Artikel top billede

Heartbleed-hackere har været forbi Danmark

Forsvarets Center for Cybersikkerhed har registreret de første forsøg på udnytte Heartbleed-sårbarheden i OpenSSL. Men indtil videre ser det ud til, at offentlige myndigheder er sluppet med skrækken.

De første hackere har allerede forsøgt at udnytte den såkaldte Heartbleed-sårbarhed til at hente data fra en række centrale internet-sites. Det bekræfter Forsvarets Efterretningstjenestes Center For Cypersikkerhed (CFCS) i en meddelelse.

Overfor Computerworld understreger afdelingschef i CFCS, Thomas Kristmar, dog, at man foreløbig kun har registreret et "fåtal" af forsøg på at udnytte sårbarheden, som skyldes en bug i krypteringsprotokollen OpenSSL.

"Blandt vores tilsluttede kunder, har vi kun set et fåtal af tilfælde i forbindelse med Heartbleed-fejlen," forklarer Thomas Kristmar, der er afdelingschef hos CFCS til Computerworld.

Dermed ser det ud til, at store offentlige internet-sites i staten, kommuner og regioner ligesom andre vigtige dele af den danske it-infrastruktur som NemID indtil videre er sluppet nådigt gennem det, der er blevet kaldt en af de værste sikkerhedsfejl i internettes historie.

Hos Center for Cybersikkerhed er man dog fortsat helt oppe på dupperne for at følge udviklingen, og de få danske sites, som har haft ubudne gæster er blevet advaret, fortæller Thomas Kristmar.

"Potentialet for Heartbleed er stort og i takt med, at man kan lave mere automatiske scanninger, kan problemet blive meget større, men på nuværende tidspunkt kan vi ikke se nogle massive forsøg på at udnytte hullet," siger Thomas Kristmar, som sammenligner Heartbleed med Kaminsky-buggen tilbage i 2008, hvor sikkerhedseksperten Dan Kaminsky fandt en fundemental sikkerhedsfejl i selve DNS-koden.

Så sent som i går meddelte Nets, at man efter en analyse har konstateret, at der ikke er eksempler på at uvedkommende har kunnet udnytte Heartbleed-sårbarheden til at hente data om danske borgere eller virksomheder.

Heartbleed, der er en svaghed i OpenSource-koden i OpenSSL, gør det muligt for hackere og andre med onde intentioner at få fingre i følsomme data fra hjemmesider. Store internationale hjemmesider som Facebook og Google er blandt de millioner af sites, som har været berørt af fejlen i over to år.

Læs også: 

Værd at vide om Heartbleed: Fem svar der kan hjælpe dig

Manden bag kæmpe sikkerhedshul i OpenSSL: Det var ikke med vilje




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere