Artikel top billede

Sikkerhedsbombe: Windows XP oversvømmer de små og mellemstore firmaer

XP fylder stadig en femtedel af harddiskene i de små og mellemstore virksomheder. Det betyder millioner af malware-angreb hver eneste måned.

En ud af fem computere i de små og mellemstore virksomheder (SMV) kører stadig med Microsofts pensionsramte styresystem Windows XP på trods af, at supporten for længst er udløbet.

Det viser en rundspørge foretaget af antivirusproducenten Bitdefender.

Undersøgelsen er foretaget fra marts til maj 2014 og omfatter 5.000 SMV'ere verden over i produktionssektoren, detailindustrien, medicinalindustrien og uddannelsessektoren.

Resultatet er, at 18 procent stadig sejler rundt i XP-suppen.

Det ligner dog en forbedring i forhold til tal fra starten af 2014, hvor det samlede antal XP-maskiner blev anslået til at være på 25 procent.

Læs også: Nu giver Windows 8.1 lillebror baghjul

"Undersøgelsen dækker desværre ikke Danmark, men med mit kendskab til det hjemlige marked, ville det ikke overraske mig, hvis det herhjemme også er cirka 20 procent af SMV'erne, som stadig kører på Windows XP," siger Bo Skeel, sikkerhedsekspert i Bitdefender.

Hvis man ser på tal fra Danmark, så er de dog knap så sortsynede, og XP-problemet er for nedadgående på vores breddegrader.

I Danmark lyder opgørelsen fra Danske Medier Research (tidligere FDIM) på, at andelen af Windows XP-brugere på det danske internet ligger på lige godt fem procent. Hvilket cirka svarer til, at der er 200.000 XP-maskiner i Danmark.

Tallene er dog fra årsskiftet 2013/14 og er derfor nok noget mindre i dag.

Læs også: Så mange danskere kan stå uden NemID i næste måned

Omvendt er XP uhyre populært i lande som Kina, hvilket trækker gennemsnittet op. Derfor skal de 20 procent tages med et vist forbehold i Danmark, hvor problemet langt fra er så presserende som i andre regioner.

Millioner af malware-angreb

Den manglende XP-sikkerhed efter supportophør er dog til at tage at føle på.

Millioner af malware-angreb rammer virksomheder hver måned, og hackere prøver at stjæle oplysninger ved at udnytte systemets sårbarheder, fortæller Bitdefender.

"Tallene i denne undersøgelse er meget bekymrende. Der er tale om, at næsten hver femte SMV'er spiller hasard med it-sikkerheden og derfor risikerer at miste fortrolige kundeoplysninger," siger Bo Skeel.

Selv om XP-tallene stadig er høje, er der tegn på bedring.

Bitdefenders undersøgelse viser nemlig også, at 53 procent af virksomhederne opgraderede til Windows 7 Professional.

Læs også:
Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt

Derfor truer Windows XP-kaos på danske hospitaler

Popup-besked vil komme igen og igen: Skal få dig til at droppe XP




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere