Artikel top billede

Bloatware: Er det glimrende apps eller en pestilens for dig?

Smartphones, tablets og pc'er kommer ofte med præinstalleret software. Her er argumenterne for og imod.

En stribe små spil. Antivirus-software. En medieafspiller, en browser eller en vejr-app.

De fleste smartphones, tablets og pc'er kommer i dag med den slags software præinstalleret.

Som vi skrev i sidste uge, kan noget af softwaren fjernes af forbrugeren, hvis han eller hun ønsker det - og ved, hvordan man gør - men der er også apps, som man bare må lære at leve med.

"Selvfølgelig skal man kunne slette alt, man ikke vil have, af de apps, der kommer præinstalleret," lyder holdningen hos Martin Salamon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Han peger på, at man som forbruger grundlæggende har krav på at vide, hvad det er, man køber.

"Dels skal man være klar over hvad det er, man køber, dels skal det også være enkelt at slippe af med det," siger han.

Et af de problemer, der kan være ved den præinstallerede software, er, at det optager storage-plads og desuden kan være med til at sløve maskinen.

Selv Microsoft erkender dette problem, da selskabet sælger dets Signature Experience-produkter, der er Windows-maskiner helt uden bloatware.

"Når du køber en ny pc i Microsoft Store, sikrer vi, at der ikke er noget tredjeparts-junkware eller -trialware installeret," står der på Microsofts website. 

Her kan det være en fordel

Martin Salamon fremhæver dog, at der også kan være fordele ved præinstalleret software. 

"Der kan være fordele ved det, fordi det bliver billigere at købe telefonen eller Windows-maskinen. Og der er nogle former for præinstalleret software, som det er godt at have - eksempelvis sikkerhedsprogrammer. Det sænker barrieren for, at forbrugeren kommer til at benytte et ordentligt stykke beskyttelses-software," siger Martin Salamon.

"Men det skal selvfølgelig være enkelt at slippe af med det, hvis det ikke er det mest effektive system, der ligger der."

Martin Salamon påpeger også, at softwaren - også hvis den er præinstalleret - fortsat skal præsentere forbrugeren for de vilkår, der er - og eksempelvis gøre opmærksom på, hvilke data der eventuelt anvendes - og til hvad.

Det siger læserne

Flere af Computerworlds læsere kommer med egne erfaringer og holdninger i debatten under blogindlægget Junkware og tvungne apps: Hvorfor må jeg ikke selv bestemme?

"Hvad angår stationær pc, er det problem hurtigt løst. Byg din egen maskine, læg en Linux-distro på den, dejligt ren og uden ‘crapware,'" skriver Finn Busk eksempelvis.

"Det er jo ikke for almindelige mennesker," lyder svaret fra Martin Andersen, der også kommer med denne kommentar:

"Man får, hvad man betaler for. Jo billigere en telefon er, jo mere bloatware. De helt billiges indhold ligner jo nærmest det, der var på de Kina-kopier af iPhones, der lige har været i omløb. Iphone hører til de dyreste, så derfor er der også mindre malware."

En læser, der kalder sig Jensenjs, har også en interessant oplevelse:

"Mængden af crapware er steget mere end mængden af den interne ram. De ekstra ressourcer, en mobil er blevet forstærket med, er blevet udhulet med 50% - 75%."

"Og så kan man ikke mere - som i min fine nye Samsung Galaxy Win I852 - tillade sig at sige, at der er 8GB ram. Der burde stå, at der er 1,48 GB til rådighed, for der er rent faktisk, hvad der er."

Ivo Santos fremhæver, at det med en stationær eller bærbar pc altid har været nemt at fjerne alle de ligegyldige programmer ved, at man geninstallerer Windows fra en CD.

"Med en tablet-pc eller lignende kan den slags ikke lade sig gøre, derfor bør EU gøre det muligt for slutbrugerne at installere en ren version af operativsystemet uden alle de ekstra programmer, der ellers følger med."

Du kan læse mere om, hvordan du fjerner uønsket software på din pc her.

Læs også:

Junkware og tvungne apps: Hvorfor må jeg ikke selv bestemme?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere