Artikel top billede

Kunder har millioner i klemme i sikkerhedsfirma

Trods kæmpeunderskud trækker aktionærerne i sikkerhedsfirmaet Comendo millionudbytter ud af selskabet. Samtidig stiger kundernes tilgodehavender i selskabet.

Det børsnoterede sikkerhedsfirma Comendo A/S måtte i 2013 indkassere endnu et millionunderskud - denne gang et minus på 18 millioner kroner mod godt 26 millioner kroner året før.

Resultatet før renter, skat og afskrivninger (EBITDA) endte på minus 2,6 millioner kroner, hvilket svarer til selskabets tidligere udmeldte forventninger.

Comendos ledelse kalder resultatet for skuffende og forklarer underskuddet med omkostninger i forbindelse med et mislykket forsøg på salg af virksomheden. Dertil kommer tab på en satsning i Dubai, som alene står for tæt på seks millioner kroner af underskuddet.

Ledelsen forventer, at Comendo i 2014 vil ende med et EBITDA på mellem to og fem millioner kroner.

Comendos administrerende direktør, Troels Lind, siger, at der er flere årsager til det skuffende resultat.

"Årsagen til resultatet er, at virksomheden (i starten af 2013, red.) ønskede at finde nogle equity partnere - på godt dansk: En mulighed for at Comendo som børsnoteret virksomhed fandt en køber til sine aktier. Det kostede en del penge. Det var der en bestyrelse og en direktion, der trak (arbejdede for, red.) i en stor del af 2013. Det gav en række omkostninger, som ikke havde ret meget at gøre med at pleje og passe vores kunder," siger han.

"Så har vi også lavet en del forbedringer i forhold til den kvalitet og det serviceniveau, som vi vil tilbyde vores kunder. Det har også kostet nogle penge," siger Troels Lind.

"Så har jeg begyndt en oprydningsproces fra september 2013, hvor jeg har fundet det nødvendigt at lukke nogle af de aktiviteter, der kostede os så mange penge i 2013," siger han blandt andet med henvisning til nedlukning af Comendos forretning i Dubai.

Han peger samtidig på beslutninger i selskabets tidligere ledelse, som ifølge Troels Lind var meget opsatte på at sælge selskabet.

"Jeg har (tidligere, red.) siddet som divisionsdirektør og fulgt med i, at et lille børsnoteret firma har haft en ledelse, der har haft en masse spændende ønsker om at frasælge de aktiviteter, jeg har været med til at bringe frem til markedet. Jeg har så sørget for (...) at fokusere denne her forretning fremadrettet primært under de nuværende ejerforhold. Det var ikke foreneligt med den gamle bestyrelse og direktion, og derfor er de ikke med os længere," siger Troels Lind.

Aktionærer trækker penge ud

Trods underskuddet lægger Comendos bestyrelse op til at trække yderligere 3,6 millioner kroner ud af selskabet i form af udbytte til aktionærerne. Det kommer oven i, at Comendo i løbet af 2013 i forvejen har trukket 15 millioner kroner ud til aktionærerne, så det samlede udbytte dermed er oppe på mere end 18 millioner kroner inden for det seneste år.

Det har blandt andet betydet, at Comendos egenkapital er faldet fra 53,6 til nu kun 17,5 millioner kroner.

Samtidig med at Comendos aktionærer trækker penge ud af selskabet, er forudbetalingerne fra firmaets kunder helt oppe på 29 millioner kroner, som kunderne altså har til gode hos Comendo.

Det undrer regnskabsekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

"Umiddelbart er et regnskab med så stort et underskud aldrig rar læsning. Det, som man umiddelbart kunne bekymre sig om, hvis man var kunde i den virksomhed, er, at kundernes forudbetalinger udgør en stadig større del af finansieringsgrundlaget. Samtidig holder ejerne sig ikke tilbage fra at hæve udbytter i selskabet," siger Lars Krull.

"Selskabet siger, at de har en strategiplan, som de eksekverer på. Det kan man så vælge at tro på eller ej. Men vi må da håbe, at nogen kender til den (strategiplanen, red.) med den enorme mængde af forudbetalinger, som de har," lyder kommentaren fra Lars Krull.

Comendos finansdirektør, Thomas Bøgelund, afviser, at de stigende forudbetalinger fra kunderne i forhold til 2012 er et problem. Han peger på, at kundernes forudbetalinger i forhold til selskabets likvide beholdninger faktisk er blevet mindre over en årrække.

Han peger desuden på, at Comendo i løbet af foråret kan se frem til at modtage yderligere 11 millioner kroner fra et tidligere salg af selskabets netværksforretning, som i 2012 blev solgt til den britiske koncern Interoute.

Læs også:

Firma tog DSB-it-chefer med til Thailand

Lækket mail: Ballade hos kendt it-sikkerhedsfirma




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere