Artikel top billede

(Foto: Mikkel William Nielsen)

Test: Nokia Lumia 1520 er en gigantisk mobil der udløser fnis

Med en skærm på seks tommer og en længde på 16 centimeter er Nokia Lumia 1520 en gigantisk smartphone. Vi har wrestlet med mobilen - og der er blevet grinet af os undervejs.

Anmeldelse: Nokia Lumia 1520 er den første phablet (phone+tablet) med Windows Phone-styresystemet, og telefonen er lidt af et monster.

Med sin skærm på seks tommer og en længde på 16 centimeter får den en iPhone til at ligne en dværg, og der er ingen tvivl om, at denne mobil ikke er for alle.

Set med business-briller er telefonen dog interessant, da det store display giver mulighed for at arbejde fornuftigt med eksempelvis Office-filer modsat telefoner med mindre skærme.

I testperioden har mobilen en del af tiden været parkeret i lommen på et par cowboybukser, hvor den let stak snuden frem - især hvis man satte sig ned.

Takket være sin forholdsvis tynde profil på cirka 8,5 millimeter er det ikke helt vanvittigt at slæbe telefonen rundt i lommen, men det er bestemt heller ikke så komfortabelt som med en mobil med et display på fem tommer eller mindre.

"Generelt er oplevelsen af hovedskærmen væsentligt bedre end på tidligere Windows Phone-mobiler"

Telefonen vil uden tvivl føle sig bedst hjemme i inderlommen på et jakkesæt eller i en taske.

Glimrende skærm med fuld HD

Med den seneste større opdatering til Windows Phone kan styresystemet nu håndtere fuld HD-opløsning (1.920 gange 1.080 pixel) - noget som Android-telefoner har kunnet længe.

Det er også denne opløsning, som Nokia Lumia 1520 er udstyret med, hvilket betyder, at hovedskærmen nu har fået mere plads.

Der kan placeres seks små firkanter også kaldet tiles på en række, hvor der tidligere kun var plads til fire.

Generelt er oplevelsen af hovedskærmen væsentligt bedre end på tidligere Windows Phone-mobiler, da der nu kan være langt mere indhold, og man derfor ikke behøver at scrolle som en gal.

Ideen med at placere tiles, som man selv finder passende, er stadig intakt, og det er fortsat nemt at skræddersy en personlig og ikke mindst produktiv hovedskærm.

Selve skærmen er i øvrigt klar og tydeligt.

Hvis man er vant til en mindre skærm, kan det dog virke en smule overvældende, at tekst, foto og grafik på eksempelvis hjemmesider ser noget bombastisk ud, når der browses med Lumia 1520.

Helt til grin

Ligesom tidligere Nokia-modeller er denne udgave produceret i polycarbonat - hårdfør plastik.

Der er stadig smæk på farverne, hvis man er til den slags. Der kan vælges mellem: Skriggul, knaldrød og turkis.

Nokia har dog også to modeller klar i de mere neutrale sort og hvid.

Mobilen virker solid, selv om den er skabt i plastikmateriale.

Der er ikke megen runding i hjørnerne, som er hårde og spidse. Det betyder også, at telefonen - sammenlignet med den 0,3 tommer mindre phablet Samsung Galaxy Note 3 - virker mere klodset.

Det er næsten som at stå med en plade Marabou-chokolade, når man hiver telefonen frem.

Vægten er da også 209 gram, og mens det måske lyder af meget, så føles telefonen ikke umiddelbart tung, når størrelsen tages i betragtning.

Det er blot halvandet år siden, at Nokia lancerede Lumia 920 med blot 4,5 tommer skærm og en vægt på 185 gram, og som endda var tykkere end den nye phablet.

I testperioden havde jeg Lumia 1520 med mig overalt, og da jeg hev den frem ved et middagsselskab, brød nogle af deltagerne ud i spontan latter, og de var ikke engang påvirket af alkohol.

Der blev simpelthen grinet af klodsen - og måske også af ejermanden - og det viser, at det stadig er socialt akavet at benytte en så stor phablet foran andre mennesker.

Windows Phone er blevet bedre, men ikke perfekt

Generelt er brugeroplevelsen positiv med Windows Phone langt hen ad vejen. Der sidder en quadcore-processor i motorrummet, og der er ingen mærkbare hastighedsbump, når mobilen bruges.

"Da jeg hev den frem ved et middagsselskab, brød nogle af deltagerne ud i spontan latter"

Tidligere har det da også vist sig, at mindre Windows Phone-mobiler kan fungere glimrende med selv dualcore processorer, men den store skærm med højere opløsning stiller naturligvis også højere krav til hestekræfterne, når der eksempelvis skal afvikles video eller spilles spil.

Windows Phone er på overfladen væsentlig nemmere at hitte rundt i end mange Android-telefoner, men det kan være lidt mere bøvlet at finde frem til de avancerede funktioner og muligheder end med Googles styresystem.

Jeg er stadig ikke blevet venner med Bing, der er integreret som søgemaskine på telefonen.

På fronten af telefonen sidder et lup-ikon, der bruges til at aktivere Microsofts søgemaskine.

Men i forhold til Google er søgeresultaterne med Bing nogle gange lidt for alternative og uden helt samme relevans.

Dermed ikke sagt, at Bing ikke kan bruges, men Google virker stadig overlegen, og det er ærgerligt, at muligheden for at vælge søgemaskinen som standard ikke er til stede.

Det er dog muligt at downloade en Google-app, som kan placeres på hovedskærmen.

Nokia skal have ros for igen at have fyldt op med egen software som supplement til de programmer, som er en del af standard-indholdet på Windows Phone.

Det gælder både navigationsprogrammer som Here og foto-apps.

Det er med til at styrke det mobile styresystem, og det er en klar bonus, at man kan downloade opdaterede kort over alverdens lande og derefter foretage navigation i offline-tilstand.

Holder øje med hvor du har været

Nokia har i adskillige år satset på at skabe mobiler med fornuftige kameraer, og Lumia 1520 er ingen undtagelse.

Kameraet tager fotos i en opløsning på 20 megapixel, og kvaliteten er godkendt.

Det er bestemt ikke ligeså godt som på den deciderede kameramobil Lumia 1020, som formentligt er den bedste kameramobil i butikkerne lige nu.

Men den er også noget mere buttet, så der er bedre plads til objektivet.

Den nye Lumia 1520 har dog lånt nogle linse-elementer fra Lumia 1020, og den har også samme software.

Det betyder, at det ligeledes på phablet-versionen er muligt manuelt at indstille fokuspunktet med et virtuelt drejehjul på skærmen. En absolut lækker detalje, hvis man går op i (mobil)fotografering.

"Det er en overraskende praktisk funktion, som jeg har været ret glad for i testperioden"

Ganske praktisk er der blevet plads til en fysisk fotoknap på siden af telefonen, så den kan bruges som et rigtigt kamera. Skærmen kan dog også anvendes, og man kan prikke på den med fingeren, hvis der skal tages et billede.

Fotos og video lægges sammen

Mobilen er udstyret med Lumia Black, som er den nyeste opdatering til Nokia-telefoner med Windows Phone-styresystemet. Den indeholder flere nyskabelser, og en af dem er app'en StoryTeller.

Med den bliver video og foto på mobilen grupperet på flere forskellige måder, eksempelvis efter steder og en tidslinje.

Det minder umiddelbart om samme trick, som blandt andre HTC anvender med den nyeste udgave af Sense til Android.

Med StoryTeller er det dog yderligere muligt at gå ind via et kort og se, hvor henne i landet eller verden ens optagelser har fundet sted.

En anden funktion, som følger med Lumia Black, er fremvisning af ur og notifikationer på fronten af telefonen.

Det betyder, at man kan se, hvad klokken er, eller om der er kommet mail samt sms, uden man skal til at aktivere powerknappen. Det sparer naturligvis på mobilens batteri, og det er en overraskende praktisk funktion, som jeg har været ret glad for i testperioden.

Batteriet er i øvrigt en 3.400 mAh version, og det siger måske ikke så meget, men til sammenligning har Samsung Galaxy S5 et 2.800 mAh og Sony Xperia Z2 et 3.200 mAh.

Der er altså lidt mere saft og kraft på Nokias model, som dog også kræver en del strøm, når den store skærm eksempelvis skal vise video eller bruges til navigation.

Mobilen kan naturligvis sagtens holde en dag eller lidt længere ved almindelig brug. Men for at være på den sikre side er det en god idé at lade den op hver aften - ligesom med så mange andre telefoner.

Den lille kortkabale

Ligesom tidligere Nokia-telefoner kan Lumia 1520 oplades trådløst, og der findes forskelligt ekstraudstyr, som kan man ligge eller stille mobilen på, hvorefter den lades op.

Det er praktisk, da man slipper for at skulle slås med kabler, men der skal naturligvis punges ud, hvis man vil have den fornøjelse.

Lumia 1520 er udstyret med 32 gigabyte lagerplads fra fødslen, men der er også blevet plads til Micro SD-kort, så man selv kan udvide kapaciteten. Batteriet er dog stadig gemt bag den hårde plastik og ikke til gængeligt.

Som en lille detalje benytter mobilen nano-simkort, som hidtil primært har været set på iPhone-modeller.

Det kan derfor være, at simkortet skal veksles til et mindre, hvis man investerer i denne mobil og ikke har en æble-mobil i øjeblikket.

Ikke helt tosset - men heller ikke fuldendt

De seneste par år har Nokia haft travlt med at udvide sin portefølje af Windows Phone-modeller.

Vi har set både billige og dyre modeller, og vi har set forskellige størrelser.

Med Lumia 1520 har Nokia nu også en phablet at tilbyde. Denne mobil er til folk, som ser potentialet i den store skærm og ikke mindst er særligt interesseret i Windows Phones integration med Microsofts økosystem, eksempelvis Office og OneDrive.

Nokia er ved at ramme rigtigt med Windows Phone, som efterhånden er en værdig konkurrent til mastodonten Android. Det er ikke længere helt tosset, men Lumia 1520 er trods alt ikke den bedste phablet, som du kan komme i nærheden af.

"Nokia er ved at ramme rigtigt med Windows Phone"

Android-modellerne Samsung Galaxy Note 3 på 5,7 tommer og HTC Max på 5,9 tommer har tidligere været på testbænken, og især Note 3 er klart at foretrække i forhold til Lumia 1520.

Det skyldes ikke mindst, at Samsung har tilføjet særlig software og pen, som gør det nemmere at være produktiv på mobilen.

Men mødet med Lumia 1520 gik faktisk bedre end forventet, og telefonen fungerer egentlig udmærket som phablet.

Og så må man leve med, at der er risiko for at blive fniset omkring en, hvis man hiver den 16 centimeter lange telefon frem i det offentlige rum.

Hvis det skal være Windows Phone, vil mit foretrukne valg stadig være Nokias fremragende kameramobil Lumia 1020.

Men jeg er heller ikke i tvivl om, at der vil være hardcore Windows Phone-fans, som kommer til at knuselske den nye phablet.

Nokia Lumia 1520 ender på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere