Artikel top billede

Lækket regerings-rapport: Her er de 23 punkter til digital vækst i Danmark

Bedre mobil- og bredbåndsdækning i hele landet fylder en del i regeringens digitale vækstudspil, som blev lækket i weekenden. Læs her, hvordan SR-regeringen ønsker, at vi skal bygge vort land og tjene penge med it-værktøjerne.

Erhvervs- og Vækstministeriet oplyser til Computerworld, at rapporten om digital vækst i Danmark 'er lige på trapperne'.

Rapporten om digital vækst i Danmark har ellers været langvejs undervejs - lge fra det indledende arbejde blev lækket til Computerworld i januar, til regeringens endelige vækst-udspil nu er blevet lækket til DR.

DR kan via den lækkede rapport oplyse, at rapporten indeholder 23 mere eller konkrete udspil, som skal sikre den digitale vækst i kongeriget Danmark.

I det lækkede materiale omkring vækstpakken er der dog umiddelbart ikke den helt store investeringsvillighed fra regeringen i hverken virksomhedernes it-brug eller i udbygning af it-infrastrukturen til mobil- og bredbåndsbrugen. 

Mobil- og bredbåndsdækning

Krav, ønsker og udspil på mobil- og bredbåndsdelen fylder ellers godt op i regeringsudspillet.

Her fremgår det blandt andet, at 700 Mhz-frekvensområdet fra 2020 skal frigøres til mobilt bredbånd, så signalerne kan nå helt ud i landets yderområder.

Samtidig vil regeringen have, at teleselskaberne skal anvende hinandens net for at servicere danskere, der i dag bor i mobilhuller.

Derudover stiller regeringen også krav for samgravning mellem teleselskaberne, så en villavej ikke skal pløjes op flere gange, når der skal lægges fiber i jorden fra forskellige selskaber.

Derudover skal Jensen, Hansen og alle os andre kunne kontrollere, hvor god bredbåndsdækning man har forskellige steder i landet. Det sker via hjemmesiden tjekditnet.dk, som ifølge vækstplanen skal op at køre fra starten af næste år.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra teleselskabernes brancheorganisation Telebranchen, men her ønsker man ikke at udtale sig, før rapporten er offentliggjort fra regeringens side.

Øget it-brug i virksomheder

Et andet aspekt af vækstrapporten er, at danske virksomheder bør bruge digitale værktøjer i langt højere grad, end det er tilfældet i dag.

Det skal blandt andet ske via partnerskaber med detailbranchen om e-handel og anvendelse af big data.

Dansk forskning fra 2011 har i denne sammenhæng vist, at hvis blot én procent flere danske virksomheder digitaliserede én funktion som eksempelvis bogholderi, lagerstyring eller produktionskontrol, ville det give en vækst på 6,5 milliarder kroner.

For små tre år siden havde to tredjedele af danske virksomheder digitaliseret mindst en af disse processer, hvilket efterlod et anseeligt potentiale for vækst ved, at 33 procent af de danske firmaer stadig kørte analogt.

Samtidig vil regeringen frigive flere af sine efterspurgte datasæt, så disse data kan komme ud og arbejde i apps og i andre digitale produkter, som it-selskaberne udvikler med henblik på salg.

Samtidig vil der ifølge DR også blive oprettet et nyt sikkerhedsråd, Virksomhedsråd for IT-sikkerhed, der skal styrke viden om den digitale sikkerhed ude i de danske selskaber.

I den lettere, men ganske konkrete, ende af regeringsudspillet lyder det også, at EU's cookieregler skal ændres, så de bliver mere brugervenlige.

Bedre brugervenlighed

Øget fokus på brugervenlighed er også nøglepunkter i regeringens satsninger i den offentlige digitalisering.

Her nævnes det blandt andet, at der skal indføres klare brugervenlighedsstandarder i den fælles offentlige digitaliseringsstrategi, hvor der også skal indføjes ambitiøse mål for udvikling af den digitale velfærd.

Den slags målsætninger kendes eksempelvis fra kommunikationen mellem det offentlige og borger/virksomheder, hvor vi i de seneste år har set en del selvbetjeningsløsninger og indførelsen af digital post.

I den lækkede rapport fremgår det ifølge DR, at regeringen med sit it-vækstudspil også satser på, at it bliver en integreret del af folkeskolens fag.

Til gengæld er der umiddelbart ingen afklaringer om, hvorvidt danskernes CPR-numre skal afskaffes som autentifikationssmulighed i juridisk bindende aftaler, herunder købsaftaler, som der ellers var lagt op til i de første udkast af rapporten.

Danmarks kamp mod momssvindel er endt i mere bureaukrati for it-firmaerne


Forslag: Danskernes opsparing skal investeres i cloud-offensiv




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere