Artikel top billede

Så vilde mængder data sender vi i 2018: Her er forklaringen

Cisco er i en ny rapport kommet med et kvalificeret bud på, hvor meget data vi vil sende rundt på nettet om få år. Hold på hat og briller, for tallet er astronomisk højt.

1,6 zettabyte data.

Så meget internettrafik vil der være på verdens netværk om få år.

1,6 zettabyte lyder måske ikke af meget, når man bare læser tallet, men det er over 1,5 trillioner gigabyte - eller 704.225.352.112.676.056 millioner downloads af filmen "Titanic" i HD-kvalitet.

Det beretter Cisco i en ny rapport, som forsøger at forudsige fremtidens belastninger på IP-netværket.

Og 1,6 zettabyte er virkelig en ordentlig mængde data. Det er næsten tre gange så meget internettrafik, som der blev flyttet i 2013.

Specielt ét område vil forårsage store stigninger i mængden af data, som skal flyttes over nettet: Videostreaming. 4K - eller Ultra HD - er på vej ind i vores stuer, og den klart nemmeste og billigste måde at levere video med så høj en opløsning er igennem streaming.

Cisco forudser, at videostreaming i alle former vil stå for 79 procent af al IP-trafik i 2018 - en stigning på over 66 procent siden 2013. Alene 4K streaming vil stå for 11 procent - hvor det i dag kun fylder 0,1 procent af internettrafikken.

Nettet bliver bedre

De af os, som har forsøgt at streame 4K på en 10 Mbps forbindelse, kender frustrationen over at se på buffer-hjulet. Heldigvis bliver den gennemsnitlige internethastighed også væsentligt bedre i fremtiden.

Sidste år var den gennemsnitlige internethastighed på verdensplan 16 Mb/s, og netværksvirksomheden forventer, at det vil stige til 42 Mb/s i 2018 - hvor gennemsnitshastighederne i lande som Japan og Sydkorea vil nærme sig de 100 Mb/s.

Man føler sig pludselig gammel, når man tænker tilbage på sit 56 Kb/s-modem.

Cisco forudser også, at pc'ernes dage i 2018 vil nærme sig sit endeligt. Majoriteten af datatrafik vil nemlig komme fra "non-pc" enheder: Smartphones, tablets og endnu ikke opfundne computere, som er i 2018.

I samme rapport fortæller Cisco også, hvordan netværksgiganten ser på netneutralitet.

"Al internettrafik skal ikke nødvendigvis behandles ens," lyder budskabet.  

Det skal læses som et tydeligt statement for de tilstande, som det amerikanske FCC er i færd med at udarbejde, så internetudbydere må give ekstra båndbredde til bestemte firmaer - såsom bestemte streamingtjenester frem for andre.

Læs også: 

Omstridt dansk internet-overvågning bliver droppet

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere