Artikel top billede

Oracle laver 'en Microsoft' med Larry Ellisons afgang som topchef

Computerviews: Med Larry Ellisons farvel til topposten i livsværket Oracle er det slut med stifterens 37-årige regeringsperiode. Men Larry Ellison er langtfra færdig som oraklet over dem alle.

En blød landing.

Sådan kan Larry Ellisons afgang som administrerende direktør i Oracle beskrives. For Larry Ellison er på ingen måde ude af sit eget livsværk.

Han har derimod 'kun' degraderet sig selv til teknisk direktør og formand for bestyrelsen, hvor selskabets allervigtigste strategiske beslutninger bliver truffet.

Med tiden vil han givetvis forsvinde mere og mere ud i rampelyset, som det tidligere er set blandt de store it-stiftere, men et definitivt farvel til livsværket Oracle er nærmest utænkeligt.

Laver en Bill Gates

For hvis der skal gættes kvalificeret på, hvordan den flamboyante Larry Ellisons rolle bliver i Oracle efter sin 37-årige periode som administrerende direktør, kunne man skæve til Bill Gates' farvel til Microsoft, der forløb i flere etaper.

Først trådte Bill Gates ned som selskabets absolutte top-figur ved årtusindeskiftet. Derefter skabte han en titel som chief software architect til sig frem til 2008.

I foråret blev det så et (næsten) endegyldigt farvel til Bill Gates i Microsoft-regi, da han stoppede som bestyrelsesformand ved ansættelsen af Satya Nadella som administrerende direktør - en mand som Bill Gates for øvrigt er rådgiver for i dag.

Så verdens andenrigeste mand var og er på ingen måder færdig i Microsoft, efter han i 2000 overlod direktørstolen til Steve Ballmer.

På samme måde er verdens femte rigeste mand, Larry Ellison, næppe færdig i Oracle på trods af, at han har rundet 70 skarpe år og nu stopper som selskabets absolutte topfigur.

Et parløb om magten

Til at efterfølge sig har Larry Ellison været med til at udpege ikke bare én, men to administrerende direktører, Mark Hurd og Safra Catz.

Modellen med to CEO's kendes blandt andet fra en af Oracles absolutte ærkerivaler, tyske SAP.

Her sad danske Jim Hagemann Snabe som topdirektør i flere år, mens han delte det tunge ansvar med amerikaneren Bill McDermott.

Den konstellation i SAP havde en udløbsdato efter fire år med flere konspirationsteorier om interne magtkampe i kølvandet på danskerens farvel til topposten.

I og omkring Oracle vil der givetvis også blive spekuleret vildt og voldsomt i, hvem der bliver den endegyldige arvetager efter Larry Ellison. 

Hans vigtigste opgave i den henseende bliver ikke at overskygge sine to nyudnævnte administrerende direktører, for de vil (og skal) begge med forfremmelserne til deres topposter uden tvivl forsøge at sætte deres personlige præg på Oracle i endnu højere grad, end de gør i dag.

Bliver hyldet om lidt

At udmeldingen om Larry Ellisons afgang som topdirektør falder netop nu, er næppe nogen tilfældighed.

Oracle har netop udsendt kvartalsregnskab med en omsætningsvækst på tre procent drevet af især cloud-produkterne.

I kølvandet på regnskabet kommer begge de nye topbosser til orde og bliver dermed introduceret som Oracles nye talsfolk og afløsere for Larry Ellison.

Nedstigningen til en mindre fremtrædende rolle som teknisk direktør i det selskab, hvor han tilsyneladende har interesseret sig lige så passioneret for teknologien som for bundlinjerne, falder desuden også sammen med Oracles store paradeshow, Open World-konferencen.

Showet starter den 28. september, og her vil 50.000 konference-deltagere i San Francisco ikke langt fra Oracles hovedkvarter om en god uges tid kunne hylde og takke en af it-verdenens allerstørste personligheder og -entreprenører med alt, hvad violinerne kan trække.

Samtidig skal de to nye topfigurer - i lighed med regnskabsudtalelserne - præsenteres og træde i karakter på den helt store scene foran de store kunder, partnere og pressefolk.

En af de helt store

Med Larry Ellisons stop som topchef er det samtidig et lille farvel til en af de sidste helt store it-stiftere fra en gylden generation, der tæller førnævnte Bill Gates, Michael Dell og ikke mindst Larry Ellisons personlige ven Steve Jobs.

Disse it-ikoner har været med til at sende computere og it-brugen ind i meningsmands bevidsthed op igennem 1970'erne, 1980'erne og frem til i dag.

Det samme kan ikke helt siges om Larry Ellison, da Oracle er big business for big businesses og ikke har nogen produkter for Maren i kæret.

Alligevel er Larry Ellisons indflydelse som manden bag udbredelsen af blandt andet databaser absolut betydningsfuld for vores hverdagsbrug af it i kontakten med vores bank, vores teleselskab og i et hav af internet-services bag kulisserne.

Derude vil Larry Ellison stadig fungere som sufflør for sine efterfølgere. Formelt som formand og teknisk direktør, uformelt som oraklet over dem alle i en rum tid endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere