Artikel top billede

Spam-sms i omløb: Gratis Converse-sko kan koste dig dyrt

Tusindvis af danskere har modtaget en sms, hvor de loves et par gratis Converse-sko. Men intet i verden er gratis, og det kan koste dig dyrt, hvis du takker ja.

"Hurra. Dit nummer er blevet udvalgt til at få et par Converse Sneakers til en værdi af 499,- Gå ind på denne side, og vi sender i dag!"

Sådan lyder en sms, som tusindvis af danskere har modtaget de seneste dage. Og selv om man ikke skal kimse af et par gratis Converse-sko, er tilbuddet for godt til at være sandt.

Følger man linket i sms'en, kommer man ind på en side fra firmaet Jukebux.com, hvor man for - nu - blot én krone kan få skoene tilsendt.

Men samtidig accepterer man et prøvetilbud på 14 dages tilgang til Jukebux' cloudservice, der efter prøveperioden koster 300 kroner om måneden.

Derfor opfordres du til at ignorere sms'en og slette den med det samme.

Hvor kommer sms'en fra?
Langt de fleste, der modtager sms'en, vil nok undre sig over, hvorfor de modtager den. Sms'en bliver sendt fra et svensk nummer, og ringer man nummeret op, får man at vide, at nummeret ikke har en abonnent.

Hos Jukebux' kundeservice fortæller de, at de intet har med sms'erne at gøre, og at yderligere information skal komme fra udbyderen, som de desuden ikke kan oplyse, hvem er.

I Danmark er det ulovligt at sende reklame og konkurrencer via elektronisk mail, hvis ikke forbrugeren selv har givet samtykke til, at ens nummer eller mail må bruges til at modtage reklamer, konkurrencer eller lignende.

"Det, vi ofte ser, er, at folk har deltaget i en konkurrence, hvor de så på den ene eller anden måde har accepteret, at deres telefonnummer eller mailadresse må bruges til reklamer. Det er dog ikke ensbetydende med, at Forbrugerombudsmanden synes, at det overholder lovens krav," forklarer fuldmægtig Danielle Berggreen, Forbrugerombudsmanden.

Mange har måske klikket ja i forbindelse med et spørgeskema, en tidligere konkurrence igennem Facebook eller lignende, hvor der i 'Betingelserne' står, at man accepterer, at ens nummer må bruges og endda videresælges til tredjepart.

Forbrugerombudsmanden overvejer sagen
Hos den danske Forbrugerombudsmand har man modtaget en hel del klager over firmaet JukeBux. Firmaet har tidligere udarbejdet lignende sider, hvor tablets, sodastreammaskiner eller Nike-sko gives som gaver, og hvor der i betingelserne står, at man binder sig til et dyrt abonnement.

Alene torsdag har de modtaget fem-seks klager i forbindelse med den nye sms, og Forbrugerombudsmanden overvejer nu, om han skal tage sagen op.

Men det er på ingen måde et nyt fænomen. Annonceklubber, som fænomenet kaldes, lokker med gode tilbud om gratis eller utroligt billige produkter til forbrugeren, der ender med at binde sig til forskellige abonnementer.

"Det er et kæmpe problem, og vi har et stort fokus på det, hvor vi hovedsageligt arbejder på at stoppe potentielle danske virksomheder. Det er et af Forbrugerombudsmandens fokusområder, og vi har allerede politianmeldt en del firmaer, og det vil vi fortsætte med," forklarer specialkonsulent Mai Hansen hos Forbrugerombudsmanden.

Blandt andet blev firmaet Serviceklub politianmeldt i sidste uge.

Serviceklub.dk havde gennemført tre kampagner, hvor det ikke var tydeligt, at forbrugerne bandt sig til dyre abonnementer. Serviceklub har tidligere betalt 60.000 kroner i bøde i en lignende sag.

Svar ikke på sms'en!
Sms'en fra Jukebux slutter med teksten "Reply 'stop'" for at vise, at man ikke vil modtage sms'en.

Svarer man på dette, får man ikke nogen bekræftelse fra firmaet, og da nummeret er svensk, vil det koste dig fire kroner i udlandstakst.

Hos Telenor advarer man på Facebook mod spam-sms'en og råder til ikke at bevare sms'en.

Samtidig skriver Telenor, at er man Telenor-kunde og har sendt en sms tilbage, kan man henvende sig til Telenor og få annulleret de fire kroner.

Læs også: Bølger af sms-spam på vej til din mobiltelefon




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere