit navn fast på Android-platformen med sin serie af Xperia-modeller, der er vandtætte.

Japanerne har endda udviklet ekstraudstyr som de trådløse objektiver QX-10 og QX-100, der virker med Android...og endda iOS.

Windows Phone? Not so much.

Hvad skal der til?

Med sine nuværende allierede vil det for Microsoft og Windows Phone kræve en mandfolkeindsats ud over det sædvanlige at blive bare nummer to på smartphone-scenen.

Og i øjeblikket er det tvivlsomt, om Samsung, HTC og Huawei er parate til at tage mere af slæbet, eller om det fortsat skal være Nokia (og snart Microsoft), der skal være hoveddrivkraften for dette styresystem.

Med lanceringen af Windows Phone 8.1 er der dog opstået muligheder for at producere mobiler, der i forhold til tidligere bedre teknisk set kan matche Android-telefoner.

Samtidig har Nokia det seneste år vist, at der kan skabes interessante og innovative mobiler på Windows Phone-platformen.

Men det kræver, at der kommer mange flere spændende modeller fra andre mobilproducenter den kommende tid, hvis Windows Phone reelt skal være en udfordrer til iOS og Android.
Uden venner går det ikke.

Spørgsmålet er, om dem, Microsoft har i øjeblikket, er gode nok.

Læs også:

Her er den mest populære Android-version




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere