Artikel top billede

Kæmpe dansk it-svindel afsluttes efter 14 år

En af it-branchens største svindel-sager bliver først afsluttet efter 14 år. 100 millioner kroner - plus renter - er fortsat på spil.

Den danske chipkort-virksomhed Memory Card Technology gik i betalingsstandsning i januar 2001.

Men retsopgøret i kølvandet på sagen ender tidligst i marts 2015.

Godt 14 år senere.

Det oplyser boet efter selskabet i form af advokat og partner Erik Kjær-Hansen fra Bruun og Hjejle til Computerworld.

Faktum er, at hovedpersonen John Trolle - som i dag har skiftet navn til Rasmussen - i en straffesag blev idømt seks år fængsel for bedrageri.

Men erstatningsopgøret i kølvandet på sagen, hvor storbankerne Danske Bank og Nordea tabte over en halv milliard kroner, er fortsat i live.

Således blev revisionsselskaberne PriceWaterhouseCoopers og Ernst & Young i Landsretten i 2013 dømt til at skulle betale erstatning på 100 millioner plus renter, hvilket vil sige cirka 177 millioner kroner.

Bestyrelsen i Memory Card Technology blev frifundet, men John Trolle blev dømt og skal dække kravet mod revisorerne, hvilket må anses for at være mere end vanskeligt for ham.

Ergo sidder revisionsfirmaerne med aben.

Grunden til, at erstatningssagen trækker ud i så lang tid, er blandt andet, at man ville afvente udfaldet af straffesagen imod John Trolle, som først foregik i byretten  - og siden blev afsluttet - efter anke - i landsretten.

Med straffesagen afgjort fik man også afsluttet erstatningssagen, der begyndte i landsretten.

Men her stopper den ikke.

Læs også: Hemmelige bankpapirer spøger i svindel-sag

Revisorer anker - og inddrager bestyrelsen

For i Memory Card Technology-sagen er der nu indgivet to ankestævninger til Højesteret, oplyser Erik Kjær-Hansen. 

"Revisorerne har anket Vestre Landsrets dom, hvor de blev dømt til at betale 100 millioner kroner med tillæg af rente og sagsomkostninger til Memory Card Technology under konkurs," forklarer han.

Men også andre er inddraget.

"Revisorerne har tillige inddraget den tidligere bestyrelse i deres ankesag for Højesteret, idet revisorerne anfører, at bestyrelsen skal friholde dem for et ansvar over for konkursboet," forklarer han videre.

Læs også: Vupti: Danske it-varer for fire milliarder flyttet om natten

Boet anker formands frifindelse

Samtidig har Memory Card Technology under konkurs - konkursboet - anket Vestre Landsrets dom for så vidt angår den tidligere bestyrelsesformand, Kjeld Ranum, oplyser det.

Kjeld Ranum blev frifundet i landsretten.

John Trolle blev dømt i erstatningssagen i landsretten. Han har ikke anket dommen til Højesteret.

"John Rasmussen er ikke part i nogen af de to ankesager," oplyser Erik Kjær-Hansen.

Til gengæld fik John Trolle, der afsoner sin dom i Sdr. Omme Statsfængsel, en dom imod sig i en helt anden retssag i Belgien. Det var i november 2012.

Læs også: Ansat gik i protest: Kan koste it-bosser dyrt

Marts 2015

De to ankesager behandles sammen.

"De er berammet til den 9., 10., og 11. marts 2015 i Højesteret. Normalt afsiger Højesteret dom 1-2 uger efter hovedforhandlingen," oplyser Erik Kjær-Hansen.

En del af svindlen i Memory Card Technology bestod i oppustede værdier af lagrene, der indeholdt chipkortene.

Erstatningssagen imod revisorer og bestyrelsen er udtryk for, at man vil afprøve, om de har været deres ansvar voksent - og kunne have opdaget og stoppet svindlen tidligere.

Det svar afgiver Højesteret i 2015.

Læs også: Tidslinje i Memory Card Technology-sagen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere