Artikel top billede

Så mange penge har Ateas aktionærer tabt

Faldende aktiekurs har kostet ejerne af Nordens største it-forhandler en formue.

Værdien af Nordens største it-forhandler Atea er på kun lidt over en måned faldet med tæt på en milliard kroner.

Det seneste højdepunkt for Atea-aktien var den 8. november, da kursen på børsen i Oslo lå på 67 norske kroner pr. aktie. Siden da er kursen gradvis faldet, og her til morgen blev Atea-aktien handlet til 57 kroner på børsen i Oslo.

Med 102.138.016 udstedte aktier svarer det til, at selskabets aktier over den seneste måned er blevet godt en milliard norske kroner - svarende til 899 millioner danske kroner - mindre værd.

Aktionærerne kan så varme sig ved, at de tilbage i april kunne trække et ordinært udbytte på 5,50 kroner pr. aktie ud af selskabet. Ved en ekstraordinær generalforsamling i november besluttede Atea desuden at give aktionærerne et ekstraordinært udbytte på yderligere fire kroner pr. aktie.

Aktienedturen kommer, efter at Atea i løbet af efteråret har sat gang i en større sparerunde, som kommer til at koste 300 medarbejdere jobbet. Første fyringsrunde ramte Ateas danske afdeling allerede i slutningen af september, da 100 ansatte blev afskediget.

Samtidig har Atea opgivet at nå målet for omsætning på 30 milliarder kroner i 2015 og en indtjeningsmargen på seks procent. Målet er dog fortsat at nå en nordisk markedsandel på 20 procent.

Ateas hovedaktionær Ib Kunøe har tidligere udtalt til Computerworld, at selskabets strategi er ændret, så man nu går efter at skabe udbytte til aktionærerne.

"Vi har meldt ud, at vi med det resultat og det cashflow, vi har, er en udbytteaktie. (...) Det gør, at det er pensionskasser og lidt andre typer af aktionærer end de, der bare tænker på, at aktien skal stige," lød det 1. november fra Ib Kunøe.

Det har så heller ikke hjulpet på investorernes tillid til Atea-aktien, at Ib Kunøe i starten af november solgte omkring ti procent af den aktiebeholdning, han ejer gennem selskabet Systemintegration. Efter salget er Kunøes egen ejerandel i Atea faldet fra 27,33 til 24,34 procent.

Heller ikke Ateas CEO, Claus Hougesen, og CFO Rune Falsstad har været totalt loyale over for Atea-aktien. Hver især solgte de to i november mere end halvdelen af deres personlige aktiebeholdninger i Atea.

Læs også:

Efter fyringer: Atea forgylder sine topchefer

Investorer straffer Atea: Aktiekursen rasler ned




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere