Artikel top billede

Foto: Robert Hendel.

It-handelskrig brudt ud i Kina - Apple fyret på gråt papir

Apple er det seneste amerikanske selskab, som den kinesiske regering ikke længere ønsker at handle hos. Den slags sender et signal til kinesiske virksomheder, vurderes det.

It-giganten Apple har fået fjernet 10 produkter fra listen over godkendte produkter til køb i den kinesiske regering.

Mere konkret drejer det sig blandt andet om iPad, iPad Mini, MacBook Air og MacBook Pro, der er blevet bandlyst at bruge regerings-yuan på. 

Det skriver Bloomberg, som beretter, at grunden til den kinesiske fyring af et verdens største it-selskabers produkter ligger i sikkerhedsbekymringer.

Hvad med iPhone?

Apple-produkterne stod ellers på udkastet til indkøbslisten i juni, men på den endelige juli-liste var de forsvundet, fortæller kilder fra de kinesiske myndigheder til Bloomberg.

Kilderne ønsker at være anonyme, da den kinesiske indkøbsliste ikke er offentligt tilgængelig.

Listen inkluderer ikke smartphones.

Det kan muligvis frede Apples iPhone, selv om den populære telefons Frequent Locations-funktion med oversigt over ejerens færden tidligere på sommeren er blevet kaldt "en national sikkerhedstrussel' i det kinesiske stats-tv.

En it-handelskrig på sikkerhed

Supermagterne USA og Kina har længe kæmpet en diplomatisk krig på ord om, hvorvidt den ene part har spionsnablerne stukket langt nede i den andens servercentre.

USA har i flere år rynket på næsen over telegiganten Huawei fra Kinas Shenzhen-provins, mens salget af IBM's serverdivision til kinesiske Lenovo også har hævet flere politiske øjenbryn hos amerikanske sikkerhedsmyndigheder.

Kina har for nylig svaret igen med blandt andet at sende Microsofts Windows 8-styresystem ud på den anden side af muren.

Siden er er et af verdens største sikkerhedsselskaber Symantec sammen med russiske Kaspersky ogsåblevet forbudt at benytte i den kinesiske regering.

Den kinesiske regering sender signaler

Når den kinesiske regering vælger at fjerne amerikanske selskaber fra sine indkøbslister, sender det et signal til andre halvoffentlige myndigheder og virksomheder i den folkerige republik. 

Det vurderer Mark Po, analytiker hos investeringsvirksomheden UOB Kay Hian i Hong Kong, til Bloomberg.

"Den kinesiske regering vil sikre sig, at udenlandske selskaber ikke får for stor indflydelse i Kina," lyder det fra Mark Po.

Apple kan miste milliarder

Ifølge Bloomberg stammer omkring 16 procent af Apples omsætning fra Kina i sidste kvartal, hvilket i kroner og ører vil sige, at Apple omsatte for cirka 33 milliarder kroner i Kina mellem april og juni.

Her er det samtidig værd at bemærke, at salget af Apples iPads steg med 51 procent, mens Macs omsatte for 39 procent mere på verdens største handelsmarked.

Så en eventuel signalværdi fra regeringen, kan få store konsekvenser for it-giganten, hvis andre myndigheder og selskaber følger trop.  

Apple har ikke ønsket at kommentere historien, ligesom de kinesiske myndigheder, som eksempelvis landets finansministerium, endnu ikke har svaret på baggrunden for, at Apple er røget ud i kulden.

Læs også:

Huawei: Fra kinesiske spionfjender til rigtige venner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere