Artikel top billede

Træt i hovedet foran skærmen? Test om den flimrer

Kontorfolket bruger adskillige timer hver dag foran skærmen, og det kan være en (hoved)pine. Især hvis skærmen lider af 'usynligt' flimmer, uden at du er klar over det. Se her hvordan du tester dit display.

Især de gamle CRT-skærme, der fyldte et halvt skrivebord og vejede det samme som en Fiat Punto, flimrede vanvittigt meget.

Derfor blev mange timer foran computeren let vekslet til en omgang hovedpine eller ligefrem en smule sø- eller køresyge.

Skærmene er blevet bedre med årene, efter at vi er i stor stil er skiftet til LED, men det er ikke alle display, som i dag er frie for flimmer.

Det er nemt at teste, om ens nuværende skærm lider af den skavank.

Tag din mobil frem, tænd for kameraet. Peg mobilen mod tastaturet og før den hurtigt op foran displayet.

Så vil du - måske - se blinkende striber hen over skærmen.

Det er vigtigt at pege et andet sted end på displayet til at begynde med, da kameraet er hurtigt til at korrigere billedet, og striberne dermed kan være svære at se.

Det usynlige flimmer skyldes, at almindelige LED-monitorer ofte benytter en teknologi kaldet PWM (Pulse Width Modulation), som styrer lysniveauet.

Ved en indstilling på eksempelvis 70 procent lysstyrke fungerer det ved, at baggrundsbelysningen er tændt 70 procent af tiden og slukket 30 procent af tiden.

Det går så hurtigt, at du ikke umiddelbart lægger mærke til, at skærmen faktisk flimrer. Det kan ske eksempelvis 100 eller 200 gange i sekundet.

I nogle tilfælde kan det føre til, at man får trætte øjne eller i værste tilfælde hovedpine, hvis der stirres på skærmen alt for lang tid ad gangen.

Flatpanels.dk har foretaget en grundig gennemgang af teknikken bag PWM, som kan genere nogle brugere, der sidder længe foran skærmen.

Husk ergonomien

På det seneste er flere producenter som BenQ og Eizo begyndt at fremstille flimmerfri-skærme, hvor der benyttes en anden form for baggrundsbelysning.

Vi har blandt andet testet BenQ EW2740LL.

Her justeres baggrundsbelysningen, så den ikke blinker, men derimod konstant viser et ensartet lysniveau.

Det er dog vigtigt at huske på, at mange andre faktorer kan spille ind på hovedpine og andre arbejdsrelaterede gener end skærmens flimmer.

Det gode råd er derfor at investere i en skærm, der er højdejusterbar og kan tiltes og vendes på højkant.

Flere producenter har også software, der giver gode råd til korrekt, ergonomisk indstilling af skærmen.

Philips har eksempelvis ErgoSensor, der måler brugerens afstand til skærmen, og hvilken vinkel man holder sit hoved i.

Skærmen registrerer også, hvor lang tid man sidder foran computeren, og den kan komme med forslag om at tage pauser fra displayet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere