Artikel top billede

IBM: Disse syv teknologi-trends kan du ikke komme uden om

It-giganten IBM har haft tusindvis af forskere til at udpege de mest dominerende it-megatrends for de kommende år. Se her, hvilke syv kerneteknologier der ifølge Big Blue vil tegne fremtidens it-brug.

I de seneste godt 30 år har it-giganten IBM kigget grundigt i krystalkuglen for at udpege fremtidige mega-trends inden for teknologi og forretningsudvikling.

Resultatet er i år kogt ned til syv pejlemærker.

Det er sket, efter at 3.000 IBM-forskere fra 13 laboratorier over hele verden med flere Nobelpris-vindere har været med til at nominere de vigtigste emner, som alle CEO's, CIO's og CTO's bør skrive sig bag øret i det kommende årti.

Overskriften på årets forudsigelser er 'systems of insights', der udfordrer mange af de nuværende teknologi-anvendelser, hvad enten det drejer sig om intelligente sensorer, pc'er, it i biler eller sociale aktiviteter på nettet.

"Tidligere var den slags enheder og aktiviteter separerede, men vi mener, at det først bliver rigtig interessant, når man kombinerer disse ting," siger executive briefing manager Stephan Schneider fra Big Blues Zürich-laboratorium i Schweiz, som er ansvarlig for IBM's præsentation af de syv mega-trends.

Han nævner, at et eksempel på et 'systems of insights' kunne være Web 3.0 - også kaldet det semantiske web med en masse automatiserede processer bag kulisserne - men IBM's bud på 'systemer af indsigter' er langt mere end blot et intelligent internet.

Betydning for samfundsudviklingen

Stephan Schneider fortæller til Computerworld, at IBM-forskerne deler deres fund og dermed reelt forretningshemmeligheder med omverdenen og de vigtigste kunder, fordi it-giganten på den måde får den bedste feedback omkring teknologi-udviklingen.

Her fremhæver han, at IBM traditionelt har undersøgt samspillet med forretningsudviklingen, men at IBM-forskerne i de seneste år også har inddraget mega-trends i samfundsudviklingen for at få et mere nuanceret billede af folks teknologi-anvendelse og -behov.

"Eksempelvis er det meget vigtigt, at teknologidirektører forstår, hvor teknologien bevæger sig hen, så de kan binde teknologiudviklingen sammen med forretningen, sine medarbejdere og kunder," siger Stephan Schneider.

Han hævder, at IBM har en succesrate på omkring 80 procent med at udpege de rette mega-trends, hvor begreber som Web 2.0, cloud computing, altid-forbundne-enheder og Internet of Things er blevet spottet i krystalkuglen i de seneste 10 år.

På spørgsmålet om IBM med sine omkring 430.000 ansatte så også er frontløbere til at tage sin egen medicin og implementere sine egne mega-trends smiler Stephan Schneider.

"Vi er en supertanker, og det tager naturligvis noget tid, før man kan vende en supertanker," erkender han.

Du kan på næste side få et indblik i, hvad IBM mener vil forme it-verdenen i de næste 10 år.

Her er IBM's syv teknologi-forudsigelser

1. Den nye it-befolkning 

Øverst på listen over kommende udviklinger, som alle it-folk ifølge IBM bør forholde sig til, er de digitale indfødte, som kom til verden omkring årtusindskiftet.

Under begrebet 'Millennial Enterprise' fremhæver IBM-researcheren Stephan Schneider, at fremtidens it-brugere kræver hurtige, brugervenlige og pålidelige systemer, som bør udvikles iterativt i samspil med brugerne.

"De digitale indfødte vil gerne dele, deltage og bruge teknologi. Samtidig er de utålmodige, og derfor er det vigtigt, at ens systemer kører med det samme og bliver udviklet med dem som deltagere. Herefter bør man løbende måle på brugerens tilfredshed og tilpasse systemerne undervejs," forklarer Stephan Schneider.

Han peger på, at Netflix er en virksomhed, som har forstået at tilpasse sin forretning i takt med teknologiudviklingen og ved hjælp af viden om sine brugere.

For Netflix er gået fra at være et af de største video-postordrefirmaer til i dag at være kongen af streaming på nettet, da selskabet med data om kundernes video-præferencer kunne bygge en streaming-service med den rette cocktail af indhold og hele tiden tilpasse dette indhold.

2. Cloud 1,2,3

Cloud 3.0 er en anden mega-trend, som IBM forudser vil vinde indpas i de kommende år.

Og hvad er så det for en størrelse?

"Først bølge af cloud var omkostningsfokuseret, næste gik på fleksibilitet, og nu er turen så kommet til en detaljeret indsigt om blandt andet kunder, hvilket kan give en forretningsfordel," fortæller Stephan Schneider.

Her er det altså begreber som cloud, business intelligence og brugervenlighed, der smelter sammen for at skaffe overskuelig viden om kundernes og virksomhedernes it-brug og dermed også fremtidige teknologi-behov.

3. Managed data services 

Næste mega-trend er beslægtet med Cloud 3.0-tankegangen.

Det skyldes, at IBM imødeser en række sofistikerede cloud-services, der kan integrere og håndtere en virksomheds interne og eksterne datasæt.

På den måde skal disse (igen) brugervenlige systemer være med til at give virksomhedens it-ansvarlige mulighed for kontrol over data og ikke mindst indsigt i, hvordan den kan optimere sin forretning.

4. Skyer af netværk

Fjerde skud i fremtidsbøssen er 'Cloud based networks', der består af en række fleksible 'mikro-clouds', der kan optimere en virksomheds behov for sikkerhed og funktionalitet.

Mikro-clouds er i denne henseende mobil processorkraft eller en analyse-applikation, der kan flyttes ned i en række af virksomhedens datasæt efter behov.

"Det mentale billede er, at man flytter funktionalitet og applikationsstakken, men lader data blive tilbage i en sky, eller hvor virksomhederne vil have data, eksempelvis on-premises," siger Stephan Schneider fra IBM's Zürich-laboratorium.

Det skal forstås på den måde, at computer-kræfterne flytter rundt snarere end data, der af juridiske og sikkerhedsmæssige årsager er påkrævet at opbevare i specifikke geografiske datacentre/cloudcentre.

5. Byg ny medicin med it

IBM peger på 'Biospace revolution' som et femte bud på en fremtidig teknologi-trend, hvor junglen af sundhedsinformationer kan samles og forstås af det enkelte individ.

Her er konceptet, at en patients individuelle sundhedsforløb kan kortlægges mere præcis ved hjælp af supercomputere og kombineres med viden om de nyeste behandlingsformer af eksempelvis kræft.

"Formålet er simpelthen at konstruere ny medicin, finde mutationer og strukturere de mange informationer om for eksempel kræft, der hvert år forskes i," lyder det fra Stephan Schneider.

6. Internet of things 3.0 

Selv om det selvtænkende og -handlende køleskab stadig blot er en vision i 'internet of things'-konceptet, er tiden ifølge IBM's forskere kommet til at udvikle løsninger, som kan optimere computere, sensorer og andre enheder, der er forbundne til internettet.

"Hvis eksempelvis en vindmølle overproducerer energi, fordi det blæser kraftigt, så er tanken, at en virksomhed kan få viden i real-tid om vejrudsigter, værdien af overproduktionen og faren for, at vindmøllen bliver ødelagt af den kraftige vind," forklarer Stephan Schneider. 

Her skabes denne indsigt af åbne API'er, der kan trække data fra mange kilder, it-enheder, sensorer og give en virksomhed den rette rådgivning baseret på de mangeartede datasæt og modeller af den fysiske verden til at træffe en rigtig beslutning her og nu.

7. De kognitive agenter 

Den syvende og sidste mega-trend på IBM's forudsigelser fra 2014 er begrebet 'Cognitive computing'.

Kognition betyder indsigt og erkendelse, og her er konceptet, at teknologier kan kobles sammen på mange og vidt forskellige måder alt efter, hvad en virksomhed ønsker at opnå af indsigt.

I IBM-terminologien bliver digitale enheder således betegnet som kognitive agenter - eller blot 'cogs'.

"Man kan kombinere de mange forskellige cogs som Lego-klodser for, at mennesker kan få strukturerede og brugbar viden ud fra data," lyder forklaringen fra Stephan Schneider.

Giv din mening til kende: Hvilke mega-trends mener du vil præge it-verdenen frem mod 2020 og i de næste mange år fremover?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere