Artikel top billede

Sikkerhedsmand: Ingen grund til firmware-panik - endnu

Firmware-problemer i USB-enheder har uddelt en kæberyster til det elskede grænsesnit. Men der er ingen grund til at gå i panik endnu, lyder det fra en sikkerhedsekspert.

USB-firmware har fået en ordentlig en på hatten for at være alt for usikker.

Det skyldes et nyligt opdaget sikkerhedshul, som er blevet døbt BadUSB, og som potentielt kan problemet ramme alle enheder, der tilsluttes via USB-porten.

Sikkerhedsproblemerne opstår i forbindelse med den firmware, som USB-enhederne anvender. 

Producenterne er nemlig ikke altid lige gode til at sørge for, at denne software er sikker.

"For langt hovedparten af enhederne, der anvender firmware kræves der ikke en digital signatur for at udskifte den. Det betyder, at alle kan skrive firmware, og i mange tilfælde overføre koden til en enhed. Derfor er dette problem faktisk også langt større end USB. Firmware anvendes i masser af it-enheder eksempelvis routere," sagde Peter Kruse til Computerworld i den forbindelse.

Besværlige angreb

Men der er ingen grund til at gå i panik endnu.

"Det er besværligt at erstatte firmware, og det kræver en solid analyse at læse indholdet af de nødvendige filer, som skal udnyttes og erstattes i eksempelvis en router," siger David Jacoby, senior security researcher i den russiske sikkerhedsvirksomhed Kaspersky.

Han fortæller dog samtidig, at der er et ondsindet potentiale, og at man skal være opmærksom på, at det kan udnyttes.

"Det er helt klart muligt at udnytte firmware, og der er basis for ret alvorlige angreb, men da det er besværligt, anser jeg det ikke som den helt store trussel i øjeblikket. Der er masser af andre genveje til netværk, der er langt enklere at udnytte," siger han til Computerworld.

Sikkerhedsfolkene peger på, at angreb gennem firmware kan være alvorlige, blandt andet fordi sikkerhedsprogrammer som antivirus har ikke adgang til en enheds firmware, hvilket gør det umuligt at skanne enhederne for at finde modificeret firmware.

David Jacoby er dog mere bekymret for de lette angrebsmetoder, eksempelvis gennem gamle it-produkter.

"Når en producent kommer med et nyt produkt, hvilket er ofte, så bliver sikkerheden i de ældre udgaver glemt. Men brugerne skifter ikke produkter i samme hastighed, hvilket efterlader masser af sikkerhedshuller, der er meget lette at angribe," siger han.

Branchen skal tage ansvar

De to sikkerhedsfolk er dog enige om, at det er producenterne, der skal stramme op på sikkerheden, så forbrugerne trygt kan anvende it-enheder med indbygget firmware.

"Da problemet omhandler firmware som helhed, bør der findes en samlet løsning, der omfatter alle, der anvender firmware," siger Peter Kruse.

Løsningen kan eksempelvis bestå i, at firmware signeres digitalt fra producenten. På den måde kan uvedkommende eller ondsindet firmware holdes ude.

Men du har også selv et ansvar.

Er firmwaren ikke opdateret på din Wi-Fi-router, går du ikke bare glip af de nyeste rettelser og funktioner fra producenten - du risikerer også, at den står pivåben for it-kriminelle, fordi den forældede firmware indeholder huller, som de er i fuld gang med at udnytte.

Læs også: Få styr på dine routere: Firmware-opdatering.

Software-problemer i eksempelvis routere har store konsekvenser for din sikkerhed.

Det kan du læse mere om her: Denne populære router gør dine filer frit tilgængelige for alle.

Læs også:
Firmware-fadæserne rammer os igen og igen: Her er forklaringen

Derfor kan firmware være en tikkende bombe for dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere