Artikel top billede

Novozymes erkender: Vi er blevet hacket og udsat for digital spionage

Den danske enzym-virksomhed erkender, at der i flere måneder har været uønsket besøg i netværket.

I to måneder har den danske enzym-gigant Novozymes ikke været i komplet kontrol over firmaets netværk.

Det fortæller virksomhedens it-direktør til programmet 21 Søndag.

I 2012 opdagede firmaets it-folk ved et tilfælde, at der var et målrettet angreb mod virksomhedens forskningsresultater og forretningskritiske oplysninger.

To måneder i netværket

I det ellers så stille og rolige Bagsværd tæt på hovedstaden havde hackere angivelig anvendt spearphishing i form af en målrettet mail til en person i virksomheden til at åbne en port ind i netværkets hemmeligheder.

Efter penetrationen af sikkerhedsringen omkring netværket vandrede ukendte gerningsmænd rundt i systemerne på jagt efter det guld, der har gjort Novozymes førende indenfor sit felt.

Først to måneder senere fik it-folkene strittet de ubudne gæster ud.

Det fortæller DR.

Novozymes' it-direktør, Anders Brøns Petersen, vil ikke kommentere den konkrete sag og derved heller ikke fortælle hvilke oplysninger, der eventuelt er blevet stjålet, og hvad man har tænkt sig at gøre ved det.

Læs også: Microsoft banker i bordet: Dansk spion-censur har intet med os at gøre

Men hændelsen har betydet, at Novozymes i dag har betydelig større fokus på it-sikkerheden, fortæller han.

"I gamle dage skulle man være fysisk i virksomheden for at hugge hemmelighederne. Nu kan man sidde på afstand og prøve at tage hemmelighederne. Det betyder selvfølgelig også, at vi skal forsvare os på andre måder, end vi gjorde tidligere," siger han til DR.

For faste læsere af Computerworld kommer informationerne om, at der er en skjult industrispionagekrig i gang om at hugge kritiske oplysninger fra andre firmaer nok ikke som den store overraskelse, men nu har en stor dansk virksomhed altså erkendt, at de er blevet ramt af problemerne.

Ligeledes erkender både Søfartsstyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet, at de har haft ubudne gæster i netværket.

Motorola-ansat fire år i spjældet for industrispionage

Fra Kina

Flere kilder peger overfor DR på, at det er kinesiske bagmænd, styret af staten, der står bag angrebet mod Novozymes.

Det store land i Asien har da også tidligere fået på puklen for at være lidt ufin i kanten, men har også fået et anderkendende klap på skulderen i Danmark.

Den kinesiske it- og teleleverandør Huawei, er eksempelvis blevet beskyldt for at indbygge spionageudstyr i firmaets hardware. Det har firmaet blankt afvist.

Firmaet vandt da også TDC's store udbud om at bygge 4G-infrastruktur i landet, hvilket næppe havde været tilfældet, hvis der var tvivl om produkterne eller hensigterne.

Læs også: Huawei: Fra kinesiske spionfjender til rigtige venner

Kineserne har overfor DR benægtet kendskab til den aktuelle episode i Novozymes.

Har du kendskab til lignende sager er du velkommen til at skrive til os på n.devantier@cw.dk.

Læs også:
Seks gode råd: Få styr på brugerne i dit netværk

Dansk software støvsuger dine digitale fodaftryk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere