Artikel top billede

Apples safirglas-leverandør: Apple har ført os ud i konkurs

Et lige lovligt smart trick fra Apple har ført til undergang for safirglas-producenten GT Technologies, der ellers skulle levere det ekstremt hårde glas til Apples produkter.

Appes tidligere leverandør af safirglas, GT Advanced Technologies, er mildest talt ikke begejstret for Apple længere.

Selskabet gik i betalingsstandsning for en måneds tid siden: Apples safirglas-partner i stor nedtur: Går i betalingsstandsning.

Nedturen skyldes Apple, mener selskabet, der nu beskylder Apple for at have presset det ud over kanten med benhård forhandlings-taktik, da de to selskaber i fjor forhandlede en samarbejdsaftale på plads.

Ifølge netop offentliggjorte dokumenter sagde Apples folk her til forhandlerne fra GT Advanced Technologies, at de skulle tage sig sammen, blive voksne og skrive under("put on your big boy pants and sign the agreement.")

Udmattelseskrig

Ifølge GT Advanced Technologies udnyttede Apple med en såkaldt "bait-and-switch'-strategi.

Det er en strategi, hvor 'offeret' først præsenteres for en meget attraktiv pris for et produkt, som imidlertid gradvist hæves i takt med, at 'offeret' bliver mere og mere involveret i handlen.

Stridens kerne er en række dyre ovne, som er nødvendige i produktionen af safirglas.

I første omgang var det planen, at Apple skulle købe disse ovne af GT Technologies.

GT Advanced Technologies bedyrer, at Apple efter flere måneders intense forhandlinger over pris og betingelser pludselig skiftede spor og præsenterede en helt anden model:

Apple ville ikke længere købe ovne fra GTAT, men tilbød i stedet, at GT kunne låne penge af Apple til at indkøbe dele til ovnene, som GT dernæst selv skulle bygge.

"I bakspejlet er det uklart, om Apple faktisk havde planer om at købe safirglas-ovne af GTAT," meddeler selskabet.

"Den nye aftale lagde al økonimisk risisci på GTAT, fordi Apple ville blive låneudsteder og slet ingen forpligtelser ville have om at købe hverken ovne eller færdig safirglas," hedder det.

"Apple dikterede kort og godt termer og vilkår i aftalen," klager selskabet.

Apple afviser blankt

Den udlægning afviser Apple blankt.

Selskabet kalder GT Advancede Technologies beskrivelse af situationen for "usand" og "sladder."

"Udtalelserne sigter alene mod at bagvaske Apple og få Apple til at fremstå som en bølle," hedder det.

Slut-aftalen mellem parterne blev indgået i oktober 2013. Den betød, at GT Advancede Technologies lånte 3,5 milliarder kroner af Apple.

Pengene skulle anvendes til at udstyre GT Technologies' fabrik med de påkrævede 2.600 safirglas-ovne.

Byggeprojektet løb imidlertid løbsk, og omkostningerne løb op i over fem milliarder kroner.

Hertil kom, at GT i praksis var afholdt fra at opsøge nye forretningsmuligheder i de måneder, hvor de hårde forhandlinger med Apple stod på, mener safirglas-producenten.

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau er det 'bredt kendt,' at Apple altid udnytter sin størrelse til at presse sine underleverandører til aftaler med meget små indtjeningsmarginer.

Læs også:

Apples store safirglas-planer vakler - har Apple spildt milliarder på ubrugeligt glas?

Apples safirglas-partner i stor nedtur: Går i betalingsstandsning

Apple investerer milliarder i superglas til ny iPhone




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere