Artikel top billede

Tusindvis af danske firmaer er enige: It koster alt for meget og er alt for bøvlet

Danske virksomheder elsker it, selv om teknologien er alt for dyr og bøvlet at komme i gang med for mange firmaer. Det viser en stor undersøgelse, som 4.000 danske virksomheder har deltaget i.

Større omsætning, simplere arbejdsmetoder og øgede ressourcer til rådighed.

Det er blot nogle få af de fordele, som danske virksomheder ser ved brugen af informationsteknologien.

Det viser en undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik blandt 4.000 danske virksomheder, som er udført for Erhvervsstyrelsen.

Flere barrierer for it-anvendelse

Undersøgelsen viser samtidig, at det langtfra er alle danske virksomheder, som kaster alt ind på at få digitaliseret deres forretning. Over halvdelen (53 procent) af de adspurgte virksomheder angiver, at prisen på relevante it-løsninger er for høj.

50 procent nævner, at de har manglende ressourcer til rådighed til at benytte it, mens 41 procent peger på, at de mangler kompetencer til it-forretningsudvikling.

Samtidig viser undersøgelsen, at større virksomheder med mere end 100 ansatte oplever flere barrierer i deres it-anvendelse end mindre selskaber.

"At flere store virksomheder oplever barrierer end de små, kunne indikere, at de store virksomheder er mere udfordrede, når det gælder anvendelse af it. Men mere sandsynlig er det, at de små virksomheder har gjort sig færre erfaringer med at anvende it," lyder en delkonklusion i rapporten fra Erhvervsstyrelsen.

Her er fordelene

Omvendt peger selskaberne også på en række konkrete fordele ved it-anvendelsen.

En ud af tre virksomheder har oplevet, at it giver en større omsætning.

Og hele 60 procent angiver, at de har omlagt og forenklet deres arbejdsgange, mens 53 procent har oplevet en frigørelse af ressourcer som følge af digitaliseringen.

ITEK: It nytter jo noget
Fordelene glæder direktør Adam Lebech fra Dansk Industris it-brancheforening ITEK.

"Jeg noterer med glæde, at flere oplever store produktionsgevinster end dem, der synes, at prisen på software er for høj. Det viser jo, at det nytter noget at digitalisere," indleder han med.

I samme åndedrag fremhæver han tidligere undersøgelser, der har vist kæmpefordele for både virksomheder og Danmark, hvis en virksomhed digitaliserede blot én proces i eksempelvis sin lagerstyring eller i sit bogholderi.

"Hovedårsagen til, at USA er løbet fra Europa målt på produktivitet i de seneste 20 år, er, at amerikanerne har formået at udnytte nettet bedre end europæerne til deres forretninger," forklarer Adam Lebech.

Hvad med bare at sænke priserne?

Ville det ikke få endnu flere til at købe mere software og opnå fordelene, hvis man blot sænkede software-priserne?

"Nu er software-markedet jo frit for enhver, der kan sætte sig ud i en garage og begynde at programmere. Indgangsbarrierene er således meget lave, hvis man vil i gang med software-produktion," svarer Adam Lebech.

"Bliver man så god, kommer der betydelige omkostninger i form af lønninger og support, som man skal medregne i salgsprisen. Men hvis nogen kan gøre det billigere end de nuværende priser, så skal de da være velkomne," fortsætter Adam Lebech.

Du kan læse mere om undersøgelsen på Erhvervsstyrelsens hjemmeside

Læs også:
Mange danske firmaer snorksover i timen: Misser enorme muligheder med it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere