Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Politiet fik ingen adgang til CSC-systemer i hackersagen

CSC indsamlede selv beviserne for, at hackere havde været inde i firmaets it-systemer.

Hverken politiets efterforskere elle forsvarets it-specialister har haft adgang til gerningsstedet i danmarkshistoriens største hackersag, som i øjeblikket kører ved Retten på Frederiksberg. Den kendsgerning har myndighederne forsøgt at holde hemmelig, skriver Politiken.

Ifølge avisen har hverken Københavns Politi, Rigspolitiet, PET eller Center for Cybersikkerhed på noget tidspunkt haft fysisk adgang til de it-systemer, som blev hacket gennem fem måneder.

I stedet har myndighederne baseret de tekniske undersøgelser og den strafferetlige efterforskning på oplysninger leveret af CSC og et svensk sikkerhedsfirma, som CSC har betalt for at lave en skadesrapport.

En af landets førende it-sikkerhedseksperter er meget overrasket over oplysningerne, da det er "helt almindelig praksis" i hackersager, at undersøgerne får adgang til it-systemerne for selv at sikre bevismaterialet. Det er sammenligneligt med, at politiet skal have adgang til gerningsstedet i en mordsag for at samle dna og andre spor, siger Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

"Denne oplysning spiller ind på hele sagen, og det er meget risikabelt, at man fra politiets side ikke har insisteret på at få adgang til CSC's systemer. Hvis man har den angrebne part til at undersøge sig selv, så kan den part undlade at udlevere detaljer og vigtige oplysninger af frygt for at fremstå som en, der har negligeret sikkerheden," siger Peter Kruse til Politiken.

Oplysningen er ny for de to forsvarsadvokater, hvis klienter risikerer op til seks års fængsel.

"Ifølge retsplejeloven er det politiet, der efterforsker. Politiet har pligt til at efterforske objektivt; det vil sige søge beviser, der taler for det ene og for det andet. Det er klart, at CSC ikke kan være objektiv i denne sag, hvor man måske risikerer at blive fyret som statens it-leverandør," siger forsvarer Luise Høj til avisen.

Anklager Anders Riisager afviser, at det kritiserede efterforskningsforløb kan spille ind i sagen. Han henviser over for Politiken til, at der ikke er teknisk tvivl om, hvordan hacket skete, idet en af de tiltalte har medgivet, at hans computer blev brugt til angrebet.

Læs også:

"Man burde undersøge CSC i stedet for en retssag mod hackere"

Reportage fra hacker-sagen: Jeg sidder 30 centimeter fra Gottfrid

Hul skakbrik gemte på hemmeligheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere