Artikel top billede

Her kommer de danske fup-mails fra

Hovedparten af de danske phishing-mails kommer fra ét land. Dansk politi har svært ved at stille noget op.

Et netværk bestående af 26 marokkanere efterforskes i øjeblikket for at stå bag hovedparten af de officielt udseende mail fra Skat, teleselskaber og banker, som narrer danskere til at udlevere password, kontonumre og personlige oplysninger.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Dansk politi har svært ved at stille noget op over for de udenlandske netsvindlere, som ofte kommer fra lande uden for Europa og åbenlyst praler med deres fupnumre på Facebook.

Det erkender Johnny Lundberg, chef for Nites, Rigspolitiets afdeling for it-kriminalitet.

"Udfordringen er, at it-kriminaliteten er grænseoverskridende, og at man i de forskellige lande prioriterer forskelligt," siger Johnny Lundberg til avisen.

Ifølge Troels Ørting Jørgensen, leder af Europols cyber crime-center, ligger det i de it-kriminelles forretningsmodel, at de opererer fra lande, som ikke udleverer egne statsborgere.

Han fortæller, at det ikke er usædvanligt, at de it-kriminelle blærer sig.

"De tjener millioner af kroner, og vi har set videoer, hvor de åbenlyst praler med det. Blandt andet har vi set den øverste leder af en kriminel organisation udlodde en Ferrari og en Audi Q7 til de "medarbejdere," som kunne tjene flest penge ind til organisationen på en måned," siger Troels Ørting Jørgensen til Jyllands-Posten.

Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS har videregivet sin efterforskning af de marokkanske phishing-mails til politiet, uden at det har ført til anholdelser.

»Det er frustrerende. Jeg er sikker på, at de kriminelle glæder sig over, at politiet ikke foretager sig noget, men det er surt for alle de mennesker, som har mistet penge,« siger han til avisen.

Johnny Lundberg afviser at kommentere den konkrete sag.

Læs også:

De fem mest populære svindelnumre på nettet




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere