Artikel top billede

Vil imitere hjernen: Sådan skal den vildeste computer fungere

Nutidens computere er dybest set bare store regnemaskiner, og det er ikke godt nok, mener forskere. De er på vej med en helt ny computer-type, der fungerer på samme måde som hjernen - med intuituiv ydeevne og meget lavt energiforbrug. Se fidusen her.

Den eneste computer i verden, der kan løse komplekse problemer, som den ikke har været stillet over for tidligere, i real-tid og med samme energiforbrug som en 20 watt lyspære, er den menneskelige hjerne.

Man kan derfor med fordel lade sig inspirere af den måde, som den menneskelige hjerne fungerer på, når man skal designe en ny computer.

Sådan lyder det fra et forskerhold fra det amerikanske Sandia National Laboratories, der nu vil forsøge at bygge en computer, der fungerer på samme måde som hjernen fremfor som en traditionel computer.

"Nutidens computer er fantastiske til bogholderi og til at løse problemer, der kan beskrives med differential-ligninger, men de dur ikke til at finde nye mønstre, være fornuftige eller til at træffe kløgtige beslutninger," lyder det fra John Wagner, der forsker i kognitive videnskaber.

Hvad med den sunde fornuft?

Han peger på, at de computere, som vi i dag kender, heller ikke kan finde ud af tvetydighed eller at træffe valg baseret på sund fornuft, rimelighed eller lignende.

Det har fået forskerholdet til at kigge på såkaldt neuro-computing og hvilken arkitektur og hvilke devices, der ville kunne anvendes til denne nye måde at anvende og designe computere på.

"Med konventionelle computere kan man udelukkende foretage konkrete beregninger."

"Men med neuro-computation kan man inddrage historie - altså hukommelse - ud fra den måde, hvorpå det designes ind i systemet, og ud fra dette få computeren til at komme med forudsigelser om de ting, der ville komme til at ske," siger forsker Murat Okandan.

Ifølge forskerholdet vil systemer baseret på neuro-computing eksempelvis være langt bedre til at tackle big data-opgaver, fordi systemet kan anvende dets 'sunde fornuft.'

Ligeledes vil computere, der fungerer mere som den menneskelige hjerne, være langt bedre til at håndtere eksempelvis ubemandede droner, robotter, sensorer og lignende, fordi de vil være i stand til at finde mønstre og anormaliteter og dernæst 'fornemme,' hvad der er rigtigt og forkert at gøre.

Sådan skal neuro-computeren fungere

Ifølge forskerne er de konventionelle computere i dag mest af alt bare store regnemaskiner med en central processor og noget memory, hvor programmer og data kan lagres.

Computeren kan dernæst modtage en ordre fra programmet og via den lagrede data udføre ordren et skridt af gangen. Sådan helt basalt.

Forskernes neuro-computer opfører sig helt anderledes.

Alt på samme sted

Med metoden skal computeren nemlig designes til at koble beregning og storage sammen i den samme netværks-arkitektur.

"Det betyder, at de dele, der beregner data, er de samme dele, der opbevarer data. Processen vil altså ikke foregå med et skridt-ad-gangen som i en konventionel computer. Det hele vil blive beregnet på én gang, og det vil gøre computeren meget hurtig og meget energi-effektiv," siger John Wagner.

Forskerne tror på, at de kan være klar med de første konkrete eksempler på den nye arkitektur-type inden for et par år.

Det vil ganske vist blive simple eksempler. Mere avancerede systemer vil stadig ligge mange år ude i fremtiden, vurderer de.

Læs også:

CPU bygget efter menneskehjernen - 9.000 gange hurtigere end en pc




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere