Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Forslag: Afskaf CPR-nummeret og indsæt en data-minister for Danmark

Enhedslisten vil have oprettet et it- og dataministerium og have fjernet CPR-systemet, der er 'hamrende usikkert.'

Der er store problemer med den digitale sikkerhed i Danmark, mener Enhedslisten, og det skal der gøres noget drastisk ved.

Enhedslisten vil derfor have oprettet et decideret it- og dataministerium, ligesom partiet mener, at der skal oprettes en it-havarikommission, der skal grave i årsagerne, når skaden sker.

Danmark er i de senere år blevet ramt en stribe gange af sager, der har vist, at der er problemer med datasikkerheden.

Enhedslisten peger blandt andet på den seneste sag, hvor en snushane har været i stand til systematisk at overvåge og udlevere betalingsoplysninger om kendte danskere til Se og Hør.

Det kan du læse mere om her: Her er læren af lækage-skandalen i Nets.

Tidligere er CSC og CPR-registret blevet hacket, ligesom Nets har fået mange advarsler om sikkerhedsproblemer.

Du kan læse mere om det store CSC-hack her: CSC hacket: Centrale danske registre i fare.

Opret et ministerium

Enhedslisten mener, at der er brug for en række nye initiativer, hvis det offentlige skal følge med den digitale udvikling, der i dag gennemsyrer landet.

Det begynder med oprettelsen af et it- og dataministerium med en ansvarlig minister, som ifølge partiet skal have ansvaret for Datatilsynet, persondataloven og lignende.

Hertil kommer, at Enhedslisten vil have styrket Datatilsynet, som partiet mener er for svagt - både når det gælder ressourcer og beføjelser - til at føre reelt tilsyn i dag.

Partiet mener også, at Datatilsynet bør tage sager op af egen drift, ligesom tilsynet bør begynde at udføre deciderede kontroller af virksomheder og organisationers håndtering af personfølsomme data.

"For eksempel så alle dataansvarlige bliver kontrolleret hvert 10. år, men data-ansvarlige, som håndterer personfølsomme oplysninger for mere end 100.000 borgere, kontrolleres hvert femte år, og de helt store aktører udsættes for løbende kontrol," hedder det i udspillet fra Enhedslisten.

Enhedslisten mener også, at der skal indføres forbud mod al sammenkøring af informationer uden nogen egentlig begrundelse, ligesom logningsbekendtgørelsen og CPR-systemet bør afskaffes.

"CPR-systemet, som vi kender det, er hamrende usikkert," mener partiet.

Det peger på, at man kan anvende CPR-nummeret alene til identifikation, selv som det egentligt ikke er et hemmeligt nummer.

I stedet mener Enhedslisten, at eksempelvis nøglekort eller lignende bør erstatte CPR-nummeret som identifikationsmiddel for danskerne.

Du kan læse hele Enhedslistens udspil her: Sikkerhed i den digitale infrastruktur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere