Artikel top billede

Peter Aalbæks hæleri-anklage mod teleselskaber: Derfor holder den ikke i retten

Zentropa-direktør Peter Aalbæk har politianmeldt de danske teleselskaber for medvirken til hæleri. Her vurderer en it-advokat mulighederne for en egentlig sag.

"Jeg har i dag afleveret en politianmeldelse til Vestegnens Politi, da mit firma er blevet bestjålet og danske teleselskaber medvirker til hæleri af de bestjålne varer."

Sådan lyder det i den pressemeddelelse, som direktør i filmselskabet Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, udsendte onsdag.

Den kendte filmmand henviser til, at en rapport fra Rettighedsallinancen konkluderer, at fem Zentropa-film i perioden 1. juni - 1. september 2014 er downloaded ulovligt næsten 9.000.000 gange.

"Hvis vores instruktører, skuespillere, manusforfattere og firmaet tilsammen fik bare 1 krone per ulovlig filmkigning, kunne kunstnerne og vi optimistisk igangsætte 1 ny og eksperimenterende film til glæde for befolkningen. Og det er bare opgørelsen for et kvartal!" skriver Peter Aalbæk.

"Jeg anklager i politianmeldelsen også de danske teleselskaber for medvirken til hæleri. Teleselskaberne tjener formuer på at sælge bredbåndsforbindelse og ser igennem fingre med at de bliver brugt ulovligt, så længe det skæpper i kassen hos teleoperatørerne," lyder det desuden fra Peter Aalbæk Jensen.

It-advokat: En meget vanskelig sag 
Computerworld har bedt it-advokat Niels Chr. Ellegaard, der er partner i advokatfirmaet Plesner, vurdere, hvor realistisk det er, at Peter Aalbæks politianmeldelse kan føre til en egentlig sag mod internetleverandørerne.

"Man skal have fat i dem, der rent faktisk udfører forbrydelsen - og ikke dem, der lægger infrastruktur til," lyder advokatens umiddelbare reaktion. 

Niels Chr. Ellegaard uddyber:

"Man får umiddelbart en meget svær sag, fordi lovgivningen tager stilling til spørgsmålet via E-handelsloven, som klart forudsætter, at dem, der blot formidler, ikke har et ansvar og heller ikke et strafansvar."

At være formidler er i denne sammenhæng, at man stiller internetforbindelsen til rådighed, og derfor er internetleverandørne som udgangspunkt ikke dem, man kan gå efter som et filmselskab, der er udsat for pirateri.  

"Hvis man vil forfølge det her, er man som udgangspunkt tvunget til at gå efter dem, der begår de ulovlige handlinger."

Niels Chr. Ellegaard henviser til, at der tidligere har været sager i Danmark, hvor Fogedretten afgjorde, at danske teleselskaber skulle blokere for adgangen til The Pirate Bay.

Den aktuelle politianmeldelse fra Peter Aalbæk går dog på, at teleselskaberne skulle være medvirkende til hæleri, og den sag vil film-ikonet få vanskeligt ved at gøre meget mere ved end den mail, han har sendt afsted til Vestegnens Politi.

Det siger loven

Niels Chr. Ellegaard fra Plesner henviser til, at E-handelslovens § 14 blandt andet siger følgende:

En tjenesteyder, som på et kommunikationsnet transmitterer information, der leveres af en tjenestemodtager, er ikke ansvarlig for den transmitterede information, hvis tjenesteyderen

1) ikke selv tager initiativ til transmissionen,

2) ikke udvælger modtageren af transmissionen og

3) hverken udvælger eller ændrer den transmitterede information.

Stk.2. Transmission som nævnt i stk. 1 omfatter også automatisk, mellemliggende og kortvarig oplagring af information, hvis denne oplagring udelukkende har til formål at gennemføre transmissionen, og hvis oplagringen ikke varer længere, end hvad der med rimelighed kan antages at være nødvendigt for at gennemføre transmissionen.

Stk.3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 gælder også for en tjenesteyder, der leverer adgang til et kommunikationsnet.

E-handelsloven følger desuden Infosoc-direktivet om ophavsret i informationssamfundet. Her kan man blandt andet læse:

§§ 14-16 fastsætter betingelserne for en formidlers frihed for erstatningsansvar og strafansvar, herunder for medvirken, for den information, der transmitteres eller oplagres af ham som tjenesteyder."

Heftig debat om krav fra film-indutstrien
Peter Aalbæks politianmeldelse af teleselskaberne er seneste udviklingen i sagen om den samlede danske filmindustri, der anklager teleselskaberne for blandt andet at være "free riders" og stiller krav om, at teleselskaberne skal betale penge til filmindustrien.

Undervejs har folk fra filmbranchen foreslået alt fra , at der skal indføres en afgift på tre kroner ekstra per måned for en internetforbindelse til, at der skal oprettes en særlig filmpulje - betalt af teleselskaberne - der kan sikre de omkring 80 millioner kroner, som filmindustrien selv oplyser, man mangler lige i øjeblikket.


Læs alle Computerworlds artikler om sagen:

Den danske filmindustri holder fast: Derfor skal teleselskaberne betale

Hele it-og telebranchen i oprør: Går direkte til to ministre

Filmbranchen om danske teleselskaber: De er free riders og skal betale

Computerworld mener: Film-afgift på internet er som en elendig b-film

Nye krav om film-afgift på internet: Det skal det koste

Dansk telebranche: Film-afgift på internet vil være helt urimelig

Telefirmaer afviser film-afgift: Det er det rene vanvid

Efter hylen og skrigen i årevis: Nu elsker musikbranchen digitalisering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere