Artikel top billede

Apple sagsøges for milliarder af kroner i ni år gammel iTunes-sag

Apple trækkes i retten på beskyldninger om at selskabet har forsøgt at udnytte musikmarkedet for næsten 10 år siden. Steve Jobs skal måske vidne via gamle video-optagelser.

Fortiden banker på hos Apple i disse dage.

Selskabet skal nemlig stille i en amerikansk retssal senere tirsdag, hvor det skal forsvare sig mod beskyldninger om, at det udnyttede sin dominerende position på online-musikmarkedet for 10 år siden til egen vinding.

Der er tale om et såkaldt 'class action'-søgsmål - altså et gruppe-søgsmål, hvor en gruppe af sagsøgere er gået sammen om sagsanlægget.

De mener, at Apple for 10 år siden forsøgte at monopolisere online-musikmarkedet og skubbe eventuelle konkurrenter helt ud af markedet ved at sørge for, at musik købt i iTunes Music Store alene kunne afspilles på Apples egne iPod-musikafspillere.

Hertil kom, at Apple dengang sørgede for, at iPod-afspillerne ikke kunne afspille musik, der var indkøbt andre steder end i iTunes Music Store.

Det mener gruppen bag sagsanlægget er i strid med amerikansk monopol-lovgivning.

Du kan læse mere om beskyldningerne på websitet Ipodlawsuit.com, hvor gruppen bag sagsanlægget fortsat opfordrer tidligere iPod-ejere til at melde sig ind i gruppen.

Sagen har været undervejs i årevis, og et stort antal advokater på begge sider har gennem årene kæmpet indædt for henholdsvis at få sagen bragt for retten og afvist for retten.

Gruppen bag sagsanlægget kræver en samlet erstatning på 350 millioner dollar - godt to milliarder kroner.

Angiveligt planlægges det at vise video-optagelser med afdøde Apple-stifter Steve Jobs som led i bevis-føringen i sagen.

Sagen tog oprindelig sin begyndelse i 2005 i en tid, hvor den etablerede musik-branche først lige var begyndt at ane, at den stod over for store omvæltninger forårsaget af internet og e-handlen.

Apple fjernede den såkaldte DRM-teknologi (digital right management) fra iTunes i begyndelsen af 2009.

Det kan du læse mere om her: Apple dropper kopi-sikring af musik.

Det var netop DRM-teknologien, der låste iPod og iTunes sammen.

Apple har gennem årene været involveret i en lang række retssager.

Du kan læse om de største af slagsen her: Her er de mest berømte Apple-retssager.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere