Artikel top billede

Overblik: Sådan spiller musikken på de danske streamingtjenester

Spotify, WiMP, TDC Play og så videre. Antallet af streamingtjenester for musik bliver ved med at stige på det danske marked. Nogle kommer gratis med i mobilabonnementer, mens andre giver vanvittig lyd for ekstra penge. Se oversigten her.

Streaming er ved at slå både de gamle traditionelle musikbutikker og den ulovlige musikdownload ihjel med den lette tilgængelighed og relativt lave pris. Mange har set krukken med guld, og derfor kommer der også flere og flere streamingmuligheder i de danske hjem.

Hvad der er "bedst" er en konklusion, som blandt andet indebærer subjektive valg omkring app-udseende og funktion, og for den sags skyld udvalg af musik. Jeg har på de fem forskellige streamingtjenester, jeg har brugt igennem tiderne, hvert sted fundet album, som jeg ikke har kunnet finde på andre - og omvendt.

Derfor kommer der heller ikke en endelig konklusion. Ligesom Computerworlds anden oversigtsartikel om video- og filmstreaming, som du kan læse her, kommer der her de kolde facts sammen med et par enkelte kommentarer og tilføjelser til hver enkelt.

Prisen

De mange tjenester minder meget om hinanden med et par enkelte undtagelser. Alle har masser af musik at tilbyde i deres kartoteker - tjenester som Spotify, WiMP og TDC Play har over 20 millioner sange - og mange af tjenesterne ligger på den samme høje lydkvalitet, hvor nogle enkelte skiller sig ud - både positivt og negativt. Alle har cirka den samme pris per måned.

 Pris (per måned)Gratis periode
Wimp99/199 kroner (79 kroner for Telenor-abonnenter)1 måned
Spotify0 kroner m. reklamer / 99 kroner-
TDC Play"0 kroner"-
Rdio99 kronerSeks måneder (kun web),
14 dage (app)
Google Play Music99 kroner1 måned
Sony Unlimited49 / 89,99 kroner1 måned
Xbox Music99 kroner 1 måned

Spotify er klart den billigste løsning - hvis du altså kan leve med at høre reklamer fra tid til anden. Den svenske succes giver mulighed for at afspille musik både fra mobile platforme og web-afspiller, uden at det skal koste noget ud over din tid, når der kommer reklamer efter X-antal sange.

Dette kan man undgå ved at betale 99 kroner. Så får man reklamefri musik og mulighed for at afspille musikken i en lidt højere kvalitet.

99 kroner er det, som langt de fleste tjenester koster. Xbox Music, WiMP, Rdio, Google Music og som førnævnte Spotify koster alle 99 kroner, hvor kun Sony Unlimited og TDC skiller sig lidt ud på det punkt.

Sonys Unlimited-tjeneste kan købes ned til 49 kroner, så det kun kan bruges på Playstation 3/4 og på pc/Mac og altså ikke mobile enheder - det koster 89,99 kroner om måneden.

 Tilgængelighed
WimpKan købes af alle, men er inklusivt i nogle af telenors abonnementer abonnementer + billigere abonnement.
SpotifyKan købes af alle, men er inklusivt i nogle af Telias abonnementer (79 kroner om måneden)
TDC PlayKun for TDC-abonnenter 
RdioKan købes af alle
Google Play MusicKan købes af alle
Sony UnlimitedKan købes af alle
Xbox MusicKan købes af alle

TDC Play er lidt specialbarnet i klassen. TDC Play er i princippet gratis at bruge, men du har kun adgang til det, hvis du har et TDC mobil-abonnement. WiMP er også en del af Telenors FRI+ 20GB i et år, hvilket reelt er 1.200 kroner sparet. Til gengæld koster abonnementet 299 kroner om måneden, og 20 gigabyte er alt, alt for meget for langt de fleste mobilbrugere om måneden. Jeg bruger min telefon rigtig meget til streaming af film og musik, og jeg rammer kun lige fem gigabyte.

Dertil kommer jokeren. Rdio. Udarbejdet af danske it-iværksætter Janus Friis sammen med Niklas Zennström - de to udviklere af Skype - kommer Rdio mere som en streamet radiokanal, hvor man for eksempel vælger genre, og så bliver der spillet ud fra det. Tjenesten har et halvt år gratis brug, hvis man kun streamer fra computere - og 14 dage gratis brug hvis du vil bruge en mobil platform.

Lydkvalitet

Lydkvalitet handler om mange ting, og er lyden dårlig, kan det lige så meget have at gøre med dårlige højtalere eller et ringe headset.

Men man kan sagtens høre forskel på den ringeste lydkvalitet og den bedste, når streamingtjenesterne bryster sig med forskellige muligheder. Den laveste "standard", som de fleste tjenester har for kvalitet, er på 96 kilobit per sekund (kps) i AAC-formatet eller Vorbis-formatet.

Formaterne er formattyper, som bruges til at komprimere lyden, der sendes til din computer eller mobil. Jo højere "kps"-tal, jo bedre.

 Bedst/laveste lydkvalitetTilføjelser
Wimp96/320 kilobit per sekundLossless: Teoretisk set 1411 kps Læs mere her.
Spotify96/320 kilobit per sekundKvaliten er højest ved "Premium abonnement." 
TDC Play192 kilobit per sekund 
Rdio320 kilobit per sekund 
Google Play MusicOp til 320 kilobit per sekund 
Sony Unlimited48/320 kilobit per sekund 
Xbox Music192 kilobit per sekundKøbt album på 320 kps

Højeste lydkvalitet er 320 kps, hvilket er hvad du får, hvis du spiller for eksempel Spotify på "Extreme Quality". 320 kps kræver selvfølgelig mere båndbredde, men med 4G/LTE kan man oftest hente uden problemer - i hvert fald i storbyerne og langt de fleste af tjenesterne tilbyder også, at man kan downloade sangene til sin enhed, og afspille dem igennem appen i samme høje kvalitet. Det betyder selvfølgelig også, at hvis du streamer, så henter app'en meget mere - og kræver altså mere af dit abonnement i form af data.

Sony Unlimited virker til at være den med den laveste mulige kvalitet og kan afspille helt ned på 48 kps. Sony Unlimited kan til gengæld spille op til 320 kps, når alle alt bare spiller, hvilket er mere at sige om både TDC Play og Xbox Music, som kun spiller til 192 kps.

I den absolutte top finder vi WiMP WiFi, som er et specielt abonnement hos WiMP til de virkelig musikinteresserede. Det koster 199 kroner om måneden men lover også "lossless", ukomprimeret musik optagelser, som skulle give en langt bedre lyd end andre tjenester på markedet - næsten som igen at høre en CD.

Har du store, nok dyre og gode højtalere, så skal du nok kunne høre en forskel - specielt på musik som har mange små detaljer, men er du ikke ivrig Hi-Fi-Klubben-besøgende, så har du slet ikke behov for sådan et abonnement.

Sammenlign det med det store pixelræs på smarthones. Det kan godt være, at en LG G3 har over 500 pixel per tomme, men langt de fleste mennesker kan ikke se over 300 alligevel, med mindre at de har hovedet få centimeter fra skærmen. 

Sidst skal nævnes, at Xbox Music kun tilbyder streaming i 192 kps per sekund, men tilbyder at du kan købe albummet med en lydkvalitet på 320 kps. Altså skal du betale ekstra for, hvad de andre allerede tilbyder i direkte streaming.

Platforme

Alle platforme af de ovenstående er at finde på pc/Mac i form af enten en web-afspiller eller et program og på Android og iOS. WiMP, Spotify, Rdio, TDC Play og selvfølgelig Xbox Music findes også på Windows Phone, men ofte er det lidt forældede apps i forhold til søstre-appene på iOS og Android.

 Platforme
WimpMobile platforme (Android, iOS, Windows Phone), PC/Mac, Sonos og Bluesound
SpotifyMobile platforme (Android, iOS, Windows Phone), PC/Mac, og utallige forskellige højtalerplatforme
TDC Playmobile platforme (Android, iOS), PC/Mac, Sonos, TDC HomeBox-tilsluttede enheder
Rdiomobile platforme (Android, iOS, Windows Phone), PC/Mac, Roku, Sonos, Chromecast
Google Play MusicMobile platforme (Android, iOS), Pc/Mac, Chromecast
Sony UnlimitedMobile platforme (Android, iOS), Playstation 4/3/Vita, PC/Mac, Walkman, Bravia Blu-ray Disc-afspillere
Xbox MusicWindows 8.1, Mobile platforme (Android, iOS, Windows Phone), 

Indtil midt i august var det for eksempel ikke muligt at bruge Spotify-app'en på Windows Phone uden at være premium-abonnent, hvilket man sagtens kan på iOS og Android. Samtidig giver en hurtig gennemgang af apps'ne på Windows Phone-platformen - for eksempel TDC Play's app - et tydeligt billede af, at producenterne lidt overser den mindre platform.

Derudover kommer mange af platformene med ekstra understøttelse i forskellig hardware. WiMP kommer for eksempel med understøttelse til Sonos-højtalere, imens TDC selvfølgelig understøtter afspilning igennem deres HomeBox og en række produkter tilsluttet selvsamme. Det kan for eksempel være Xbox 360.

Andre nævneværdige er Google Play Music - en af de nyeste på det danske marked - som understøtter afspilning til deres egen Dongle, Chromecast, så musikken med tilhørende cover vises og afspilles via fjernsyn.

Xbox Music og Sony Unlimited giver selvfølgelig stærk integration i hver deres spillekonsol, Xbox 360/One og Playstation 3/4.

Det er dog stadig sådan, at det klart er WiMP, Spotify og TDC Play, som har flest tilslutningsmuligheder rent hardwaremæssigt herhjemme.

Læs også: Overblik: Det får du hos otte film- og video-streamingtjenester