Artikel top billede

Gør din Android mere spændende: Her er syv gode "launchers"

Lækkert design, lynhurtig ydeevne hos selv gamle telefoner eller sociale notifikationer lige ved hånden. Launchers er en af Androids absolut bedste app-typer, som kan få din telefon til at blive til næsten hvad som helst. Her er nogle af de bedste i Play Store.

En launcher er den grafiske overflade, som ligger oven på Android-systemet, der gør, at det hele er nemt og lige ved fingerspidserne. Android kommer allerede med en "stock-version" af en launcher, men næsten alle producenter laver deres egne launchers - med blandede resultater.

For ofte har de tendens til at gøre telefonerne langsommere end nødvendigt, eller de bliver meget overfyldte med features, som man måske ikke har behov for.

Men så er det godt, at man på Googles Play Store kan hente tredjeparts-launchers, som kan give nye muligheder eller liv til en telefon.

Der er et hav af launchers, som kan gøre din gamle, langsomme telefon hurtigere, give dig mulighed for at tweake en relativ simpel opsætning eller som giver telefonen et helt nyt ansigt udadtil. Det kan være nye animationer mellem apps, eller hvor mange ikoner der skal være på skrivebordene - og hvordan de skal se ud. 

En launcher ændrer kun det øverste lag af telefonens grafiske overflade, så går du ind i menuer som "Indstillinger" eller trækker notifikationsmenuen ned, er det stadig det samme, som før du installerede launcheren. 

Du kan endda få nogle, som får din Androidtelefon til at ligne enten Windows Phone eller iOS.

Her er en liste over nogle af de bedste launchers i Play Store samt en forklaring til hvorfor.

Apex Launcher

Apex er en af de bedste "hverdags-launchere", der er til Android. Den giver et udseende, som minder meget om "stock-Android", altså den reneste form for Android, som Google havde skabt den. Apex findes i en gratis version, men for godt og vel 30 kroner kan man få yderligere en række gode muligheder for at redigere i ens opsætning, overgange mellem vinduer, hvor mange og hvor store ikoner der er på skrivebordene og så videre.

Apex kan få telefonens billede til at lægge sig ned i vandret position, så man kan bruge den, som var det en tablet.

Samtidig kan du få små notifikationer til at markere dine apps, hvis du får en sms, mail eller lignende - ligesom på iOS.

App'en er gratis, men har en pro-version.

Yahoo Aviate

Yahoo Aviate er en launcher, som forsimpler skrivebordet en del. Det første skrivebord, du mødes med, er blot et billede, men launcheren ændres, alt efter hvad du foretager dig. Er du på farten, ændres det til en oversigt over offentlige transportmidler, på arbejde ændres det til en mødeoversigt og er du på restaurant, viser den data omkring restauranten.

Sidstnævnte er ikke så brugbar herhjemme, men det er en dejlig anderledes launcher, som giver en anden oplevelse for brugeren.

App'en er gratis.

Google Now Launcher

Er man ivrig bruger af Googles elektroniske hjælper Google Now, er Google Now Launcher den bedste launcher.

Den er en af de simpleste og mindst personificerbare launchers på listen, men til gengæld er designet enkelt, lynhurtigt og med et enkelt swipe til venstre kommer du direkte ind i Google Now, som er dybt integreret i launcheren.

Launcheren er netop åbnet op, så næsten alle Androidtelefoner kan bruge launcheren, og den er gratis på Play Store.

Samtidig kan den være et frisk pust til ældre telefoner, som har kæmpet med en tung launcher, der har optaget for meget memory på telefonen.

Action Launcher

Action Launcher er en nytænkende launcher, som dog stadig holder fast i det traditionelle design. Med en "Stock-Android-følelse" ligner det en klassisk launcher, ligesom Apex eller Nova, men en række specielle features distancerer den alligevel fra de andre.

Et eksempel er en ny form for mappe-struktur, hvor man ved ét tryk på et ikon åbner den pågældende app, imens et lille swipe opad åbner en underliggende mappe. Det betyder, at du kan samle alle dine "besked-apps" som Messenger, sms, Snapchat og WhatsApp i den samme mappe, men have den mest brugte til at være forrest, så du ikke behøver åbne mappen hver eneste gang.

Det lyder banalt, men man opdager hurtigt, hvor meget man savner det, hvis man går fra Action Launcher.

Samme trick kan også gøres med Widgets, så ens Gmail-ikon både fungerer som indgang til app'en, men et swipe op åbner Gmail-widget'en, så man i stedet ser en oversigt over ens mails, uden at man behøver åbne app'en. 

App'en er gratis, men findes i en pro-version med ekstra funktioner såsom en app-mappe trukket ind fra højre.

Nova Launcher

Nova Launcher er sammen med Apex to af de mest "klassiske" og omfangsrige launchers. De bygger begge på et enkelt system, hvor man alligevel kan ændre alverdens små features; Animationer, antal ikoner på skrivebordet, hvor tæt de er på hinanden og temaer.

Samtidig er den også hurtig og kan give mange gamle telefoner lidt nyt liv i form af hurtigere animationer og app-start, da den ikke kræver helt så meget hukommelse som så mange andre launchers. Personligt blev min gamle Samsung Galaxy S3 betydeligt bedre at bruge, da jeg droppede Touchwiz til fordel for Nova.

Om man vælger Nova eller Apex virker til for mange at være et spørgsmål om religion; De er næsten ens i evner og performance, men der er små forskelle at finde.

Nova Launcher er gratis, men har en premium-udgave med ekstra features.

Themer

Themer er til dig, som bare vil have din telefon til at se fuldstændig anderledes ud. Skal det hele ligne små knapper, som skal trykkes på, skal det ligne et gammelt barometer, eller vil du ikke have andet end et enkelt billede på skærmen? Themer er en Launcher, der tillader et tema på din telefon - deraf navnet.

Themer har et stort fællesskab bag sig, hvor folk ivrigt deler og bygger temaer, som ofte er gratis.

Det er dog en af tungere launchers, og det er heller ikke alle telefoner, som app'en kan køre på. Til gengæld er den gratis, hvor forskellige themes kan koste penge.

Go Launcher Ex

Go launcher Ex er en launcher, som har været med siden tidernes morgen hos Android. Go Launcher bygger på tunge, men ofte imponerende 3D-effekter og flotte animationer, som også kan være meget tung på sløvere smartphones.

Ikke desto mindre har den utallige muligheder for personificering i form af alverdens temaer og selvvalgte animationer.

Der er dog en del ekstra apps, som følger med (irriterende crapware), og at købe ekstra funktioner kan godt være en besværlig sag, men da den har mange af de flotteste animationer, skal den alligevel med på listen.

En anden smart feature er muligheden for at sætte symbolkoder på specifikke apps, så man for eksempel ikke kan åbne galleri eller arbejdsmail uden at have tegnet et valgt symbol først. Disse funktioner er kun i "Prime"-versionen.

Den findes i en noget begrænset gratis version, men har en Prime-version. 

Hvilken launcher har du installeret på din Android-telefon, eller har vi udeladt en bestemt launcher, som du synes skal nævnes? 

Læs også: 

Test: Super-billig - og fornuftig - [b]Android-tablet

Sådan indtager Android-telefonerne din arbejdsplads

Test: Super tyveribeskyttelse til din Android-telefon[/b]


Loading ikon