Artikel top billede

Aperture blev lanceret af Apple i 2005. I det senere år har Apple mest fokuseret på forbrugersoftwaren iPhoto, og nu droppes Aperture helt som produkt. I stedet er Apple på vej med ny software, der kaldes Fotos - og som også erstatter navnet iPhoto.

Undren og vrede over at Apple dropper foto-software

Apples beslutning om at droppe den populære foto-software Aperture skaber en livlig debat. For hvad er det egentlig, Apple bilder sig ind, og hvad er selskabets plan for fremtiden?

Apples har besluttet at droppe den videre udvikling af selskabets software til professionelle fotografer, Aperture, skrev vi tidligere på ugen.

Aperture er Apples alternativ til Adobes Lightroom - softwareløsninger, der anvendes til at redigere og organisere store billeder.

Det er Lightroom, der er den mest udbredte løsning, men Aperture-softwaren har en betydelig opbakning i Mac-miljøet, hvor mange fotografer traditionelt også holder til.

Netop derfor mødes beslutningen også med både undren og vrede rundt omkring på foto-sider på nettet - og også i Apples eget support-forum:

"Det er det værste, Apple har gjort imod mig personligt i de sidste 25 år, hvor jeg har brugt deres produkter," skriver en Aperture-bruger i en debattråd.

"Jeg har brugt Aperture fra version 1, og jeg er ufattelig trist til mode. Jeg har lagt så meget arbejde i mit bibliotek, nøgleord og justeringer. Hvad nu? Lightroom? Det tror jeg ikke!" lyder fra en anden frustreret bruger.

Derfor droppes Apple Aperture

Da Apple tidligere på ugen bekræftede, at selskabet dropper yderligere udvikling til Aperture, lød forklaringen, at man i stedet vil satse på app'en Fotos, der kommer til både iOS 8 og Mac OS X Yosemite.

Den vil erstatte både forbruger-softwaren iPhoto og pro-softwaren Aperture og vil samtidig understøtte et foto-bibliotek i Apples iCloud.

"Med introduceringen af den nye Fotos-app og iCloud Photo Library, der giver dig mulighed for at opbevare alle dine billeder i iCloud og tilgå dem fra alle steder, vil der ikke være nogen ny udvikling af Aperture," lød det fra Apple.

"Når Fotos til OS X frigives næste år, vil brugerne kunne migrere deres eksisterende Aperture-biblioteker til Fotos til OS X."

Det er dog langt fra alle, der synes, at det er en specielt god beslutning fra Apples side. For selv om både Aperture og iPhoto altså droppes, frygter de professionelle fotografer, at Fotos-app'en kommer til at minde noget mere om iPhoto end om Aperture.    

"Dette er blot endnu et eksempel på Apples arrogance, når de tror, at de ved bedre end kunderne, hvad de ønsker eller har brug for. Jeg har brugt Aperture i seks år nu og ønsker ikke at skifte til Lightroom," skriver en Aperture-brugere i Apples support-forum.

Selv om der flere steder er historier fremme om, at Fotos-app'en vil indeholde funktioner fra både Aperture og iPhoto, er det udbredte opfattelse, at Apple først og fremmest vil sigte efter forbrugerne med den nye software, mens de professionelle og meget seriøse amatør-fotografer formentlig ikke vil finde Fotos tilstrækkeligt.

"Apple skylder os i det mindste at fortælle, om Fotos vil blive en pro app, og om den vil have mindst lige så mange funktioner som Aperture," skriver en person på Apples support-side.

Der er også dem, der frygter, at belutningen fra Apples side i virkeligheden er et tegn på, at selskabet ikke længere går så meget op i de professionelle brugere. Så tør man overhovedet satse på andre Apple-produkter som eksempelvis video-redigeringssoftwaren Final Cut Pro X?

"Måske bør jeg forlade Final Cut Pro X, når jeg nu er ved det, da det ikke er tydeligt, om Apple fuldstændig dropper deres kreative, professionelle kerne til fordel for den nye kreative forbruger," lyder en kommenar.

Måske det slet ikke er så galt?

Der er dog også Aperture-brugere, der mener, at man lige bør slå koldt vand i blodet. Blandt andet er det nu kommet frem, at der til Fotos vil være mulighed for at udvide med tredjeparts-funktioner, hvilket mange godt kan se visse muligheder i.

Apple har tilsyneladende også bekræftet, at der vil være søge-funktioner, effekter og redigerings-muligheder i Fotos.

"Vi er stadig langt fra at vide, hvad der præcis foregår bag scenen hos Apple, så indtil videre må vi gætte os frem til, hvad Fotos er og ikke er. Men denne bekræftelse af et antal funktioner viser dog, at Fotos til OS X måske ikke er så begrænset, som nogle frygter," lyder det i en artikel på foto-siden Petapixel.

Har været undervejs længe

Selv om mange brugere af Aperture er vrede over Apples beslutning om at droppe softwaren, kommer nyheden dog ikke helt overraskende.

I de senere år er det ikke gået voldsomt hurtigt med at udvikle videre på Aperture, der blev lanceret i 2005 og hurtigt fik en del brugere blandt de mere professionelle foto-folk.

I stedet har Apple haft mere travlt med at gøre amatør-udgaven af foto-softwaren, iPhoto, stadig bedre - og den software findes i dag til både Mac, iPhone og iPad.

Da Apple lancerede Aperture 3, blev der mulighed for at lade Aperture og iPhoto arbejde med den samme billed-database, og på den måde er de to applikationer kommet til at nærme sig hinanden mere og mere.

Læs også:

Apple dropper populær foto-software: Har en ny plan

Test: Så effektivt gemmer og viser Smugmug dine billeder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere