Artikel top billede

Apple Watch: Kan det nogensinde blive en succes?

ComputerViews: Apple har under stort hurlumhej fremvist det længe ventede Apple Watch, som godt nok ikke er klar til produktion endnu. Apple Watch ser da meget lækkert ud på billederne, men vil det nogensinde kunne blive til et afgørende produkt?

ComputerViews: Der har floreret rygter om Apples kommende smartwatch i årevis, men først nu har selskabet fundet det betimeligt at præsentere det længe ventede produkt.

Det skete tirsdag i The Flint Center for the Performing Arts i Cupertino, hvor topchef Tim Cook som rosinen i pølseenden - ('one more thing') - kunne fremvise det kommende Apple-produkt, der bliver Apples første nye produkt-kategori i mange år efter diverse iterationer over iPad'en og iPhonen i de senere år.

Det kan du læse mere om her: Med dette ur vil Apple erobre vores håndled

Hurlumhejet og begejstringen over det nye Apple Watch var i vanlig stil tårnhøjt, og verdens tech-medier - nærværende inklusive - er fyldt med billeder af den lille ny.

Helt færdigt er uret dog ikke.

Apple er faktisk først klar til salg med uret engang i foråret - altså om et halvt års tid - og de eksemplarer, der til præsentationen blev fremvist, måtte ikke testes eller gennemprøves af de besøgende, fordi de ikke er teknologisk klar endnu.

Bliver det så stort?

Selv om opmærksomheden på Apples smartwatch - som er Apples første nye produkt-kategori siden iPad'en - har været meget stor, vil smartwatch-uret imidlertid næppe blive til andet end en slags nebensgesjæft for selskabet: En slags smart gimmick, som er sjov at have, men som forretningsmæssigt ikke kommer til at spille nogen afgørende rolle.

Lad os tage et kig på de rå tal:

Apples ubetinget største produktkategori målt på omsætning er iPhone, og selskabet solgte i 2013 omkring 150 millioner eksemplarer for i alt 91,2 milliarder dollar verden over.

Apples smartwatch kommer til at fungere som et 'add on'-produkt til iPhone og kommer altså kun til at kunne fungere optimalt, hvis det er koblet sammen med en iPhone.

Anslår vi, at én ud af 10 iPhone-købere (med udgangspunkt i iPhone-salget i 2013) vil investere de omkring 2.000 kroner (350 dollar) i et medfølgende Apple Watch, vil det føre til et samlet årligt salg på omkring 15 millioner Apple smartwatches.

Det vil - med forbehold for priser, valutamarkedet, svingninger og lignende - give en samlet omsætning i omegnen af 5,25 milliarder dollar. Det svarer til blot 3,3 procent af Apples samlede omsætning i 2013.

I sig selv er et mersalg ud af (nærmest) ingenting på 5,25 milliarder dollar - mere end 30 milliarder kroner - jo ganske pænt, men for Apple er det en så forsvindende lille del af den samlede forretning, at det ikke kommer til at gøre nogen forskel - og slet ikke er i nærheden af at blive et afgørende produkt, der kan sikre fremtidens vækst-kurver for Apple.

Apple Smartwatch er med andre ord rigtigt langt fra at komme blot i nærheden af de banebrydende salgstal og den massive impact, som Apple har opnået med både iPod, iPhone og iPad. Og kommer sikkert aldrig derhenad.

Det lille forretningsmæssige potentiale i uret understreges af, at Apples aktiekurs dykkede straks efter præsentationen af Apple Watch, efter at den tidligere på aftenen faktisk var steget i forbindelse med præsentationen af de nye iPhones.

Det viser, at brancheanalytikerne ikke ser de store fremtids-perspektiver i uret, der eksempelvis ikke er udstyret med GPS eller Wi-Fi og altså kun fungerer sammen med en iPhone 5 eller senere generationer.

Hertil kommer, at Apple slet ikke er færdig med at udvikle smartwatch-uret, som altså først ventes i handlen flere måneder efter en helt sværm af Android-baserede smartwatches, som allerede er klar til den vigtige julehandel.

Dem kan du læse mere om her: Her er de rivaler, som Apple skal slå.

De følger i kølvandet på en række mere eller mindre velfungerende smartwatches, som har set dagens lys i 2013.

De store analysehuse er generelt enige om, at markedet for wearables i almindelighed og smartwatches i særdeleshed vokser, og at salget vil blive mangedoblet i løbet af de kommende år.

Det ellers så længe ventede smartwatch er generelt blevet bedømt til at være godt designet. Det er i vanlig Apple-stil lækkert at se på, og designet virker gennemtænkt.

Det åbne spørgsmål for Apple er, om det er nok? Apple Watch er selskabets første rigtige produktlancering siden den første banebrydende iPad, der definerede et helt nyt marked - ligesom det var tilfældet med den første iPhone og den første iPod.

Apple Watch kommer næppe til at definere nogen markeder. Og med den tætte opkobling til iPhone må det være konklusionen, at det heller ikke er Apples plan.

Hvorfor skulle man også tænke i nye baner, når man med minimal fornyelse kan blive ved med at skovle penge ind?

Vil du købe et Apple Watch, når det engang i 2015 angiveligt kommer til Danmark? Eller er løbet kørt for Apple og dig?

Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Så kom Apple Watch: Her er overblikket over alle de nyeste smartwatches




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere