Artikel top billede

Online-butikker kræver millioner retur fra Nets

Kunstigt opskruede gebyrer på Dankort-betalinger har kostet online-butikker dyrt. Nu går de rettens vej for at få deres penge tilbage.

En gruppe på 60 net-butikker har anlagt sag mod bankernes betalingsselskab Nets med krav om tilbagebetaling af mere end 28 millioner kroner.

Sagen er rejst af FDIH (Foreningen for Dansk Internet Handel), som fører sagen som et gruppesøgsmål på vegne af de indtil videre 60 butikker.

Erstatningssagen kommer, efter at Konkurrenceankenævnet kort før jul satte det endelige punktum i en mere end tre år gammel klagesag rejst af FDIH.

Afgørelsen, der satte en stopper for Nets' pengemaskine, tvang allerede sidste sommer Nets til at nedsætte sine Dankortgebyrer med mere end 30 procent, så det gennemsnitlige gebyr pr. transaktion kom ned på 1,20 kroner.

De kunstigt høje gebyrer svarer ifølge FDIH til, at Nets siden 2008 har kradset omkring 160 millioner kroner for meget ind hos forbrugere og net-butikker. Det er en del af disse penge, som foreningen nu vil have Nets til at sende retur til net-butikkerne.

Klagesagen blev oprindelig rejst tilbage i 2010, men trods klare afgørelser fra Konkurrencestyrelsen er sagen blevet trukket i langdrag, fordi Nets har kørt sagen videre til Konkurrenceankenævnet.

Selv om Nets altså endte med at tabe sagen, har Konkurrencestyrelsen og ankenævnet ikke magt til at tvinge Nets til at tilbagebetale pengene, og derfor vil FDIH nu have rettens ord for, at Nets skal punge ud.

"Nets har både Konkurrencestyrelsen og Konkurrenceankenævnets ord for, at de via Dankort-monopolet har haft en "overnormal" indtjening gennem flere år. Her er vi nu nødt til at gå rettens vej, før der sker en tilbagebetaling til vores medlemmer," siger FDIH's direktør, Annette Falberg, i en pressemeddelelse.

Hun hævder desuden, at de høje gebyrer i vid udstrækning også er væltet direkte over på forbrugerne. Hun opfordrer derfor forbrugernes organisationer til at blive en del af den fælles front i den kommende retssag mod Nets.

Læs også:

Nets skal betale dummebøde for langvarigt nedbrud

Fem firmaer står tilbage som købere af Nets




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere