Artikel top billede

The Age of Wonder - da de moderne videnskaber blev født

Computerworld læser: Er månens kratere lavet af de lokale beboere? Faldt det berømte æble virkelig ned på Newton? Og hvordan startede de videnskaber, som er grundlaget for vore dages teknologiske revolution. Richard Holmes' spændende bog tager dig med på en rejse til de moderne videnskabers barndom.

I 1768 satte kaptajn Cook ud med skibet "Endeavour" for at sejle jorden rundt - og blandt andet besøge Tahiti.

I 1831 rejste "Beagle", med blandt andre Charles Darwin om bord, af sted på et togt, der ledte forbi Galapagosøerne.

Imellem de to begivenheder, som skulle kaste lange skygger ind i den videnskabelige verden, oplevede Europa et kvantespring inden for næsten samtlige videnskabelige discipliner. I én vild, sagnomspunden og uregerlig periode præget af nationalistisk konkurrence og tilfældigheder blev grundsten lagt, hevet op igen og lagt igen.

Var elektricitet grundlaget for liv? Hvad med gud? Hvor gammel var Jorden egentlig? Hvad er distancen til de nærmeste stjerner? Hvor mange planeter findes der egentlig i solsystemet? Og hvordan lever folk uden for vores umiddelbare kulturkreds?

De spørgsmål stillede pionererne 1700- og 1800-tallet sig og det er den historie, som Richard Holmes veloplagt fortæller.

Studerede sydhavsøers botanik - og kvinder 

Først gennem adelsmanden Joseph Banks, som skulle studere botanik om bord på "Endueavour", men som endte som en af verdens første antropologer med omfattende studier på Tahiti - ikke mindst af øens kvinder, langt fra det mere dydige London.

Dernæst gennem historien om (amatør)astronomen William Herschel, som om dagen underviste i musik og om natten byggede sine egne teleskoper - og endte med at opdage Uranus.

"Den ensomme geniale forsker er en konstruktion fra den romantiske periode"

Myten om det ensomme geni
Mest interessant for læseren af videnskabshistorie er Richard Holmes' understregning af, at den ensomme geniale forsker er en konstruktion fra den romantiske periode. Ligesom i dag, hvor boghandlerne flyder over med portrætter af ikoniske erhvervsledere, fodboldspillere, hvis selvbiografi udgives, inden de er 30, og politikere der ønsker at minde eftertiden om, at de var med, da det skete - så passede billedet af den ensomme forsker på sit mørke kammer perfekt ind i romantikken.

Men forskning er hårdt arbejde - og det at stå på skuldrene af sine forgængeres arbejde - og meget sjældent åbenbares indsigten med ét. Hvad også Richard Holmes understreger med historien om, at myten om Newton og æblet første gang blev fortalt efter Newtons død.

Astronomen Herschel troede også først, at Uranus var en komet, brugte en del af sin tid på at argumentere for, at månens kratere var skabt af månens beboere (!) og en masse andre forestillinger, som passede ind i tiden.

Eftertiden har nådigt glemt meget vrøvl - men uden den basis og det feedback fra samtiden ville der ikke være samme videnskabsmand til at skabe de, ofte meget færre, rigtige pointer. 

Alene på grund af den pointe er "The Age of Wonder - How the romantic generation discovered the beauty and terror of science" værd at læse. Den er ikke så morsomt skrevet som "En kort historie om næsten alt" af Bill Bryson, som tager et mere generelt overblik over naturvidenskabens landvindinger, og hvordan erkendelserne opstod, men vinder til gengæld på detaljen.

Detaljer som moderne it-gennembrud ultimativt står på skuldrene af, men som man let glemmer, mens man venter på den næste generation af telefoner eller fjernsyn.

Richard Holmes: The Age of Wonder. Udgivet af Harper Press i 2008. 530 sider. Anmeldelsen er bragt i samarbejde med Bogblogger.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere