Artikel top billede

Test: Sony Xperia Z1 Compact er et kraftværk af en mobil

For godt fire måneder siden kom Sony med Xperia Z1. Nu kommer der en lillebror, men den er bestemt ikke uden personlighed og kraft. Læs anmeldelsen her.

Mobilbranchen har mange tricks i ærmet, når der skal sælges mobiltelefoner.

Et af dem er at tage sidste års model, smide indmaden i en mindre telefon, skære et par gram og millimeter fra, måske belægge den med plastisk frem for aluminium og sætte et 'mini' bag navnet.

Wupti! Ny salgbar telefon uden de store investeringer.   

Mini-telefonerne er ofte udmærkede telefoner i 'low end-kategorien', men ender ofte med at skuffe enten på rå computerkraft, materialekvalitet eller på batterilevetid.

Eksempler på minitelefoner er HTC One Mini, Samsung Galaxy S4 mini og i princippet også Apples iPhone 5c.

Men nu går Sony mod strømmen og tilbyder en mindre telefon uden kompromisser, og japanerne holder - næsten - hvad de lover.

En smule tung

Sonys Xperia Z1 Compact er et godt bud på en Androidtelefon, hvis du ikke er en af dem, der elsker de store skærme, der ellers er blevet så udbredt.

Telefonen vejer 137 gram, og selv om det ikke lyder af meget, kan den godt virke lidt tung i hånden.

Den er 9,7 millimeter 'tyk', og selv om konkurrenten HTC One Mini kun er 0,2 millimeter tyndere, føles Z1 Compact til sammenligning som en stor dreng, da den har det samme lidt kompakte design, som Z1 har.

Kompakt - ikke mini
Det eneste mini ved telefonen er faktisk skærmen. Med en skærmstørrelse på 4,3 tommer er telefonen mildest talt lille i forhold til nogle af de andre giganter på Androidmarkedet.

Omvendt har Sony taget al indmaden fra dens storebror, Xperia Z1, og presset den ind i den mindre mobil: Samme processor, samme hukommelse, samme kamera og samme vandtætte beskyttelse.

Telefonen er vandtæt på samme måde, som storebroren er.

Alle udgange er lukket tæt med små dæksler, og hvor de tidligere versioner havde dæksler, hvor det var et krav at have lange negle, før man kunne få adgang til USB-stikket, så er det udført væsentligt bedre på Z1 Compact.

Kameraet er udmærket - men ikke prangende

Xperia Z1 Compact har den samme billedsensor og kameraopbygning som sin storebror Z1, hvilket er både godt og skidt. 

Ligesom i Computerworlds anmeldelse af Z1 imponerer kameraets billedkvalitet ikke, men sammenligner man Z1 Compact med sine nærmeste konkurrenter, er det et udmærket bud på en mindre kameratelefon.

Kameraet skyder fotos i en opløsning på 20 megapixel. Hvis de eksempelvis lægges side om side med HTC One Mini, der kun har fire 'Ultrapixels', får man to meget forskellige resultater.

HTC One Mini leverer et skarpt og tydeligt billede, hvor man med Z1 Compact får et 20 megapixel stort billede med rig mulighed for at zoome ind på vigtige elementer.

Desværre virker Z1 Compacts billeder meget hurtigt pixelerede og grynede, og man skal aktivt ind og tilvælge de 20 megapixel i menuen.

Hvorfor det ikke er standard, når man nu reklamerer med det, er mig en gåde. 

Til gengæld vinder Z1 Compact på et væsentligt punkt: En dedikeret udløserknap.

Mange imaginære tårer bliver spildt, når man i al hast kommer til at fokusere i stedet for at tage et billede, når man trykker på en touchskærm.

Det giver en helt anden kontrol, når man rent faktisk har sin egen dedikerede udløser.

Samme knap fungerer også som en genvej ind til kamerasoftwaren, så opstår der pludselig et kodak-moment, så har du meget hurtigt kamera-app'en klar, og det er noget af det vigtigste ved et mobilkamera.

Sjov men ligegyldig kamerasoftware

Samtidig er Z1 Compact udstyret med den samme kamera-software som i Z1.

Den byder på en masse forskellige redigeringsmuligheder, filtre og specielle kameraeffekter, som måske/måske ikke er brugbare.

Blandt andet har Sony lagt et AR-filter (Augmented Reality) ind i kameraet.

Det vil sige, at hvis du retter kameraet mod en flad overflade, vil der for eksempel opstå en dinosaur foran dig på skærmen, som du derefter kan dreje rundt om og tage billeder af.

En sjov gimmick, men som aldrig rigtig vil blive brugt til noget seriøst.

Til gengæld skal telefonen have ros for at kunne tage billeder under vandet - medmindre det er saltvand.

Telefonen er vandtæt ned til halvanden meter i en halv time, men hvor brugbart det reelt er, når nu den ikke kan bruges i saltvand, er uvist, eftersom det er forbudt i Danmark at tage billeder i de fleste svømmehaller og offentlige pools.

Alt i alt lover Sony dog ikke for meget. 

Jeg har allerede spildt et glas vand på mit skrivebord og på Z1 Compact, og telefonen klarede sig væsentligt bedre end mine bøger.

Den er også blevet parkeret i en kande med vand, mens YouTube-videoer blev afspillet. Også her klarede den det våde element uden problemer.

Android: Nu med Sony

Z1 Compact er en Androidtelefon, der kører version 4.3 sammen med en 'Xperia'-overflade, som kun Sonys telefoner bruger.

Det er kutyme, at producenterne bruger deres egne overflade, eller 'launchers', til at distancere sig fra andre Android-konkurrenter, og Sony er ingen undtagelse. 

Telefonen fungerer flydende og upåklageligt, lige meget hvad du gør med den.

Store spil, daglig brug, mange apps på samme tid, streaming af film og musik, ja lige meget hvad jeg gjorde, så kunne jeg ikke få den til at hakke.

Det samme kan jeg ikke sige om HTC One Mini, der er min daglige telefon for tiden.

Her skal jeg ikke have meget mere end Chrome, bilspillet Asphalt 7 og Spotify åben på samme tid, før mobilen bliver langsom i animationerne fra app til app.

Dertil kommer også, at Z1 Compact kan klare langt flere af Androids apps, end de andre minitelefoner kan.

HTC One Mini kan for eksempel ikke køre de meget grafiske spil som N.O.V.A 3, hvorimod det ikke er et problem for Z1 Compact.

Bloatware?

Sony har fyldt telefonen op med diverse programmer, som japanerne mener gør telefonen bedre.

Nogle apps giver god mening såsom et Walkman-musikprogram og Smart Connect, der automatisk får telefonen til at gøre noget foruddefineret. 

For eksempel kan telefonen automatisk starte Walkman eller et andet musikprogram, sætte volumen til noget bestemt og afspille et særligt nummer, så snart du sætter et headset i telefonen. Ret smart.

Andre apps er ren og skær crapware, og som altid kan du ikke afinstallere dem, hvilket vil sige, at du har apps til at ligge og optage plads på telefonens interne lagerplads. 

Blandt skurkene finder man 'Floating apps', en form for apps der minder om Windows' vinduer, som tydeligvis ville give god mening på en telefon med en stor skærm, men har knap så meget at gøre på en lille skærm som denne.

Dog har Z1 Compact plads til et microSD-kort, hvilket blandt andet HTC One Mini ikke har, så går man meget op i plads på sin telefon, er Z1 et bedre valg.

Dog giver HTC One Mini adgang til 25 gratis gigabyte hos Google Drive i to år, ligesom Samsung Galaxy S4 Mini giver 50 GB Dropbox i to år. Det giver mulighed for at have adgang til film og billeder, men handler det om plads til apps, kræver det lokal plads på telefonen.

Køb eller ej?

Med Z1 Compact forsøger Sony virkelig at fange de forbrugere, der er trætte af Androids evindelige vokseværk, når det gælder skærmstørrelse.

Samtidig er det også et forsøg på at fange de iPhonebrugere, der er blevet trætte af Apples system.

Og det er absolut ikke et dårligt bud.

Normalt når man køber en 'minitelefon', må man leve med kompromisser som dårlig skærm, dårligt batteri, dårlig byggekvalitet eller langsomt system.

Z1 Compact undgår langt det meste af ovenstående.

Den har en smuk skærm, og selv om den ikke kommer op på niveau med Z1 eller iPhone 5S' skærme, kan man ikke klage over den.

Dens bygningskvalitet føles massiv og knirker ikke, når man vrider den, som for eksempel Samsungs telefoner har en tendens til, men glasset på front og bag virker som fedtmagneter og bliver nemt ridset.

Telefonen kan godt virke lidt tung i forhold til sin størrelse, men står du og overvejer at købe Sony Xperia Z1 Compact, skal du som altid prøve at have den i hånden, inden du køber den.

Batterilevetiden på telefonen er desuden voldsomt imponerende, når mobilens størrelse tages i betragtning.

Som en anden duracellkanin bliver den bare ved og ved. Da jeg satte forskellige proaktive strømbesparelsesprogrammer til, der er indbygget i systemet, kom den igennem en nats standby og mistede kun to procent strøm.

Til gengæld er kameraet ikke så imponerende, som det lyder med sine 20 megapixel. Det leverer gennemsnitlige billeder og starter lynhurtigt op, men forvent ikke billeder i samme høje kvalitet som eksempelvis Lumia 1020.

Men det betaler man heller ikke for.

Z1 Compact koster i skrivende stund omkring 3.800 kroner, og det er en ganske fin pris til en ganske fin telefon.

Det er i den dyre ende af 'minitelefonerne', hvor en HTC One Mini kan fås for helt ned til 2.500 kroner, men vil du have en lille telefon uden kompromisser, er Sonys Z1 Compact telefonen det rette valg. 

Vi lander på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere