Artikel top billede

Google Docs smidt ud af svenske skoler

Heller ikke i Sverige har Google Docs medvind, når det handler om at få brugere i det offentlige. Her har den svenske Datainspektion igen stoppet en aftale med Google og en skole. Denne gang i Malmø.

Den svenske Datainspektion har stoppet en aftale mellem Google og skolerne i Malmø.

Skolerne i Malmø var ellers klar til at hoppe over på Googles online-skriveprogram.

Men Datainspektionen, som håndhæver de svenske borgeres ret til privatliv på internettet, mener, at aftalen bryder svenske regler om persondatahåndtering, og derfor må aftalen med Googles skytjeneste enten ændres eller stoppes helt.

"Skolens udvalg har gjort et grundigt og godt stykke forarbejde i sin kontrol af loven med Google, men der er stadig fejl i kontrakten, som skal løses inden en aftale," siger Datainspektionens advokat Ingela Alverfors i en pressemeddelelse.

Googles ret til information
Kritikken fra den svenske datamyndighed er især rettet mod det kontraktmæssige vilkår for, hvordan Google må anvende de personlige oplysninger, som skolen måtte lagre i skytjenesten Google Apps for Education.

"Det er vigtigt, at kontrakterne er klare, udførlige og ikke er til fortolkning," skriver Datainspektionen i sin rapport, og påpeger, at Malmøs kontrakt med Google på dette punkt er uklar og vanskelig at forstå.

Sidste år blev en skole i Sollentuna ved Stockholm stoppet, da den forsøgte at lave en lignende aftale.

Også andre skoler rundt om i Sverige har måttet bide i det sure æble. Dog har Göteborg kommune kunnet gennemføre aftaler med Google, da denne kommunes aftaler er mere udførlige omkring netop videregivelse af information.

I Danmark prøvede Odense Kommune igennem flere år at få en aftale med Google, men opgav til sidst, da det ikke var muligt at få gennemført en såkaldt "databehandleraftale", der lever op til lovgivningen på området.

Danske forældre er bekymrede
Googles absolutte levebrød er information om selskabets brugere, som så kan bruge til at målrette reklamer.

Men når brugerne pludselig bliver skoleelever, kan det godt give nervøse træk ved forældrenes øjne. Det viser en undersøgelse fra Epinion, bestilt af Microsoft, i hvert fald.

Her svarede 26 procent af de adspurgte forældre, at de var nervøse for, hvordan de firmaer, der leverer tjenester til brug i folkeskolen, håndterer deres børns data.

Op imod 53 procent af de adspurgte mente samtidig, at det ikke er okay, at selvsamme it-firmaer bør have lov til at anvende disse data kommercielt.

I aftalen fra Göteborg, hvor Google Apps for Education blev godkendt, lover Google blandt andet, at alle data vil være fuldstændig slettet fra Googles skytjenester inden 180 dage, og at data på intet tidspunkt må blive brugt til andet end det, som er aftalt med Göteborg kommune.

Læs også:

Google Apps-gennembrud: Ny aftale kan få stor betydning

Stor cloud-test: Office 365 versus Google Apps i 2014

Nej til Google Apps igen: Kommune må ikke gå i skyen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere