Artikel top billede

(Foto: PC World)

Væmmelig trojaner på spil: Går direkte efter alle dine adgangskoder

Et stykke malware, der har sneget sig ind på millioner af computere, anvendes nu til af opsnuse ofrenes adgangskoder.

En password manager er en smart lille app, der hjælper brugeren med at holde styr på de mange forskellige adgangskoder.

Dermed behøver han eller hun ikke at bruge "12345" eller sit eget efternavn på de forskellige tjenester på nettet, men kan i stedet anvende mange forskellige og stærkere adgangskoder, fordi det lille program hjælper med at huske dem. 

Nu viser det sig imidlertid, at de stadig mere populære apps til at huske adgangskoder med i sig selv kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

Har de kriminelle først held til at komme ind på en sådan app, er der dømt tag-selv-bord blandt de mange spændende adgangskoder.

Udnytter Citadel-trojaner

En trojansk hest ved navn Citadel har allerede haft held til at kompromittere millioner af computere rundt omkring i verden, og nu tyder meget på, at bagmændene forsøger at udnytte Citadel til også at opsnappe ofrenes adgangskoder.

"Så længe malwaren kommunikerer med C&C (command-and-control serveren, red.), kan konfigurations-filen opdateres med information om nye mål, aktiviteter og C&C-destinationer," skriver Dana Tanir, der står spidsen for IBM's sikkerhedsfirma Trusteer.

"Da millioner af maskiner allerede er inficerede med Citadel, er det let for de krimimelle at udnytte denne malware på nye måder. Det eneste, de skal gøre, er at tilføje en ny konfigurations-fil til eksisterende maskiner og vente på, at de inficerede maskiner har adgang til målene."

Opsnapper din indtastning

IBM's forskere har nu spottet en ny fil, der netop konfigurerer Citadel til at gå efter password managers og andre brugervaliderings-løsninger.

"Den fortæller, at malwaren skal begynde at keylogge (opfange brugerens indtastning, red.), når nogle bestemte processer kører," lyder oplysningen fra IBM.

IBM har også frigivet den konkrete kode, der nu afvikles via Citadel-trojaneren. Koden afslører, at de processser, det drejer sig om, er:

- Personal.exe
- PWsafe.exe
- KeyPass.exe

IBM oplyser blandt andet, at PWsafe.exe hører til Password Safe - en gratis, open source password manager - ligesom også KeyPass.exe relaterer sig en en af de gratis løsninger, der findes på markedet.

"Password management og autentifikations-programmer er vigtige løsninger, der hjælper med sikker adgang til applikationer og web-tjenester. Men det er vigtigt at forstå, at de løsninger kan kompromitteres af malware," skriver IBM.

"Hvis en kriminel er i stand til at stjæle master-adgangskoden og få adgang til bruger/adgangskode-databasen i en password manager-løsning eller kompromittere en autentifikations-løsning, kan angriberen få uhindret adgang på tværs af følsommme systemer og informationer," lyder advarslen fra IBM.

Du kan læse mere om Citadel og de nye angrebsmetoder, som IBM har opdaget, her.

Læs også:

Ny funktion på iPhone og iPad: Sådan husker iOS 8 dine adgangskoder

Derfor er dine web-adgangskoder alt for ringe

Få styr på alle dine usikre adgangskoder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere