Artikel top billede

Mogens Nørgaard mener: De Store er uncool og uden en chance

Klumme: Jeg er blevet overbevist om, at Big Data og DevOps er vor tids 68-hippie-flowerpower-anti-establishment-oprør: ALT eksisterende er noget gammelt lort, der per definition ikke duer overhovedet. Her er grundene til, at alt det nye vil vinde.

Jeg har lige - sammen med knap 100 andre gamle, bitre mænd (og nogle knapså-bitre kvinder) fejret kobberbryllup for netværket The OakTable Network (Oak-Table.net), som tæller nogle af de bedre Oracle-nørder i verden (inden for og uden for Oracles firewall).

Det blev stiftet ved mit egetræsbord i mit køkken en kold og blæsende vinternat i 2002 og har fungeret rigtigt godt siden.


Men tiderne skifter, og i sidste uge var jeg i San Francisco til Oracle Open World (OOW).

Vi i OakTable afholdt som sædvanlig parallelkonferencen OakTable World (OTW, tidligere Oracle Closed World - OCW), hvor vi holdt foredrag med indhold og holdning.

OOW har i de seneste år udviklet sig til ren S&M (Salg & Marketing), så vi laver noget ærligt og kærligt lige ved siden af. Passende nok i Childrens Creativity Museum ...

Som initiativtageren til både OakTable og OCW/OTW er det hvert år mit herlige privilegium at holde åbnings-keynote-talen.

Og eftersom jeg har kunnet konstatere, at flere og flere OakTable-medlemmer i San Francisco-området begynder at arbejde i bikse, der intet har at gøre med Oracle, var det et oplagt emne.

Jeg er blevet overbevist om, at Big Data og DevOps er vor tids 68-hippie-flowerpower-anti-establishment-oprør.

Alt - ALT - eksisterende er noget gammelt lort, der pr. definition (fordi det eksisterede før BD/DevOps og/eller er lavet af MicrosoftOracleIBMEMCVMware) ikke duer overhovedet. Ikke engang HVIS det var fremragende, nemt, bugfrit, gratis og enormt udbredt, kan det bruges.

Alt gammelt og alt fra De Store skal væk

Alt gammelt og alt fra De Store skal væk - man har alligevel liiiige her i weekenden skrevet en ny NoSQLdatabase eller en scheduler til Apache Hadoop, der virker MEGET bedre end noget som helst andet, menneskeheden har set.

And let me tell you: At være med til en Big Data- eller NoSQL-konference er som at være med til Woodstockfestivalen. Svaret blæser i vinden, men alle er høje.

At dette nye anti-alt-etableret-oprør kommer ud af San Francisco ligesom 68-hippierne, er egentlig sjovt, men næppe tilfældigt.

Frihed vinder altid, og de har stadig langt mere frihed derovre end andre steder i verden.

Det var derfor ekstra stort for en dansk knægt, der startede i 1. klasse i Albertslum i 1968 (hold KÆFT, hvor var lærerne venstresnoede dér på Roholmskolen!), at stå og holde keynote om et nyt oprør.

Hvorfor vil den nye måde at gøre tingene på vinde?

Af tre grunde:

1. Al venturekapital derovre går til det nye.

2. Alle nystartede selskaber bruger det nye - eller noget i skyen, som de ikke aner, hvad er. Sales-Force kører muligvis på Oracle, men folk er totalt ligeglade.

3. Alle studerende bruger det nye og tænker ikke engang på det gamle, lige så lidt som vi relationsdatabasefolk tænkte på mainframeteknologier dengang i 80'erne.

De gamle kan prøve alt muligt. Oracle og Microsoft kan lave en Big Data-husholdningsmaskine. EMC kan lave spin-off'et Pivotal for at være cool med de hippe. IBM kan lave sig helt om igen. Alle sammen kan købe et ukendt, men dog overvurderet, firma med mærkelige mennesker indeni, ligesom også gamle damer prøvede at gå i flowerpower-bukser med stjerner og blomster
på dengang i 68.

Men de kan ikke købe sig til ungdom.

De Gamle bliver ramt på to ting, som gør rigtigt, rigtigt ondt: Coolness-faktor og rekruttering. Og det kan mærkes. Lad mig give et eksempel:

Lyt til, hvad Larry gør grin med

Som bekendt har Larry Ellison altid gjort grin med cloud-services, så det var derfor hovedtemaet i år i hans keynote på OOW - at Oracles nye cloud-halløj var Verdens Bedste Idé.

Og på den måde kan man altid forudsige, hvad Oracle har gang i bag kulisserne: Lyt til, hvad Larry gør grin med.

Nå, men bag kulisserne har Oracle det lille problem, at de ikke har folk, der lige kan lave et nyt Amazon. Og rekrutteringen går ligesom heller ikke så let mere, som det gjorde engang.

Så de har slået et helt nyt kontor op lige ved siden af Amazons i Seattle og tilbyder simpelthen Amazons folk dobbelt løn for at prøve at lokke dem over.

Alt dette betyder ikke, at de gamle dør. De morpher til forskellige ting og skal nok overleve i lang tid, ligesom IBM stadig trives fint (og WordPerfect, som lige er kommet i en ny udgave).

Men de har mistet deres cool og vil være nødt til at udnytte folk i Langbortistan til at lave deres nye gamle kode. Eller betale eksorbitante gager til folk for at få dem til at kode i PL/1 i stedet for Java.

Det kræver mere sprit, hvis man som ny og ung skal lave gamle ting sammen
med gamle mennesker.

Hov! Spark er i NØDT til at holde øje med - det er SÅ sejt. Og Splice kan snart det samme som RDBMS-produkterne fra de gamle.

Og der ER vist lige kommet en ny NoSQL-database her i weekenden...

Jeg må løbe.

Hejhej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere