Artikel top billede

iStockphoto/Lisa Klumpp. (Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp)

Afsløring: Her er der huller i danske børns it-kundskaber

It-kundskaberne hos danske skolelever er generelt gode - men på flere områder er der ikke noget at prale af.

Danske skoleelever har væsentlige mangler i deres it-kundskaber.

Sådan lyder konklusionen i en stor international undersøgelse, International Computer and Information Literacy Study 2013, der har involveret næsten 60.000 ottendeklasseelever, 35.000 lærere, skoleledere og it-koordinatorer fra 21 lande, herunder Danmark.

I Danmark deltog 1767 elever, 728 lærere, 92 skoleledere og 92 it- koordinatorer fra 110 skoler i hovedundersøgelsen.

I konkurrencen mod de øvrige lande i undersøgelsen klarer danske børn sig faktisk udmærket. Det er kun elever fra tjekkiske skoler, der scorer højere.

Ikke desto mindre er der væsentlige huller i den danske viden.

"Danske elever er ikke ret avancerede i deres anvendelse af computere. Særligt i deres brug af internettet til udveksling af information ligger danske elever langt under gennemsnittet i forhold til deres jævnaldrende i de andre deltagende lande", skriver Jeppe Bundsgaard i en bog om undersøgelsens danske resultater.

Det skriver Folkeskolen.dk

Dårlige danske debattører

Jeppe Bundsgaard er lektor ved Aarhus Universitet og ansvarlig for de danske resultater.

Han betegner resultatet som overraskende, fordi der er en generel opfattelse af, at de danske elever netop er gode til at udveksle informationer via nettet.

"Der er altså noget, der tyder på, at danske elever i højere grad opfører sig som forbrugere på internettet. De søger information og skaber nære sociale relationer, men de deltager ikke i en offentlig diskussion", siger han.

Kun to procent af de danske elever kan eksempelvis kontrollere og evaluere de kilder, de møder på nettet. Det er også kun denne lille gruppe, der er opmærksomme på områder som ophavsret, eller at information kan indgå i kommercielle sammenhænge.

Du kan læse mere om undersøgelsen på Folkeskolen.dk, hvor du også kan hente bogen, som Jeppe Bundsgaard er medforfatter til.

Læs også:

Skoler dropper undervisning med Microsoft-system

Her er syv sites hvor alle kan lære at programmere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere